Najdi forum

Bolečine v hrbtenici

Pozdravljeni!

Imam 32 let, sem mama dveh otrok in od aprila letos čutim bolečine v ledvenem predelu hrbtenice, ki se včasih razširijo v desno nogo. Bolečina variira tudi glede na počutje. Trenutno sem opustila aktivno vadbo joge. Od drugega poroda mi ob ležanju na hrbtu “zaspi” desna noga. Pred kratkim sem opravila RTG L/S hrbtenice in medenice s kolkoma.

Izvidi:

RTG L/S hrbtenice:
Blaga dekstrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice. Spina bifida je vsajena. V stranski projekciji je lumbalna lordoza poudarjena. I.v. hondroza L5-S1. Spondiloartroza malih sklepov L/S prehoda.

Medenica s kolkoma:
Primerno široki sklepni špranji obeh kolčnih sklepov. V mehkih delih ni posebnosti. Nekoliko poudarjena sklerozacija simfize. V tem delu je z leve strani videti cistično razredčitev strukture.

Prosim vas za mnenje in upam, da je možno odpraviti te težave z manualno terapijo, saj mi je na račun teh bolečin kvaliteta življenja res usahnila.

Hvala,

Bojana

Spremembe hrbtenice v vašem izvidu ne spadajo med težke in se jih da zdraviti z manualno medicino. Glavni problem je segment L5-S1, kjer so tudi nekoliko prizadeti medvretenčni sklepi.
Izvid medenice s kolkom ni nič posebnega.
Oglasite se s slikami in izvidi pri nas, mislim, da vam bomo lahko pomagali.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni, star sem 35 let in me že dalj časa boli spodnji del hrbtenice oz. križ. Bolečina pa seva tudi v ledvica in celo v trebuh. Zadnje čase opažam tudi da me boli desna noga za kolenom.

Rentengski izvid L/S hrbtenice je bil takšen:
Dekstrokonveksna skoliotična deviacija lumbalne hrbtenice.
V stranksi projekciji je lumblana lordoza primerno oblikovana.
Nakazano znižan intervertebralni prostor L5 – S1
Blaga spondilartroza malih sklepov L/S prehoda.

Zaključek: Zmerne degenerativne spremembe lumblane hrbtenice z nakazano hondrozo L5 – S1. V kolikor ima bolink znake radikularnega draženja, priporočam CT L/S hrbtenice.

Prosim če mi pojasnite izvid te izraze kot so spondilartroza, hondroza itd. in pa če moram bit zaskrbljen saj bolečine trajajo že dlje časa, že vsaj nekaj mesecev, včasih pa je bolečina v križu tako huda, da me zbuja iz spanja.

Hvala za odgovor in LP, Marko

Spondilartroza pomeni, da gre za določene spremembe v medvretenčnih sklepih, hondroza, da gre za spremembe v hrustancu.
CT bi verjetno pokazala, da gre za protruzijo ali hernijo v segmentu L5-S1, glede na simptom namreč sklepam, da gre za razdraženost živca, ki se nahaja v tem segmentu.
Gre za tipične simptome za obravnavo z manualno terapijo, zato vas vabim na pregled v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close