Najdi forum

Bolečine v hrbtenici, zadnjici

Pozdravljeni!

Po poklicu sem slikopleskar, rekreativno se ukvarjam s športom.

Moje težave s hrbtenico so se začele pojavljati marca 2008, verjetno po dvigu težjega bremena. Prve bolečine so se začele pojavljati v ledvenem delu, nato v vratu potem še med lopaticama. Čez dobrega pol leta so te bolečine izginile in se pojavile v obeh kolkih. Bolečine bi lahko primerjal z močnim špikanjem ostrega predmeta. Po nasvetu zdravnika sem pričel z redno telovadbo za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic in raztezanjem le teh.

Hoja mi je predstavljala kar nekaj težav, na tek sploh pomisliti ne smem. No, tudi te boličine so s spomočjo vaj izginile, sedaj pa se je vse skupaj preselilo v močne bolečine v križu in zadnjici (na obeh straneh). Ko ležim, se ne morem premakniti, po daljšem sedenju sploh ne morem vstati. Po 8-urnem delu, ko je vse skupaj ogreto, ni večjega problema, vendar ko počijem, je stvar neznosna. Zato ortoped namiguje na sakroileitis. Vaje delam 5-krat tedensko, redno hodim v hribe, saj je to edino, kar lahko počnem/upam početi.

Leto nazaj sem pri Vas opravil 8 terapij, ki pa mi na žalost niso pomagale.

Še izvidi RTG lumbalne hrbtenice v dveh projekcijah:

Blaga dekstrokonveksna deviacija.
Delnna lumbalizacija segmenta S1.
Lucenca v processus transversus na L5 levo je lahko le superprojekcija črevesne vsebine.
Nekoliko klinasto deformiran korpus L1, ni pa znakov za svežo frakturo.

RTG medenice s kolki:

Zmerna kongenitalna displazija v predelu kolčnih sklepov z le nakazanimi začetnimi degenerativnimi spremembami. Sklepni špranji sta še ohranjeni.

Ortoped meni, da je možno za začetni sakroileitis, zato imam začetek marca MRI.

Prosim za nasvet.

Hvala

Če bi šlo za sakroielitis, bi se to moralo videti na krvni sliki. Če je krvna slika normalna, mislim, da gre za probleme v ledvenem delu hrbtenice ob povezavi s fizičnimi obremenitvami, čeprav Rtg slika ne kaže kakšnih večjih sprememb.
Predlagam, da se kot moj pacient po slikanju s slikami in izvidi krvi javite na brezplačni pregled in posvet, kjer bomo lahko natančneje ugotovili vzroke vaših težav.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni.

Stara sem 27 let. Lani novembra sem nenadoma dobila hude bolečine v ledvenem predelu, ki so se širile po zadnjici v levo nogo. Kasneje se je bolečina preselila tudi na desno stran, a je po nekaj dneh izginila. Ostala je leva. Splošna zdravnica mi je predpisala tablete Naklofen duo, a ko sem jih nehala jemati, se je ponovno pojavila neznosna bolečina. nisem mogla, ne sedeti, ne ležati, ne vstati, ne hoditi- groza.
Po 14 dneh bolečin so lab. izvidi krvi bili ok, vendar so pokazali P-CRP 34 in SR 25??? na žalost mi zdravnica takrat ni odredila tudi preiskave RF in P-Fibrinogena. Grozne bolečine so trajale skoraj 1 mesec, potem so počasi popuščale.

Ortoped me je dal na CT in izvid je pokazal:
L5-S1 spinalni kanal je primerno širok, vidne so degenerativne spremembe malih sklepov bill. s posledično začetno osalno stenozo na nivoju recesusov, prav tako pa je vidna manjša centralna protruzija diska.
SIS: sklep. površine primerno široke bilateralno, vidna precej izrazita robna sklerozacija, predvsem na iliačni strani. Bilateralno v distalnih polovicah SIS se kaže tvorba trabekul oz. premostitvenih naplastitev, v teh predelih je tudi nekoliko neravna sklepna površina, predvsem na iliačni strani desno. Spremembe so zelo suspektne za sakroileitis s sekund. degenerativno sklerozacijo. Sarkum rahlo pomaknjen navzpred (spondilolisteza), viden tudi sakrum akutum.

Ortoped je diagnosticiral: sacroileitis in obs. in povedal, da imam revmatsko vnetje križne in medenične kosti.

Pred tednom dni so ponovne lab. preiskave pokazale, da so se prej povišani parametri sicer znižali, dodan pa je tudi RF, ki je 0; P-Fibrinogen=4; S-CRP=6.

Nazadnje sem bila pri revmatologu, ki me bo dal na preiskave. Priporočil mi je jemanje tablet, ki so mi bile predpisane.
Vsak dan delam vaje za reztezanje in krepitev hrbt. mišic. Gibljivost je dobra, a se po določenih gibih spet pojavi bolečina, tudi po vajah.

Prosila bi vas za vaše mnenje in nasvet.

Hvala.

V celoti se strinjam z mnenjem ortopeda, da gre za sacrioielitis – vnetje medeničnih križnih sklepov. To je revmatološka bolezen, morda posledica infekcije. Zdravljenje z zdravili je edino pravo, če bi natančno vedeli za izvor morda tudi z antibiotiki.
Manualna terapija tu ne pride v poštev, v celoti je potrebno slediti navodilom revmatologa.
Vaje so dobrodošle, da ne bi prišlo do zmanjšanja gibljivosti sklepov, vendar le do bolečine.
Včasih ima sacroielitis povezavo z ginekološkimi težavami (maternica, jajčniki), saj jih varuje isti splet živcev.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Gospod Fedorov!

No, pa sem dobil izvid MR slikanja. Prosil bi vas, da mi ga razložite po kmečko. Hvala!

Obojestransko je videti patološke spremembe intenzitete signala v subhondralni spongiozi sklepnih površin sakroiliakalnih sklepov: bolj so izražene v subhondralni spongiozi obeh iliumov, dokaj simetrično; manj v subhondralni spongiozi sklepnih porvšin sakruma za ilium, več na levi strani. Prevladuje signal kostnega edema, ta področja se po kontrastu dokaj intenzivno ojačijo. Ojači se signal iz sklepne špranje; neostro omejena je subhondralna kortikala, spongioza izpod nje je ponekod sklerozirana.
Gre za dokaj simetrično razvit sakroileitis; prevladujejejo akutne spremembe – kostni edem.

Kot sem vam že 16.02.2010 napisal, sem lansko leto opravljal terapijo pri dr. Andreju Kotovu, prav tako sem opravil tudi 6 terapij 14 dni nazaj, saj mi je dr. Kotov na podlagi RTG slik svetoval, da bo terapija pomagala.
Po terapiji in vsakodnevnem delu (slikopleskar) občutim še vedno bolečine v križu in desnem zadnjičnem delu, tako spredaj kot zadaj. Kotov je namreč menil, da ne gre za revmo, ampak da razlog tišči v mišicah.

Prosim za nasvet in obrazložitev izvida,

hvala

Govoril sem z dr. Kotovom, ob pregledu vaših slik je videl določene spremembe v ledvenem in križnem delu hrbtenice, pri pregledu tudi napetost določenih mišic in na osnovi tega vam je delal terapijo. Po njegovi izjavi vam je po terapiji bilo nekoliko boljše. Seveda pa še ni imel informacije potrditve sacroilelitisa, saj v tem primeru manualna terapija lahko le delno pomaga, rešitev pa je pri vzporednem ustreznem protivnetnem zdravljenju. Potreben je tudi obisk pri revmatologu, da vam predpiše ustrezno protivnetno zdravljenje.
Po revmatološkem zdravljenju se oglasite na brezplačen posvet pri dr. Kotovu.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!
Sem 23 letno dekle in imam že približno 8 let velike problem s hrbtenico, predvsem križem. Pred leti so me zdravili z antirevmatiki. Po preiskavi krvi so mi ugotovili JRA. Kasneje so se mi začele hude bolečine v križu. Nisem mogla hoditi, prstov na nogah, nisem čutila in nisem jih mogla premakniti (stiskati). Imela sem občutek kot bi imela dve ˝palici˝in ne nogi. Zelo težko sem hodila. Pojavila se mi je driska in bruhanje ter zelo velika žeja. Po preiskavah so ugotovili spondylolisis L5. Jemala sem tablete proti bolečinam. Po nekaterih sem imela velike stranske učinke. Ko je bilo najhujše so mi dajali inekcije proti bolečinam. Vendar je bil učinek zdravil in inekcij zelo kratkotrajen. Imela sem vaje za krepitev hrbtnih mišic, letos sem v fitnesu delala predvsem vaje za te mišice. Občasno imam še vedno težave ko ne morem z nogami nič! Lani septembra sem imela prometno nesrečo in od takrat je malo boljše v križu, vendar se je bolečina preselila med lopatice. Včasih je tako huda, da ne morem zadihat, zjutraj komaj ustanem in se odpravim na faks. Bolečine so stalno prisotne. Žal me osebni zdravnik noče poslati nikamor, torej kar sem šla, sem šla privat, samoplačniško. Slike, ki sem jih imela, so mi jih v bolnici izgubili. Torej imam samo izvide stare več kot 5 let.
Ker imam doma mamo, ki ima še huješe težave bi prosila za nasvet kaj naj storim, ker že napačen korak me priklene na posteljo za nekaj dni. Ne rečte mi da naj jemljem tablete proti bolečinam, ker sem jih jemala 7 let in mi niso pomagale. Ker imam obveznosti do študija, težko nadoknadim dneve ki jih izgubim zaradi prehudih bolečin.
Lep pozdrav in že vnaprej hvala za odgovor.
Tina

Mislim, da većina vaših simptomov ni povezana z RA, saj zaradi RA hrbtenica in križ običajno ne boli, zato ocenjujem, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo odpraviti večino simptomov.

Lep pozdrav,

Hvala za vaše mnenje. Sem bila pred nekaj dnevi na pregledu pri ortopedu dr. Vengustu in imam sveže slike. Ker pa ni točno razvidno kaj je, me je napotil k revmatologu dr. Sinožiču, tako da zdj čakam vrsto. Potrebuje še njegovo mnenje da se ugotovi kaj točno je vzrok.
Zato bom počakala, še na ta pregled in potem vidla kako naprej.
Hvala, še enkrat
Lep pozdrav,
Tina

Pozdravljeni. Že dobrih 15 mesecev me boli desni komolec. Postavili so diagnozo epikondilitis. Dobila sem že 2 blokadi, vendar dokaj hitro popustita. Zdravnica revmatologinja pa je posumila na sakroileitis in me napotila na rtg po BARSONIJU IN KOVAČU. Izvid je sledeči: asimetrično zožena sklepna špranja s neravnimi sklepnimi površinami in poudarjeno periartikularno sklerozo kot pri obrabi slikanih sklepov- ileosakralni artrozi obojestransko. Z kroničnimi bolečinami pa sem naročena na kontrolo šele 7.10.2011, kljub prošnji, če me lahko prenaročijo, ker več ne zdržim.
Zanima me, če bi lahko bil vkleščen živec v komolcu?? ali je zadeva tudi za ortopeda??
Že v naprej lepa hvala za vaš odgovor

GORDANA

Sam Rtg posnetek ni dovolj za potrditev ali izločitev sakroileitisa – potrebne so še preiskave krvi na vnetne faktorje.
Ne verjamem, da je težava s komolcem povezana s sakroileitisom križnega dela (ne morem pa izključiti), verjetno gre tam res za nepovezane težave, morda res epikondilitis.
Svetujem krvne preiskave za ugotovitev eventuelnih vnetnih procesov, nato pa obisk v naši ordinaciji,[/url] kjer bomo ugotovili eventuelno povezavo obeh simptomov in svetovali način zdravljenja.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

med vašimi odgovori sem zasledila, da naj bi bil sacroielitis povezan z ginekološkimi težavami? kakšnimi? sama imam namreč diagnosticiran sacroielitis levo. ker sem red tem mislila, da gre za ginekološke težave, sem bila pri 4 ginekologih, vendar ti niso ugotovili ničesar. Na IPP so mi z rendgenom slikali medenico, ugotovili pa so vneto črevnico. bolečine so prisotne v dimljah, kolkih križu, včasit tudi v hrbtu in vratu, tudi noge mi zelo hitro mravljinči.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

naj dodam še, da ginekoloških težav nimam, razen glivičnega vnetja po vsem tem stresu, od leta 2009 pa imam diagnosticiran tudi ulcerozni kolitis. je možno, da zaradi sakroielitisa ob ženskih dnevih jajčniki bolj bolijo oz ščipajo kot navadno?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Medenično križni sklep je preko živčnega spleta povezan z notranjimi organi in načeloma lahko tudi vnetje v notranjih organih povzroča probleme v medeničnem sklepu.
Vsekakor je prva naloga zdraviti vnetje v črevici, če bi za tem še imeli naštete bolečine, se lahko oglasite pri nas.

Lep pozdrav,

Pred mesecem dni me je začelo boleti na levi strani zadnjice.Bolečina je manjša vendar ni izginila.Boli me iz zadnjice v stegno pri poskokih ali počepih.Kaj bi bilo to?

Lahko gre za išias, lahko je zategnjena kakšna mmišica, ki draži živec – oglasite se na pregledu, da najdemo vzrok in možnosti zdravljenja.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Pišem v imenu mame. Že par mesecev ima močne bolečine v križu in nogi. Bila je pri fiziatrinji, ki jo je poslala na rentgen. Izvidi so: RTG LS hrbtenice zmerno zooženi i.v. prostori L 2 in L 5 S1, izrazito zoožen L 4 L 5, izraziti ventrolat. Spondilofiti ter L 4 L 5 nakazani dorzalni, spondilatroza L 5 S1, polkrožna zgostitev 7 x 3 cm, presekralno na nivojih S 1 S 3 verjetno gre za superprojekcijo.
Proti bolečinam jemlje tablete Zaldiar 3 do 4 tablete na dan.
Zdravnica je rekla, da naj se kar “sprijazne” z bolečino in da ji ne more pomagati.
Prosim še za vaše mnenje in nasvet.

Lep pozdrav in že vnaprej hvala za odgovor.

Slika kaže na obrabo celotnega dela ledvene hrbtenice, od L2 do S1.
Izrastki kažejo, da gre za staro spremembo, so pa v smeri naprej in malo vstran, kar je dobro.
Ne vem, kaj je polkrožna zgostitev – ali gre za napako, da je bilo slikano nekaj, kar nima veze s hrbtenico, morda kakšen gumb?
Zoženi so medvretenčni prostori, na bolečine verjetno vpliva draženje živca L5 ali S1, sem pa prepričan, da se bolečine da odpraviti in se ne sprijazniti s stanjem, treba se je boriti.
Oglasite se s slikami v naši ordinaciji, mislim, da vam lahko pomagamo.

Lep pozdrav,

Dobila sem izvid radiološke preiskave
napotna diagnoza: Sy lumbale
blaga osteohondroza in spondilatroza na nivoju L5/S1 ter začetna spondiloza od nivoja L2 navzdol (degenerativne spremembe).
zožena sklepna špranja desnega SIS.
Prosim za nasvet in pojasnila izrazov.

Pozdravljeni,

v vašem primeru, brez klinične slike, relativno težko podam natančen nasvet.
Na slikah so našli obrabo v spodnjem delu; osteohondroza pomeni spremembe v hrustancu, spondilartroza je obraba, ki posledično povzroča zadebeljenost medvretenčnih prostorov ter spondiloza – izrastki, ki se pojavljajo na vretencih v ledvenem delu od L2 navzdol. Zožena špranja desnega SIS – sakroiliakalni sklep ta povezuje medenično kost in križ) je najbrž posledica preteklega vnetja, ginekoloških težav, infekcije spolovila ipd. ali pa je spremeba nastala kot posledica težkeg aporoda v preteklosti.

Glede na to, da ne opisujete težav, vam težko svetujem. S takšnim izvidom je verjetno, da človek namreč nima nikakršnih težav, lahko pa da gre za hude bolečine v predelu ledveno-križne hrbtenice, bolečinske občutke v nogah idr.
Sicer vaša napotna diagnoza Sy lumbale nakazuje, da gre v vašem primeru najverjetneje za bolečine v križu. Svetujem vam, da se čim bolj izogibate protibolečinskim zdravilom (tabletam, injekcijam – t.i. blokadam) in se jih poslužujete le v izjemnih primerih. Težave žal ne bodo izvenele same od sebe, vaše težave sicer niso kritične, vendar bo za lajšanje oziroma zdravljenje simptomov potrebna strokovna pomoč.

V poštev bi prišle posebne oblike fizioterapije, tudi zdravljenje z manualno medicino bi lahko bilo v vašem primeru zelo uspešno. Več informacij glede možnosti ozdravitve in nasvetov glede nadaljnjega zdravljenja v okviru manualne medicine pa bi vam lahko dal po pregledu, ko pridobim klinično sliko.

V kolikor se odločite za zdravljenje pri nas, vam posredujem kontakte naših ordinacij. S seboj prinesite tudi vse dosedanje izvide in slike.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

New Report

Close