Najdi forum

Prosim za obrazližitev izvida in mnenje
Rdikolopatija kronično vnetje vratnih korenin spodaj levo
slikanje hrbtenice na izvidu piše vidna je izravnana cervikalna fiziološka lordoza z nakazano kifotično angulacijo na nivoju C5-C6.Vidna je zmanjšana akromiohumeralna razdalja
potreben je še uz ramena
izvid križa kjer je podvojena kot prehod med lumbalno in sakralno akutum hrbtenico sakrum plitvejša šmorlova hernija med vretencoma THII/LI
Bolečine pa so neznosne in ne vem več z čim si naj biolečine umirim ,zdravnica pa mi je predpisala anyzol in mi ne pomaga preveč
Prosim za mnenje in odgovor hvala lp
SANDRA

Izravnana cervikalna fiziološka lordoza z nakazano kifotično angulacijo na nivoju C5-C6 kaže na znake akutnih težav v vratnem delu hrbtenice.
Ni navedeno, kam se selijo bolečine, zato ne morem vedeti, ali je njihov vzrok v predelu C5-C6, zato bi potreboval še klinično sliko (pregled).
V ledvenem delu je situacija boljše, medenični del je pomaknjen rahlo nazaj, kar ni kritično.
Schmorlova hernija je na Th12-L1 pogosta, je običajno posledica obremenitev v osi hrbtenice (skoki), zaradi smeri širitve pa redko povzroča simptome.
Bolečine so verjetno povzročene v predelu C6, kjer gre morda za vnetje kornin – radikulopatijo.
Oglasite se na pregled v vam najbližji ordinaciji MO-GY[/url], lahko vam pomagamo.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!
Star sem 22 let in in se intenzivno ukvarjam s športom(vsakodnevne vaje za moč,tek,plavanje,kolebnica…).pred nekaj meseci sem izvajal sklece z obtežitvijo(ok.9 kg,sam tehtam 75 kg),nakar se je po končanem treningu,pojavila zmerna bolečina v zgornjem delu križa,vendar samo takrat kadar sem se malo močneje nagnil nazaj.drugače pa pri ostalih opravilih in treningu nisem imel težav.po nekje 4 tednih se je stanje močno izboljšalo,ampak vseeno nisem siguren 100%,ker se mi še vedno,ko se pri raztegovanju nagnem močno nazaj(samo ob tem gibu),pojavi manjša bolečina,ki pa v bistvu sploh ni moteča,drugače pa sem popolnoma brez težav, samo malo me skrbi,da slučajno ni kaj bolj resnega!
HVALA ZA VAŠ ODGOVOR! David

Mislim, da ne gre za nič resnega, tudi v vaši starosti je možnost določene obrabe hrbtenice, posebej še, če je bolj obremenjena.
Vsekakor pa je potreben pregled in sanacija poškodbe, saj se v nasprotnem primeru lahko situacija poslabša.
Z manualno terapijo vaše težave lahko rešimo, morda bodo potrebne slike ledvenega dela, do takrat pa odsvetujem večje obremenitve ledvenega dela hrbtenice.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Res je kar ste napisali. Obstaja pa stol ki je po delovanju enak spialisu z to razliko da ga je mogoče zakleniti in uporabljati kot običajen pisarniški stol. Tu je povezava do omenjenega stola: http://www.natego.si/si/aktivni-stoli-g86.shtml%5B/url%5D
Gre zato da če predolgo sedimo na aktivnem stolu ali žogi lahko pride do še večjih težav saj mišic ne smemo preveč obremenjevati.To ve vsak športnik da pretiran trening povzroči izgorelost mišic.

Pozdravljeni,

sem leto dni po porodu in imam težave s križem, ki sevajo v levo nogo, vse do prstov na nogi. Problem je, ker se to vleče že zelo dolgo časa, nikoli ni čisto dobro, je le skoraj dobro in slabše. Sicer niso bolečine zelo hude, ampak so velikokrat prisotne. Čudno mi je, ker glavnina bolečne je velikokrat v gležnju, podplatih in malo v meča, zraven pa seveda čutim tudi v kržu in malo v bedro ali kolk, včasih tudi ščipa v dimljah odvisno. Ponavadi se vse to pojača, po sprehodu ali daljši neprestani hitri hoji, gleženj me začne boleti med hojo, križ pa ponavadi po njej. Sicer sem že večkrat bila pri vas oz. v LJ in sem na splošno zadovljna, ker imam zaradi dojenčka stalno tudi napete mišice po celi hrbtenici in v vratu z vrtoglavicam in mi je že ob eni terapiji zelo boljše…torej problem je bolj v križu, ker, ko mi dr. izvaja terapijo na križnem delu mi vedno popoka v križu in mi je kakšen dan boljše, vendar me par dni po terapiji spet zagrabi išijaš, kot, da bi terapija sprožila. Tako, da ne vem ali grejo vretenca v “nepravo” smer in še bolj preščipnejo živec oz. imam bolj občutek, da ga draži in če hodim in se več gibam se razboli?

Pa še glede bolečin, ponavadi me ob hoji ne boli križ (kakor kdaj) ampak gleženj in podplat leve noge, šele, ko se ustavim in sem malo pri miru, začnem čutit tudi križ in gleženj skupaj.

Zanima me ali lahko boli gleženj ob išiasu v križnem delu? Gleženj se mi sicer razboli ob hoji, če se ne gibam veliko, ga nekako ne čutim, kar pa ne gre, ker bi se rada gibala. Tako, da ne vem ali naj se ne gibam, ker delam še slabše ali naj se gibam in čakam, da bo boljše, čeprav to že dolgo traja, npr. par let. Opažam tudi, ko grem na wc in pritisnem mi v križu oz. trtici poči in imam občutek, da se vretenec premakne.

Ob hoji me je včasih gleženj bolel že veliko pred porodom samo so bile bolečine v križu manjše.

Ker se to res tako dolgo vleče grem slikat križni del in levi gleženj, potem pa še na uz gležnja zanima me samo vaše mnenje oz. naslednje:

– Kaj je lahko ob tako pogostem išiasu, ki sicer ni preveč boleč, še narobe poleg hernije?
– Zakaj pri meni terapija v križu ni uspešna, čeprav med vedno poči, torej predvidevam, da gre vretenec na svoje mesto in ne bi smel več dražit živec?
– Ali je bolečina v levem gležnju ob hoji, lahko povezana s išijasom?

lp

Že dalj časa mi mrtvinči desno nogo..po pregledu pri ortopedu sem bila poslana na RTG L/S.
Na izvidih katere težje razumem so napisali:
Lažja deviacija v levo,na stranski sliki težiščnica močno premaknjena nazaj,nekoliko povečan L/S kot,začetne degerativne spremembe,sum na prehodni distalni segment,začetne degenerativne spremembe na L4-5.
Prosila vas bi za obrazložitev,hvala.

Deviacija kot tudi pomaknjenost težiščnice sta znaka akutnih težav – posledica reakcije mišic na bolečinske simptome.
Povečan L/S kot je verjetno dedna sprememba in nima večjih vplivov na simptome.
Vzrok težav je v spodnjem delu ledvene hrbtenice, verjetno gre za vkleščenost živca L5 ali S1.
Na pregledu lahko ugotovimo, za kateri živec gre, z manualno medicino podobne probleme uspešno rešujemo.

Lep pozdrav,

Za Tamara 27:

Po sami terapiji je potrebno izvajati vaje, da bi mišice obdržale pozicijo, dostikrat pa se zgodi, da so te mišice preslabotne in je potrebno terapijo ponoviti. S “smerjo” vretenc gotovo ni nič narobe.
Obstoja možnost, da so problemi z gležnjem povezani z išiasom.

Svetujem vam, da se s slikami ponovno oglasite pri dr. Kotovu, ki je vsaj tako dober diagnostik kot jaz in vam bo ob samem pregledu lahko gotovo povedal več.

Natisnite si ta odgovor in obisk pri dr. Kotovu bo brezplačen.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav!

Približno 2 meseca zaznavam močne bolečine v ledvenem delu hrbta, prav tako pa mi mrtvinči desno nogo. Ob tem se mi je na obeh nogah pojavila oteklina na zgornjem delu stegna.

Prosila bi vas tudi za razlago izvida in diagnoze:
IZVID – zmerna osteohondroza L5-S1, možnost parcialne spondilolize L5

DIAGNOZA – RADICULOPATHIA LV LAT. DEX IN REMISS
– TUMOR REGIO FEMORIS BIL. PRAEC. SIN.

Opažena je vkleščenost korenine L5, gre za neko kronično vkleščenost. Opažena je tudi okvara – spondiloliza na segmentu L5.
V zgornjem delu stegna, bolj levo, je opažena oteklina.
Več bi lahko povedal, če bi sam videl slike.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,
samo želel bi se po tej poti zahvaliti dr. Genadiju Filipovem za učinkovito zdravljenje. Moje bolečine v križu so bile že več let tako rekoč neznosne, poskušal sem že več različih oblik protibolečinskih terapij, končno pa sem se odločil, da obiščem zdravnika, o katerem na goriškem vsi govorijo kako dobro in hitro jih je pozdravil.

No, bolje pozno kot nikoli sem se tudi jaz odločil vpisati na pregled in po štirih obiskih že več mesecev ne čutim nobenih bolečin!

najlepša hvala sestri Magdi in doktorju za prijaznost in uspešno “opravljeno delo”!

Gregor

Pozdravljeni!

Tudi sama imam že 6 let bolečine v križu. Ker pa so se bolečine stopnjevale in se preselile že v levo nogo sem šla ponovno na slikanje hrbtenice. Izvid pa je naslednji:

Na LSH je vidna izravnana fiziološka lordoza. Poudarjen je kot prehoda med lumbalno in sakralno hrbtenico. Vretence L5 je premaknjeno naprej za več kot 1,5 cm. Vidne so tudi spremembe v področju malega sklepa med vretencem L5 S1, obojestransko.

Prosim, če mi lahko poveste kaj pomeni ta izvid in kakšno bi lahko bilo nadaljnje zdravljenje.

Hvala in lep pozdrav,
Janja

Žal gre za primer grobe spondilolisteze, kjer vam z manualno medicino ne moremo pomagati, kakršnakoli mehanska terapija bi vam stvar verjetno še poslabšala.
Zdrs 1,5 cm je že nevaren za zoženje hrbteničnega kanala.
Svetujem obisk pri ortopedu, ki bo glede na obliko spondilolisteze odločil ali je potrebna operacija ali pa je morda zdrs stabilen in operacija ne bo potrebna.

Lep pozdrav,

V nedeljo zjutraj sem vstala z bolečino v križu, ki ne pojenja. Že mesec prej me je bolelo v dimljah in mi je zdravnica rekla, da gre najbrž za obrabo kolkov. Včasih me tudi boli piščal na desni nogi. Imam 50 let in nikoli nisem imela kakšnih težav s hrtbtom ali pa nogami. Kaj je vzrok bolečni v križu sedaj, saj nisem nič težkega dvigovala, pretežno pa stojim na nogah.Ali je to kaj hudega? Kaj je najbolje početi, ko boli križ? Ali lahko telovadim?
Hvala za odgovor.

V nekaterih primerih ni potrebno veliko, da pride do vkleščenosti živca, dovolj je neznaten premik.
Če bi bil vzrok v obrabi kolkov, bi bolečina najprej nastopila lokalno v kolkih in se nato zaradi spremenjenega načina hoje odražala v križu, tako da mislim, da je pri vas vzrok težav verjetno v ledvenem delu hrbtenice.
Telovadba je priporočljiva bolj kot preventiva, zdravljenje zaupajte strokovnjakom.
Oglasite se v naši ordinaciji, mislim, da vam lahko pomagamo.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni! zaradi pogostih in nevzdržnih težav v hrbtenici sem obiskala zdravnika, ki me je napotil na RTG slikanje ledvenokrižne hrbtenice v dveh projekcijah. Izvidi so sledeči (citiram):
rahla sinistrokonveksna skoliotična daviacija lumbalne hrbtenice – antalgična drža. Znižan intervertebralni prostor med korpusi vretenc L4-L5 ob nativno radiološkem sumu na degenerativno ali possttavmatsko okvaro intervertebralnega diska na tem nivoju /osteoporoza?, diskus prolaps?/. Začetna spondiloza spodnjih lumbalnih vretenc. Zmerna intervertebralna artoza ledvenokrižnega prehoda. Ileosakralna artroza obojestransko. Za izključitev event.diskus hernije L4-L5 priporočam MR preiskavo lumbosakralne hrbtenice.

Lepo prosim za razumljivo razlago strokovnih izrazov. Zanima me še vaše mnenje glede opravljanja fizičnih del na kmetiji, namreč nisem zaposlena in si plačujem kmečko. Imam v tem primeru kakšne možnosti glede bolniške? Za vaš odgovor se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav

Skoliotična deviacija ledvene hrbtenice kaže na akutne težave v tem delu.
Glavne spremembe so v segmentu L4-L5 kjer gre verjetno za osteohondrozne spremmebe kot tudi za okvaro medvretenčne ploščice. V tem segmentu je zato medvretenčni prostor zožen, zaradi česar verjetno prihaja do draženja korenine L5.
Vseeno, ali je vzrok stara poškodba ali obraba – zdravljenje poteka podobno.
Svetujem pregled v naši ordinaciji[/url], ugotoviti je potrebno stopnjo prizadetosti korenine L5 in določiti način zdravljenja, ki bo po moji oceni vsekakor uspešno.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

V sredini januarja letos sem imela hude bolečine, kot krči, ki kar niso popustili, na posameznih predelih – od vratu, pa navzdol čez levo ramo, vse so sklepa na levi roki. Moj osebni zdravnik mi je predpisal tablete, dobila sem tudi injekcije in me poslal na RTG. Sumil je na vkleščen živec.

Izvid je bil sledeč:

RTG VRATNE IN LEDVENE HRBTENICE V 2. PROJEKCIJAH
Dokaj evidentna je lomljena os cervikalne lordoze med segmenti C4/C5. Zelo verjetno gre za statično funkcionalno motnjo pripadajočega vertebralnega segmenta.
Primerna lumbalna lordoza ob nekoliko poudarjenem LS kotu. Začetna i.v. hondroza L5/S1. Drugih posebnosti strukture in morfologije prikazanega skeleta ni videti. Oba S.I.sklepa sta b.p.

Po tem slikanju pa se nisem več oglasila do zdravnika, tako da nisem izvedela, kaj naj bi izvid sploh pomenil. Verjetno ni bilo nič dramatičnega, tudi bolečine so prenehale in sem nato pozabila na vse skupaj, vse dokler me pred dvemi dnevi ni spet nekaj ”zagrabilo” pri vratu, zjutraj, ko sem se vstala in sem malo čudno glavo obrnila. Morda gre za iste segmente, vsaj zdi se mi tako. Vendar je bolečina samo na vratu, ne še vzdolž po rami in roki, kot sem jo imela takrat.
Naj še povem, da nisem imela nikoli prej problemov s hrbtenico, morda me je kdaj useknil kakšen ”heksenšus”, ampak to ni bilo nič. Kot otrok sem hodila zaradi slabe drže hrbtenice na vaje, to je pa tudi vse. Stara še pa nisem 30 let.

Zanima me vaše strokovno mnenje in, ali bi morala delati kakšne vaje in hoditi na terapije? Kaj pa tek, je priporočljiv?

Najlepša hvala za odgovor.

LP

Vzrok za težave je verjetno v vratnem delu hrbtenice – ploščica C4-C5 sicer ni pokvarjena, morda gre le za začetne spremembe, ki povzročajo draženje živca C5.
Da bi se izognili težav v prihodnosti svetujem pregled v naši ordinaciji, slike bi primerjali s klinično sliko, verjetno bo potrebna le terapija za ustrezno sodelovanje mišic v vratnem delu, verjetno nato vaje.
Zmeren tek ni nevaren, le v primeru občutka bolečine ga ne priporočam.

Lep pozdrav,

New Report

Close