bolečine v kolkih
20 let sem se aktivno ukvarjal s košarko. Zadnje leto pa me pri vsaki rekreaciji boli kolk. Šel sem na slikanje in sedaj ne vem kam naj se obrnem, h klasičnemu ortopedu, na kakšen zavod kjer obljubljajo neke nove tehnike na ortopedskem področju. Ali mi lahko na podalgi izvida po domače poveste kaj mi sploh je:
zožena sklepna špranja obeh kolčnih sklepov na tipičnem mestu s subartikularno sklerozo in nakazanimi cistami ter skeletnimi obsklepnimi naplastitvami.
rtg izvid govori za napredovalno artrozo levega kolka in zmerno artrozo desnega kolka.
v intertrohaternem delu desnega femurja je 1xo,5 cm velika strukturna sprememba v smislu osteoskleroze, ki verjetno predstavlja inzulo kompakto.
najlepša hvala za vaše mnenje
Žal košarka zelo obremenjuje kolenske in kolčne sklepe, kar se je verjetno zgodilo tudi pri vas. Imate artrozo obeh sklepov, predvsem levega, naplastitve same so tudi posledica negativnih sprememb hrustanca znotraj kolka.Nakazanih cist ni nujno zdraviti, verjetno gre za posledice travme.
Kar se tiče rekreacije, morate zelo paziti, kakšno rekreacijo izberete. Najboljša vrsta za vas je plavanje, fitnes oziroma vrsta športa, ki ne obremenjuje kolkov, pri čemer košarka seveda odpade.
Manualna terapija bi verjetno pomagala k boljšemu občutku s sprostitvijo mišic, s čimer bi se izboljšala prekrvavitev kolka in s tem obrabo kolka upočasnila.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Mož je šel k ortopedu na pregled zaradi bolečin v desnem kolku.Opravil je RTG kolkov in dobil naslednji izvid: Sklepna špranja kolkov se diferencira, je videti dokaj gladka, na levi strani v zgornjem srednjem delu rahlo ožja. V strehi acetabula je predvsem levo opazna subartikularna nežna osteoskleroza in manjše degenerativne ciste. Glavici femurjov sta gladkih kontur. Struktura skeleta v področju medenice, kjer ni prekrivanja s črevesno vsebino in plini je videti v normalnih mejah.
Moram še povedati, da je pred dvajsetemi leti imel močno luskavico po celem telsu. Sedaj na koži 15 let nima nobenih obelenj. Mož je star 55 let.
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Mož je šel k ortopedu na pregled zaradi bolečin v desnem kolku.Opravil je RTG kolkov in dobil naslednji izvid: Sklepna špranja kolkov se diferencira, je videti dokaj gladka, na levi strani v zgornjem srednjem delu rahlo ožja. V strehi acetabula je predvsem levo opazna subartikularna nežna osteoskleroza in manjše degenerativne ciste. Glavici femurjov sta gladkih kontur. Struktura skeleta v področju medenice, kjer ni prekrivanja s črevesno vsebino in plini je videti v normalnih mejah.
Moram še povedati, da je pred dvajsetemi leti imel močno luskavico po celem telsu. Sedaj na koži 15 let nima nobenih obelenj. Mož je star 55 let.
Hvala za odgovor!
Sika kolkov kaže na rahlo obrabo, ki je po moji oceni primerna starosti, ni izrazitih sprememb in sumim, da simptomi ne izvirajo od tu ampak morda iz ledvenega dela hrbtenice. Dokler je glava gladka, operacija ni smiselna.
Svetujem obisk v naši ordinaciji, da ugotovimo, kje je vzrok moževih težav in možnosti odprave le teh.
Lep pozdrav,