bolečine v križu
Pozdravjeni!
Zaradi bolečin v križnem delu, ki se širijo v ritnico(prestavljajo se iz ene v drugo) in po hrbtu navzgor, sem obiskal osebnega zfdravnika, ki me je napotil na rtg in mr. Na rtg sem bil, mr še čakam.
Prosim, če mi lahko pojasnite izvid rtg:
Sinistrokoveksna deviacija mumbalne hrbtenice. I.v. hondroza na navoju L5-S1. Spondilartroza od navoja L3 navzdol. V strukturi skeleta ni vidnih večjih odstopanj.
Kaj pomeni izvid, kaj lahko pričakujem na mr in kaj naj storim, da bolečine izginejo ali jih omilim.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
na podlagi slik je razvida sinistrokonveksna deviakcija, kar je najverjetneje odgovor na draženje živca v in sprememb v ledvenem delu hrbtenice, bolj natančno v predelu L5-S1. Opazne so tudi spremembe v sklepih. Stanje nikakor ni kritično. Operativni poseg v vašem primeru ni potrebno, niti priporočljivo. Slikanje z MRI bo sicer pokazalo bolj natančno stanje, vendar so spremembe jasne že s pomočjo slik RTG.
Tehnike manualne medicine so pri zdravljenju tovrstnih primerov zelo uspešne. Vabim vas na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi klinične slike lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
S seboj prinesite tudi vse izvide in slike.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!!!
Stara sem 33 let in imam že dalj časa problem z hrbtenico. Bila sem že leta 2008 na MR in se mi zdi, da je od takrat še veliko slabše. Bolečine v desni nogi, mravljinčenje desne roke, noge….
Sedaj me je zdravnica zopet dala na RTG in izviz je sledeč:
blaga deviacija cervikalne hrbtenice v desno
korpusi vretenc ter i.v. prostori imajo na vseh nivojih primerno višino
formirani so dorzalni osteofiti na C3, C4 in C6
začetne unkartrotične spremembe na C4 in C5
deviacija ledvene hrbtenice v desno
sakrum akutum, spina bifida na S1
korpusi vretenc ter i.v. prostori imajo na vseh nivojih primerno višino
začetne spondiolične spremembe ledvene hrbtenice z drobnimi ventrolateralnimi osteofiti posameznih segmentov
Prosim za obrazložitev izvida in mogoče vaše mnenje kako naprej.
Najlepša hvala!!
Lp!!
ROZI
Pozdravljeni,
izvid sicer ne kaže na nič kritičnega, gre pa za starost 33 let za precej izražene obrabne spremembe, predvsem v vratnem delu hrbtenice. Deviacija vratnega dela oziroma ukrivljenost v desno kaže na znake bolečin v tem delu, posledično zaradi obrabnih sprememb od vretenca C3 navzdol. Osteofiti oziroma izrastki so posledica obrabnih sprememb na tem delu, verjetno gre v enem od prostoru tudi za draženje enega ali več izstopišč živcev, ki povzročajo težave v desni roki.
Sakrum akutum in spina bifida S1 v ledvenem delu sta razvojni posebnosti, ki v večini primerov ne povzročata nobenih simptomov. Deviacija ledvenega dela pa zopet kaže na bolečinske občutke v tem delu. Prav tako so v ledvenem delu kot posledica obrabnih sprememb vidni izrastki na posameznih segmentih.
Za bolj natančen nasvet bi morali pogledati slike in opraviti klinični pregled. Zgolj na podlagi zapisanega pa predvidevam, da vam s tehnikami manualne medicine lahko pomagamo, saj uspešno zdravimo številne podobne primere.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesite tudi vse izvide in slike.
Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,