bolečine v križu
Pozdravljeni!
Že od otroških let(potrdili so da imam krivo hrbtenico) me spremlja občasna bolečina v spodnjem delu hrbtenice(ledveni del). V obdobju obiskovanja srednje šole je bila bolečina bolj redka in tudi ne tako boleča. Potem sem se zaposlil v proizvodnji in dobro leto po tem je bilo vse v mejah vzdržnega. Težave so se ponovno pričele pojalvjati ,ko sem na hitro vstal. Takrat me je samo nekaj zaštekalo v križu. Od takrat naprej se bolečine pojavijo vsakih nekaj mesecev ali celo vsak mesec(včasih bolj moteče drugič manj). Danes sem bil pri ortopedu, ki mi je potrdil, da se stanje še ni nič izbolšalo.Predpisal mi je nekaj terapij. Zanima če obstaja kakšen fizioterapevtski pripomoček ki bi mi pomagal premagovati bolečine. Vaje za hrbtenico izvajam občasno vsak drugi dan in zanima me še kakšno aerobno aktivnost mi najbolj priporočate je to plavanje ali fitnes mogoče kolo ali dalše sprehode.
Že v naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Pozdravljen!
Ne vem kakšen fizioterapevtski pripomoček za lajšanje bolečin imate v mislih.
Moje mnenje je, da si boste najbolj koristili, če se odločite za kontinuirano terapijo, ki vam bo sprostila mišice in ostale blokade (morda trigger point terapija v kombinaciji z akupunktno masažo), saj morate vedeti, da ni nujno da vas hrbtenica boli,četudi je ukrivljena.
Fitnes bi vam odsvetovala, saj bolj krepi zunanje ležeče mišice in tako povečuje neravnovesje med globokimi in zunajimi mišicami.
priporočila bi vam plavanje v morski vodi (bazeni so klorirani, klor pa je karcenogena stvar) ali gibanje v naravi (sprehodi, hoja v hribe) ali kolesarjenje (paziti morate na pravilen položaj hrbtenice, drugače si sanje lahko poslabšate).
hrbtenica ni kriva, krivite jo vi sami zaradi bolecine ki jo lahko povzroca dražen hrbtenicni zivec, medvretenčna ploščica lahko leze iz hrbtenice (hernije) in povzroca bolecine.
To se pogosteje pojavlja pri visokih hitrorastocih postavah.
terapija: reflexna masaza-pomiritev hrbtenicnega zivca iz stopala
kopel v zelo topli vodi 20 min najmanj, dodaj 20-25 kapljic lavanda etericnega olja, abdominalno- dihanje med namakanjem, ne vsak dan. v vodi rahlo masiraj reflexni zivec hrbtenice (lok stopala)
pojacati misico hrbtenice z pravilnimi predkloni in tudi leze redne vaje
egon