Najdi forum

Hvala za odgovor.

V zadnjem času se pojavljajo močne bolečine v levem spodnjem predelu prsnega koša,tako da brez tablet proti bolečinam ne gre.

lp ANICA

Kaj dosti res ne moretenarediti, mogoče rahle vaje v ležečem položajo, mogoče bi pomagale respiratorne (dihalne ) vaje, probajte urediti ležišče, da bo najmanj bolečin.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Prosim za pojasnilo izvida RTG LUMBOSAKRALNE HRBTENICE S L/S PREHODOM

Naznačeno redukcija i.v. prostora L5-S1.
Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov predvsem L/S prehod.
Skleroza sklepnih ploskev S/I sklepa.
Mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.

Hvala in lep pozdrav.

Najbolj izražene so spremembe v segmetu L5-S1, kjer je vidno zmanjšanje medvretenčnega prostora in obraba medvretenčne ploščice. Stanje se razvija počasi in traja že kar precej let, saj je prišlo že tudi do prizadetosti malih sklepov v tem predelu.
Kostna struktura je ok, zato je možno zdravljenje z manualno terapijo.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani
Na vas se obračam z prošnjo o obrazložitvi rentgenskega izvida. Stara sem 46 let in že od leta 2006 imam težave z hrbtenico. Tako moram vsaj dva meseca na leto jemati tablete Ketonal ali injekcije. Potem pa hodim na fizioterapijo- stanje se zopet malo izboljša. Čeprav včasih težko delam,toda še nisem koristila bolniške.Ne vem kako bodo napredovale moje težave.Prilagam izvide iz marca 2010.
Vidna je sinistrokonveksna deviacija z rotacijo segmentov.Izravnana je lumbalna lordoza. V nivoju L1-L2 je vidna minimalna retrolisteza korpusa L2 napram L1( cca 3mm). Na več segmentih so vidne schmorlove hernije.Na srednjih delih lumbalne hrbtenice so vidni RTG znaki spondiloze, v nivoju L3-L4 je vidna začetna I.V.hondroza. V nivoju L/S prehoda je vidna spondilartroza. Spinalni kanal v distanlem delu videti prirojeno ožji.
Prosim ta vaše mnenje( tablete niso rešitev- saj me po njih boli še želodec)za kar se vam najlepše zahvaljujem.

Iz izvida je razvidno, da gre za akutne težave ( sinistrokonveksna deviacija z rotacijo segmentov.Izravnana je lumbalna lordoza).
Težjih spremeb ni, opažena je manjša nestabilnost vretenc L1-L2 in nekoliko bolj izražene degenerativne spremembe od L3 dalje. Schmorlove hernije nimajo vpliva na simptome.

Vsekakor sem mnenja, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo, zato vas vabim v našo ordinacijo[/url] na pregled.

Lep pozdrav,

Prosim za obrazližitev izvida Rtg LS hrbtenice v 2 proj.:

Povdarjena lumbalna lordoza,
Pomik težiščnice navzpred,
Začetna spondiloza na nivoju Th12-L1
Spondiloartroza malih sklepov od L1do S1

Stara sem 36 let in do lanskega leta nisem imela nobenih bolečin in težav.Bolečina se prične nad trtico in seva v desno nogo.Včasih so bolečine znosne,včasih pa tako hude na sem skoraj nepokretna.Zaposlena sem v zdravstvu,pa me zanima kako naprej.

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Barbara

Lordoza kaže, da gre za akutno stanje, težave pa verjetno izvirajo iz ledvenega dela hrbtenice in ne iz same trtice, saj bolečine sevajo tudi v nogo.
Z manualno terapijo vam po moje lahko pomagamo, bolj natančno bi lahko seveda ocenili le na osnovi kliničnega pregleda in pregleda slik.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni.
Prosim za vašo pomoč. Sem 35 letni moški. Pred 3 leti sem prvič začutil močnejše bolečine v križu in predvsem v desni nogi, v mišicah pod kolenom, v mečih. Poslali so me na CT slikanje, kjer sem dobil naslednji izvid:
Na MPR je vidno poudarjena fiziološka lordoza, blaga spondilolisteza L 5.
Nakazan sacrum acutum.
Schmorlovi vozliči v Th/L prehodu.
Dorzalna osteofitoza L 4.
Degenerativno spremenjeni SIS.

L 3-4
Začetna osalna stenoza na nivoju recesusov, predvsem levega.

L4-5
Centralne dorzalne naplastitve in degenerativno spremenjeni mali sklepi s posledično osalno stenozo.
Večja centralna in delno centrolateralna proturzija diska.

L5-S1
Osalna stenoza, predvsem na nivoju desnega recesusa

Fiziater mi je predpisal 10 terapij z elektro šoki, ki sem jih prejemal cca. pol leta po prvem obisku, ko bolečin ni bilo več.
Pred dvema tednoma se mi je zopet pojavila itsa bolečina v desni nogi, prev tako pa sem čutil bolečine v desni rami. PRi zdravniku mi je bilo rečene da bolečine v rami ne morejo biti posledica stanja hrbtenice. ZAradi bolečin v nogi sem dobil tablete DicloJet 75mg. Po dveh tednih bolečine še niso čisto prenehale. Pri fizatru sem pa naročen novembra.
Prosim če mi razložite izvid in če mi lahko kako pomagete, če se odločim za obisk pri vas.

Bolečine v rami so verjetno problem zase, ki izvira iz vratnega dela hrbtenice.
Sicer pa gre za obrabo po celotni ledveni hrbtenici, spremembe so najbolj izražene v segmentu L4-L5, kjer je opažena nekoliko večja obraba diska in protruzija.
Najbolj verjetno gre v vašem primeru za draženje korenine L5 in na osnovi napisanega mislim, da vam lahko pomagamo.
Bolj natančno bi lahko seveda povedal po natančnem nevrološkem in kliničnem pregledu, zato vas vabim, da se s slikami oglsite v naši ordinaciji[/url].

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Star sem 35 let (184cm/80kg), pred približno 3 meseci so se po teku pojavile bolečine v kolkih. Ker jih sprva nisem jemal resno sem nadaljeval s tekom. Po kakšnem mesecu pa zjutraj zaradi neznosnih bolečin nisem mogel vstat iz postelje. Bolečine so minile po večdnevnem počitku. Bolečine se mi pojavljajo po kašnem težjem fizičnem delu ali pa teku. Osebni zdravnik me je poslal na slikanje kolkov in hrbtenice. Prosil bi za razlago izvidov in svetovanje vnaprej.

Medenica s kolkoma:

Incipientna ileosakralna artroza obojestransko. Nativno radiološko intakten obsklepni skelet obeh kolkov s tem da kaput desnega femorja leži nekoliko višje od levega – projekcijsko pogojeno ali ukrivljena hrbtenica.

Hrbtenica:

Normalna višina korpusov in diskusov. Nekoliko izravnana lumbalna lordoza. Rahla dekdtrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice – motena (antalgična) drža? Incipientna invert. artroza L/S prehoda.

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Rudi

Na izvidu ni niti na kolkih niti v ledvenem delu hrbtenice vidnih težjih sprememb.
Izravnana lordoza kaže na zakrčenost mišic v ledvenem delu, od koder po moje izvira problem.
Pri kolkih je vidna začetna obraba, glava desnega kolka je nekoliko višja od levega – verjetno zaradi napetosti mišic v ledvenem delu. Za vašo starost so kolki praktično v redu.
Pridite k nam na pregled[/url], verjetno gre za draženje živčne korenine v ledvenem delu, ugotovili bomo, katere in svetovali način zdravljenja.

Lep pozdrav,

spoštovani,
tudi meni se že več let pojavljajo bolečine v predelu križa na levi strani, katere sem obdobno lajšal z različnimi metodami: kiropraktika, laserske terapije … dokaj uspešno, tako da se bolečina pojavlja na cca pol let. takrat je kar huda.
trenutno je bolečina spet prisotna, na enakem delu, prav tako pa čutim bolečino občasno tudi v spredaj ( v trebuhuj, v enaki višini kot zadaj. ), sploh če se napenjam pri npr uriniranju..
menite na ta bolečina izhaja iz križa ?… hvala za mnenje..
lp
sergej

Velika verjetnost je, da težave lahko izvirajo iz ledvenega dela hrbtenice, določena možnost je, da bi lahko šlo za težave s prostato.
Oglasite se v naši ordinaciji[/url], na osnovi kliničnega pregleda bom lahko natančno ugotovil, kje je vzrok vaših težav in kako ga sanirati.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Star sem 28 let in že od 15. leta naprej me je občasno bolel križ. vedno je bilo rečeno da zaradi prehitre rasti (visok sem 187 cm). Te bolečine so zadnji dve leti vedno hujše, zadnje leto pa bolečina, ki je prisotna na levi, še bolj pa na desni strani hrbtenice praktično ne izgine.
Včasih je bolečina tako močna, da imam ob predklonu (če želim npr. pobrati svinčnik s tal ali si umiti obraz nad umivalnikom) občutek, da mi ob ali v hrbtenico nekdo zabada iglo.
Bil sem na RTG-ju in izvidi kažejo BP. Ta bolečina je seveda hujša, če karkoli težjega dvigujem. opazil sem pa, da je morda bolje prisotna tudi pozimi, ko je mraz.
Zadeva je zelo nadležna saj sem športno aktiven (tek, fitnes, plavanje, smučanje, snowboard…) in bi rad bil še naprej…

Prosim vas za pomoč, oz. za napotke kaj storiti, oz. za kaj je ta bolečina prisotna.

hvala!

Pozdrav,

stara sem 23 let. Pred dvemi dnevi me je močno “vsekalo” v križu. Vstala sem iz postelje z levo nogo (dobesedno) in me je samo ohromilo oz. je bil občutek kot da mi je nekdo zabil sekiro v križ. Bolelo me je v levem delu križa, zadnjica, in vedno bolj tudi leva noga. Imela sem na srečo tablete (naklofen forte) od očeta, ki ima prav tako težave s križem, tako da sem s tabletami, termoforjem in počivanjem nekako preživela dan. Naslednji dan (nedelja) sem imela namen iti k zdravniku, vendar se mi je zdela bolečina nekoliko bolj znosna, zato nisem šla k zdravniku.
Zdaj je tretji dan, bolečina v križu ni več tak očitna, oz neprestana kot je bila prvi dan, ko v nobenem položaju ni popustila. Vendar me pa trenutno še najbolj boli noga. Sprva je bila bolečina isto kot v križu, “pikanje”, zdaj me pa boli drugače, “čutim, da imam nogo”, ne vem kako naj to povem..kot bolečina mišic, kosti..zlasti zgornji del noge, tudi koleno in občasno še bolj dol.
Podobno se mi je zgodilo sicer že decembra 2010, ko sem samo prestavila majhno nizko mizico (zares lahko), pa me je tudi tako zvilo kot da bi hotela prestaviti slona. Tudi takrat sem bolečino po nekaj dneh odpravila s tabletami, masažo in počivanjem.
Križ me sicer večkrat boli, zlasti pač ker imam 2 službi, obe vezani na računalnik, tako da sem večino časa na računalniku, v sedečem položaju in posledično s premalo gibanja (kar mi je zdaj jasno, da moram spremeniti, delati vaje za hrbet in podobno), ampak pri 23 se mi zdi vseeno malo hitro da me je že dvakrat tako močno vsekalo v križu.
Zdaj mi je pa prijateljica omenila “hernijo”, ki jo je tudi sama imela. Pa se mi zdijo kar precej podobni simptomi, kar se tiče bolečine v nogi in podobno. Jaz sem se nakako prepričala, da bodo zdaj tablete počasi prijele, da bo bolečina izginila (in načeloma je, razen v nogi). In ne vem, ali je napaka, da nisem šla k zdravniku, ali je zdaj še smiselno ali me bo poslal domov, ker pač nisem prišla ko se je to dejansko zgodilo in je bila bolečina najhujša?

Hvala za odgovor in lep pozdrav, gaja

Pozdrav,

stara sem 23 let. Pred dvemi dnevi me je močno “vsekalo” v križu. Vstala sem iz postelje z levo nogo (dobesedno) in me je samo ohromilo oz. je bil občutek kot da mi je nekdo zabil sekiro v križ. Bolelo me je v levem delu križa, zadnjica, in vedno bolj tudi leva noga. Imela sem na srečo tablete (naklofen forte) od očeta, ki ima prav tako težave s križem, tako da sem s tabletami, termoforjem in počivanjem nekako preživela dan. Naslednji dan (nedelja) sem imela namen iti k zdravniku, vendar se mi je zdela bolečina nekoliko bolj znosna, zato nisem šla k zdravniku.
Zdaj je tretji dan, bolečina v križu ni več tak očitna, oz neprestana kot je bila prvi dan, ko v nobenem položaju ni popustila. Vendar me pa trenutno še najbolj boli noga. Sprva je bila bolečina isto kot v križu, “pikanje”, zdaj me pa boli drugače, “čutim, da imam nogo”, ne vem kako naj to povem..kot bolečina mišic, kosti..zlasti zgornji del noge, tudi koleno in občasno še bolj dol.
Podobno se mi je zgodilo sicer že decembra 2010, ko sem samo prestavila majhno nizko mizico (zares lahko), pa me je tudi tako zvilo kot da bi hotela prestaviti slona. Tudi takrat sem bolečino po nekaj dneh odpravila s tabletami, masažo in počivanjem.
Križ me sicer večkrat boli, zlasti pač ker imam 2 službi, obe vezani na računalnik, tako da sem večino časa na računalniku, v sedečem položaju in posledično s premalo gibanja (kar mi je zdaj jasno, da moram spremeniti, delati vaje za hrbet in podobno), ampak pri 23 se mi zdi vseeno malo hitro da me je že dvakrat tako močno vsekalo v križu.
Zdaj mi je pa prijateljica omenila “hernijo”, ki jo je tudi sama imela. Pa se mi zdijo kar precej podobni simptomi, kar se tiče bolečine v nogi in podobno. Jaz sem se nakako prepričala, da bodo zdaj tablete počasi prijele, da bo bolečina izginila (in načeloma je, razen v nogi). In ne vem, ali je napaka, da nisem šla k zdravniku, ali je zdaj še smiselno ali me bo poslal domov, ker pač nisem prišla ko se je to dejansko zgodilo in je bila bolečina najhujša?

Hvala za odgovor in lep pozdrav, gaja

Iz samih simptomov je težko ugotoviti, ali gre v vašem primeru za hernijo, protruzijo ali kake začetne spremembe.
Sumim, da gre za lumboishialgijo, ki jo je z manualno medicino možno pozdraviti, zato vam svetujem obisk http://www.mo-gy.si/man-medicina/ordinacije/[/url] , ob samem pregledu bomo ugotovili, ali bodo za postavitev pravilne diagnoze morda potrebne Rtg slike ledvenega dela.

Lep pozdrav,

Spoštovani,

Star sem 24 let. Prosim za pojasnilo izvida:
RTG TORAKALNE IN L/S HRBTENICE V AP IN V STRANSKI PROJEKCIJI:

Torakalna hrbtenica:
Povdarjena torakalna kifoza. Še primerna višina iv.prostorov.

L/S hrbtenica:
Sinistrokonveksna deviacija L/S hrbtenice. Spina bifida S1. Višina iv.prostorov je primerna. Struktura skeleta je normalna.

Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav!

V prsnem delu gre za nekolko pokvarjeno držo.
V L/S delu gre za rahlo ukrivljenost, spina bifida je dedna sprememba, ki načeloma ne vpliva na počutje.
Če imate bolečine, se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url], lahko vam pomagamo.

Lep pozdrav,

New Report

Close