Bolečine v kolenu pri hoji navzdol
Pozdravljeni
Imam težave z bolečinami na zunanji strani levega kolena pri hoji navzdol. Gibljem se redno, večinoma vzponi na lokalni hrib in gore. Daljši celodevni pohodi mi ne predstavljajo težav in do sedaj nisem imel problemov.
Težava se je prvič pojavila decembra med sestopom po strmem terenu z daljšega vzpona(4h). Bolečina je napredovala iz komaj zaznavne do zelo močne pekoče v cca 15min in ni prenehala. Pri pokrčenju kolena med sestopom je bila bolečina najhujša. Na koncu je sledil ravni odsek (20min), med katerim bolečine praktično ni bilo več. Po prihodu domov je bila bolečina prisotna a znosna, ob pritisku na zunanji strani kolena (po moji oceni predel zunanje stranske vezi) pa sem čutil pekočo bolečino, najhuje je bilo pri hoji navzdol (nagnjen teren, stopnice). Koleno (otekline ni bilo) sem povil in hladil z ledom in težave so v enem do dveh dneh popolnoma izginile.
Po enem tednu sem šel na dvodnevno turo vendar težav ni bilo. Enako je bilo ob kasnejših vzponih vse do začetka maja. Po dveh zaporednih dneh vzponov (2-3h) se je pri sestopu drugi dan pojavila enaka bolečina z enakimi simptomi, ki je drugi dan že izginila. Nazadnje se je zadeva spet pojavila pretekli vikend.
Bolečina se vedno pojavi hitro in tako tudi izgine. Opažam tudi, da mi levo koleno poka ob premikanju (bolj kot desno), drugih težav nisem zasledil.
Prosim vas za mnenje ali gre le za preobremintev in vnetje ali gre za kakšno poškodbo in kako bi lahko to odpravil. Zaenkrat sem prenehal z obremenitvijo in jemljem glukozamin.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
najverjetnejši razlogi za opisano bolečino so: poškodba ali okvara zunanjega meniskusa, vnetje traktusa iliotibialisa (zadebelitve mišične ovojnice nad zunanjim delom kolena) ter okvara sklepnega hrustanca na zunanjem delu pogačice.
Priporočam, da opravite slikanje bolečega kolena z magnetno resonanco in da pridete nato s posnetki na pregled. To je edini način, da se nedvomno ugotovi, kaj v kolenu je narobe in da se prične ustrezno zdravljenje.