Najdi forum

Bolečine v kolku in stegnenici

Spoštovani,

že  dalj časa imam bolečine v kolku in stegnenici. Rodila sem se z displazijo obeh kolkov. Leta 2019  mi je bila vstavljena že drugič totalna kolčna proteza levega kolka. Bila sem  MR tega kolka, prilagam izvid in prosim za razlago in vaše mnenje.

“Stanje po totalni endopreotezi levega kolka, metalni artefakti omejujejo preglednost.

Veliko tekočine (dobro zamejena) v področju velikega trahantra in anterirono ob kolčni protezi – psevdotumor po artoplastiki.

Maščobna dergeneracija gradus 4 mišice gluteus minimus in medius- verjetno operativnpo prekinjeni tetivi.

Maščobna dergeneracija gradus 2 mišice gluteus maksimus.

Signal kostnine zgleda primeren.

Nekoliko heterogen signal v področju origa adduktorjev- tendinopatija.

Brez posebnosti v področju origa hamstringov.

V primeru, da bi bil potreben ponovni poseg, bi vas prosila za vaše mnenje na katerega ortopeda naj se obrnem in kakšen bi ta poseg bil.

 

Še enkrat hvala in  lep dan

 

 

Spoštovani!

Moje znanje iz tovrstne patologije je omejeno, vendar bom poizkusil odgovoriti, kolikor vem in znam.

Zanesljivo vam vzroka bolečine iz MR preiskave ne znam opredeliti. Zame sta ključni najdbi predvsem 2:

1. Maščobna infiltracija glutealne muskulature. To je pogost pojav po kolčni endoprotetiki. Sprostitev glutealne muskulature je del protetičnega kirurškega posega. Po vstavitvi proteze, se sicer poizkuša mišice ponovno fiksirati, da bi bolj ali manj ohranile funkcijo, vendar je to tehnično težko (sploh, če ste imeli že 2. operacije) in rezultat je pogosto v tovrstnem propadu muskulature. Klinično pa to pomeni predvsem zibajočo hojo v kolikih. Zibajoča hoja, lahko zaradi spremenjenega (“nepravilnega”) obremenjevanja, pripelje do bolečin v kolčnem sklepu, npr. tudi tendinoze ostalih mišic, v predelu kolka (v Vašem primeru, glede na MR preiskavo, je videti spremenjen signal adduktorjev – ni pa to nujno vzročno povezano).

2. Tekočinska kolekcija ob proksimalni stegnenici – pseudotumor. Tega fenomena ne poznam iz klinične prakse, ker se redko srečujem s pacienti v Vaši situaciji (z elektivno protetiko se ne ukvarjam). Sem pa preletel literaturo in sodeč po njej, je več kot 50% preudotumorjev simptomatskih, glavni simptom pa je bolečina. Bolečina naj bi nastajala delno zaradi mehanskega pritiska spremembe, delno pa zaradi vnetnega procesa, ki v njej perzistira. Spremlja jo lahko tudi omajanje proteze. Tako, da bi ta najdba lahko pojasnjevala bolečino. Po literaturi sodeč, so odločitve o nadaljnjem zdravljenju individualizirane (glede na pacienta), vendar se pojavlja trend, da se pri pacientu, kjer se pseudotumor opredeli kot simptomatski, odločamo za revizijsko protetiko.

Vsekakor bi Vam za posvet predlagal ortopeda, ki se ukvarja z revizijsko protetiko. Vseh slovenskih ortopedov na tem področju ne poznam. Močno ime v slovenskem prostoru si je ustvaril dr. Rihard Trebše (OB Valdoltra), sam pa imam zelo pozitivno izkušnjo tekom mojega kroženja pri predstojniku Oddelka za ortopedijo, UKC Mb, dr. Andreju Moličniku, ki se tudi ukvarja z revizijsko kolčno protetiko. Tako bi Vam v tej fazi svetoval omenjeni imeni.

Upam, da pomaga!

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close