bolečine v kolenu
živjo!
pišem vam, ker se mi že dlje časa pojavljajo bolečine v kolenu spredaj. Hodim na fakulteto za šport (VSŠ) in me to zelo ovira saj ne morem opravljati praktičnih vaj iz atletike, niti se ne morem rekreirati.
Najprej so bile bolečine manjše in le po vajah skoka v višino. Potem pa se je bolečina stopnjevala iz tedna v teden. Sedaj pa me boli, če dlje časa sedim, ob amortiziranju kolena, ob teku, počepa sploh ne morem naredit , praktično kadarkoli, ko rahlo obremenjeno koleno pokrčim. Opravil sem že 10 terapij z magnetno resonanco, a to ni nič pomagalo. Na ultrazvoku so ugotovili, da je NA NARASTIŠČU PATELARNEGA LIGAMENTA NA TUBEROSITAS LEVE TIBIJE 5mm VELIK HIPOEHOGEN AREAL S KALCINACIJAMI.
prosil bi vas, če mi lahko ta stavek razložite s preprostimi besedami, kaj se v mojem kolenu dogaja. Ali obstaja še kakšna rešitev, ali je edina rešitev operacija?
že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Aleš
Diagnoza, ki ste jo dobili pomeni, da je na kiti kvadricepsa prišlo do določenih degenerativnih sprememb, ki so pripeljale do tega, da se je kita zmanjšala v njo se je pa pričel odlagati kalcij (to vedno spremlja degneracijo). Stanje se imenuje koleno skakalca, in je značilno za odbojko, košarko in nogomet (zardi nenhnega brcanja žoge in stalnega obremenjevanja izegovalnega aparata kolena). Dejavniki tveganja so slabo raztegljiva zadnja loža stegna, šibkost notranje glave kvadricepsa, povečan t.i. Q kot. Poškodbo utrpijo običajno dobri in perspektivni skakalci. S stanjem povezujejo besede TOO OFTEN, TOO QUCIKLY, TOO MUCH, kar govori o tem, da se stanje razvije pri tistih, ki hočejo prehitro doseči s skokom povezane aktivnosti. Stanje se zdravi predvsem konzervativno z ustrezno vadbo. Pomen je na ekscentričnih kontrakcijah kvadricepsa, ki okrepijo kito kvadricepsa. Zdravljenje traja tudi 6-9 mesecev, in zahteva veliko osebne angažiranosti. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Katedre za medicino športa http://www.sportsrehabilitation.net/gradivo.htm
(preobremenitveni sindromi kolena). lp
Pozdravljeni!
Tudi sam sem si nakopal podobne simptome, bolečine vneposredno nad kolenom, ki pa jih sedaj ‘gojim’ že drugo leto. Brez pravih navodil se poizkušam iz tega stanja spraviti sam (zdravnik mi je sicer predpisal fiziot., olfen mazilo, ok, kaj pa po terapiji?) vendar mi ne uspeva najbolje. Vedno znova po okrevanju, prehitro obremenim nogo in zopet padem v mesec dni dolgo okrevanje do nebolečinskega stanja.
Prišel sem šele do stopnje, kjer sem spoznal resničnost stavkov “zdravljenje traja 6-9 mesecev”.
Na sportrehabilitation.net nisem zasledil, kaj početi po fazi, ko bolečino odpraviš, kako nadaljevati z rehabilitacijo.
” Stanje se zdravi predvsem konzervativno z ustrezno vadbo. Pomen je na ekscentričnih kontrakcijah kvadricepsa, ki okrepijo kito kvadricepsa. Zdravljenje traja tudi 6-9 mesecev, in zahteva veliko osebne angažiranosti. ”
Kje bi našel program, v obliki fitnes vadbe, vaj, načrta in podobno? Poškodba zaenkrat obvladuje mene in moje življenje, namesto, da bi bilo obratno!
Hvala, Andrej.
Forum je zaprt za komentiranje.