bolečine v kolenu
Pozdravljeni,
Tedensko sem pretekel 50 km kar je pomenilo vadbo 4x tedensko.
Zadnja dva meseca imam težave v d. kolenu. Največkrat se bolečina pojavlja z zunanje in zadnje strani kolena. Po naporu je hoja po stopnicah ali navkreber skoraj nemogoča zaradi bolečin. Enako velja pri izvajanju počepa ( na plovici je bolečina močna). Zaradi teh težav sem tek opustil oz zmanjšal na 1-2x na teden. Opravljam vaje za krepitev stegenskih mišic.
Imam status pronatorja zato sem temu ustrezno že zamenjal športni copat, a bolečine se nisem znebil.
Prosim za Vaš nasvet
Glede na vaš zelo natančen opis težav lahko sklepam, da gre pri vas za sindrom iliotibialnega trakta. To je razmeroma pogosta tekaška poškodba, ki se kaže z bolečino po zunanji strani kolena med tekom. Bolečina se navadno pojavi po določenem času med samim tekom ali po koncu teka. Nastane zaradi ponavljujočega drsenja iliotibialnega trakta preko zunanje strani spodnjega dela stegnenice pri vsakokratnem pokrčenju kolena. Iliotibialni trakt je dolga tetiva, ki poteka po zunanji strani stegna od narastišča na medenici pa vse do zgornjega dela golenice. Pomembni dejavniki, ki prispevajo k razvoju tega sindroma in na katere lahko vplivamo so nazadosti raztegljiv iliotibialni trakt, prekomerna pronacija stopala ter tek po vstran nagnjeni podlagi.
Glede na to, da ste navedli, da imate težave s prekomerno pronacijo je le kljub ustreznejši obutvi lahko vzrok, da je prišlo do razvoja te težave pri vas. Priporočam vam, da se naučite vaj za raztezanje iliotibialnega trakta, pred tekom je zelo pomembno, da se tudi ustrezno ogrejete. Izogibajte se teka po cestiščih, ki visijo vstran – tudi če je tak naklon minimalen, saj to povzroča pronacijo stopala, ki je na višji strani. Več o tej težavi si lahko preberete na spodnji povezavi.