Bolečine v hrbtu in nogi
Pozdravljeni,
Pred mesecem dni sem, po polaganju tal, v predelu malce desno od križa začutil ostre bolečine. Ker po enem tednu ni bilo nič bolje, sem poklical osebno zdravnico, ki mi je svetovala, naj bom en teden bolj pri miru in mi predpisala Nalgesin. Ker po tednu dni ni bilo nič bolje, mi je predpisala še Brufen. Zdelo se mi je, da tudi ta bolj malo pomaga, vendar, ko mi je tablet zmanjkalo, se je bolečina pojavila v podobni obliki kot na začetku.
Zjutraj je najhuje, saj si komaj nataknem nogavice, zelo težko dlje časa sedim, če se premikam počasi oz. stojim na mestu tudi ni ok. Pomaga pa, če se za 10 minut uležem na hrbet. Hoja mi tudi v veliki večini ne predstavlja večjih problemov, morda pa se pozna zvečer, ko je bolečina po daljših sprehodih spet kar močna.
Dvigovanje težjih stvari pa sploh odpade. Tudi če dvignem lažjo stvar in sem malce nepravilno obrnjen me takoj kaznuje z precejšno bolečino, ki pa je sicer kratkotrajna.
Se pa je med tem bolečina razširila tudi na druge dele. Trpita predvsem križ in desna noga, sploh v predelu mišic okoli piščali.
Zadeva se vleče že cel mesec. Od tega sem bil 3 tedne na bolniški, v zadnjem tednu pa sem spet šel v službo, vendar zaradi narave mojega dela, ki je pretežno sedeče, ne zdržim prav dolgo.
Prosim za kak nasvet, kaj lahko storim, da bo zadeva olajšana in odpravljena. Odprt sem tudi za alternativno medicino 🙂
Zdravnica sicer sumi na Trohaterni buritis, a me še ni napotila nikamor naprej (verjetno pa se bo to zgodilo v ponedeljek, ko jo spet dobim).
Hvala že vnaprej za odgovor in vse dobro v 2022!
Jernej
Pozdravljeni,
najprej se opravičujem za pozen odgovor, ki je posledica tehničnih težav na portalu.
Upam, da ste težavo v vmesnem času že rešil. Vsekakor bi pred nasvetom moral videti, kje natančno se vam je pojavila bolečina.
Pozdravljeni,ortoped je ob obisku povedal, da moj primer zna biti primeren za operacino. Diagnoza: Lumboischialgia dex
Hernia disci L4-5 dex
Stenosis foraminalis L4-5 dex
Mnenje MRI LSH pokaže hernio disci L4-5 pretežno desnostransko z utesnitvijo desnega spinalnega živca in zoženim d. foramnom, izravnana ledvena lordoza. RTG LSH pokaže blago hondrozo, L5-S1, prehodni segment-lumbalizacija S1
Manipulacija LS hrbtenice.
Status: predklon je boleč in omejen desno. Laseque desno pozitiven. Refleksi spodnjih okončin so izzivni, motorika stopal primerna. Kolki si prosto gibljivi.
Prosim za kratko predstavitev moje težave v meni razumnem jeziku. Hkrati bi vas prosil za mnenje, ali je v mojem primeru možna še kakšna druga oblika zdravljenja, kot operacija. Morda fizioterapija? Kako dolgo je okrevanje po operaciji oz uspešni drugi metodi zdravljenja.
Trenutno jemljem kapljice Tramal z Naklofenom duo, bolečina se je zmanjšala, vendar je še vedno prisotna.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo izvrženje medvretenčne ploščice med 4. in 5. ledvenim vretencem, ki pritiska na desno živčno korenino v tem področju.
Odločitev o operaciji je odvisna predvsem od velikosti pritiska na živec, kar je mogoče oceniti s kliničnim pregledom in z EMG (elektromiografsko) preiskavo. Če je pritisk velik in povzroča okvaro živca, priporočam operativno zdravljenje, če ne, priporočam fizioterapevtsko zdravljenje.
Pozdravljeni, star sem 22 let, 6.3.2022 sem bil operiran za diskus hernijo. MR je pokazal hernio disci L4-5 levo. Za operacijo sem se odločil predvsem zaradi pekočega občutka v levi nogi, ki se ga dlje časa kljub fizioterapijam, konzervativnem načinu zdravljenja…nisem mogel znebiti. Sledi rehabilitgacija v zdravilišču, s sledečim rednim izvajanjem vaj za krepitev mišic trupa, ki jih bom najverjetneje moral redno opravljati skozi celo življenje? Rad se ukvarjam s športom, zato me zanima, kako je z vračanjem v športne aktivnosti. Predvsem kdaj je primerno pričeti s katero aktivnostjo. Zavedam se, da fitnes, nogomet, košarka, odbojka spadajo med tiste bolj obremenjujoče kategorije, ampak me zanima tudi kako je glede teka, kolesarjenja, hoje v hribe? Hvala v naprej in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
z naštetimi športnimi dejavnostmi priporočam pričeti ob izpolnitvi dveh pogojev:
1. po preteku najmanj 3 mesecev od operacije
2. ustrezna okrepitev obhrbteničnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa.
Pogoja sta pri večini izpolnjena 4 od 6 mesecev po takšni operaciji.