Bolečine v hrbtenici in mravljinčenje
Pozdravljeni,
Težave z bolečinami v hrbtenici (predvsem v križu) so se mi začele pred približno 3 leti, ki so bile najbolj izrazite pri dvigovanju in nošenju. Pred kakšnim letom so bile bolečine hude in so se mi razširile po celi hrbtenici, ob enem so se pojavili mravljinci v nogah (predvsem v stopalih, v območju prstov vse do kolen). Takrat sem tudi prvič poiskala pomoč manualne terapije, ki mi je težave precej omilila. V nekem obdobju so mravljinci prenehali, potem se ponovno pojavili, ravno tako bolečina v križu. Letos sem opravila tudi MR ledvene hrbtenice:
Signal iz konusa medule je primeren.
Blago izsušen i. v. disk L5-S1, ostali i. v. diski so primerne višine in signala.
Spinalni kanal in i. v. foramni so na vseh nivojih primerno široki.
Utesnitev nevralnih struktur ni.
V paravertebralni muskulaturi ne vidim patoloških sprememb.
Mnenje: Začetne degenerativne spremembe i. v. diska L5-S1, v ostalem normalen izvid.
Zaradi mravljincev sem bila napotena na EMG preiskavo, pri kateri niso ugotovili vzroka mravljinčenja, vsi izvidi so bili bp. Zaradi bilateralnega mravljinčenja je bil podan sum na polinevropatijo. Glede na poslabšanje mravljinčenja ob vročini mi je bila predlagana napotitev k nevrologu.
Pregledana je bila kri, hormoni ščitnice, krvi sladkor, vse je bp.
Mučijo me predvsem mravljinci, ki niso močni, a se jih čuti. Opazila sem, da jih čutim močneje po daljšem sprehodu, teku (močneje se čutijo ob vročem vremenu), v določenih položajih sedenja in leženja na hrbtu, ki pa izginejo ali se zmanjšajo, ko zamenjam položaj. Včasih jih zjutraj, ko se zbudim, čutim že ko ležim, včasih jih ni. Torej mravljinci enkrat so, enkrat jih ni, tudi intenzivnost le teh se spreminja skozi dan. Ko so mravljinci močnejši, imam občutek težkih nog.
Pred nekaj dnevi pa so se bolečine v hrbtenici ponovno razširile in ob hrbtenici sem začela čutiti mravljince, ki pa ko spremenim držo, ponovno izginejo.
Prosim vas za vaše mnenje ali bi vseeno bilo možno kljub temu da EMG preiskava tega ni potrdila, da moji mravljinci izhajajo iz hrbtenice in obremenitve hrbtenice? Kaj bi lahko bil vzrok mojih težav? Katere preiskave mi še predlagate, da jih opravim? Letos sem opravila tudi fizioterapijo, ki pa je mojo bolečino v križu precej zmanjšala, ravno tako pojavljanje in intenzivnost mravljincev.
Hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani!
Glede na MR imate začetne degenerativne spremembe ledvene hrbtenice, predvsem na nivoju L5-S1. Ploščica ni izbočena, tako da ni nobenega pritiska na živec. Glede na izvid MR in vaše težave je prisotno nesorazmerje, se pravi imate prevelike težave glede na izvid. Mravljinčenja ne moremo razložiti z izvidom MR, tako da verjetno niso vaše težave samo posledica hrbtenice. Operacija glede hrbtenice ni potrebna. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Svetujem nadaljno obravnavo pri nevrologu, opravite tudi revma teste, teste na borelijo, pregled pri revmatologu, opravite tudi MR sakroiliakalnih sklepov.
Lep pozdrav!