Najdi forum

bolečine v hrbtenici

ZDRAVO
Stara sem 28let in 9let delovne dobe.Imam teževe s hrbtenico v predelu križa.Približno 4leta.Trenutno se zdravim,ampak bi rada če mi nekdo lepo razloži te izvide in če grem na operacijo,kakšen je potek operacije in kako je po operaciji,oziroma kaj bom lahko počela,oz.kaj ne bom smela.Tu imam izvid ki sem opravila preizkave.izvid MR:Zmerna sinistrokovenska skoliotična deviacija.Izravnana fiziološka lordoza.Premik težišnice navspred.Defekt intraartikularnega dela arkusa segmentaL5;spondilolistezeL5-S1( 1stopnja po Mayerdingu).Začetna spondiloza in spondilartroza v višini LSprehoda.Zmerna degeneracija diskusaL4/L5 ter izraziteje L5/S1.V višini L4/L5je prisotna manjša centralna protruzija1v.diskusa,ki sega do sprednje površine terminalne vreče;v isti višini je vidna dokaj izrazita obojestranska foraminalna stenoza.V nivoju L5/S1 je zaradi spondilolisteze zmerno utesnjen centralni del spinalnega kanala,dorzalni del anulusa sega do sprednje površine terminalne vreče;dokaj izrazito sta zožena intervertebralna foramna,nekoliko več na levi strani.Imela sem še ostale preiskave slikanje,emg pokazalo je isto.Prosim če mi razložite ta izvid in potek operacije in po njej.Bila sem v Valdoltru na terapijah,ki mi niso pomagale.Zdaj še mam bolj bolečine predvsem v nogah.Niti pol ure nemorem stati…..Tam so mi rekli da sem kandidat za operacijo.Najlepša vam hvala v naprej.

Spoštovani!
Operacij na hrbtenici je, glede na vaša leta in spremembe na hrbtenici, več vrst zato je najbolje, da se o predvidenem posegu pogovorite s potencialnim operaterjem=vašim ortopedom.
Tu pa so osnovne smernice:
Imate obrabljena zlasti dva segmenta (“nadstropji”) vaše hrbtenice. L5/S1 je “nižji”-najbližje križnici. L4/L5 je eno nadstropje višje. Na nivoju L5/S1 imate (najverjetneje prirojeno) stanje- lizo = del zadajšnjega oboka vretenca se ni do konca zakostenel in je ostal veziven (bolj mehak) zaradi česar je vretence L5 počasi zdrsnilo navzpred = listeza (meril zdrsa je več Mayerding ima 4, vaša je začetna). Zaradi tega zdrsa-pomika je “cev” htbtenice v kateri leži htbtenjača na tem mestu zožena, kar vam najverjetneje dela večino težav. Prav tako je zaradi nepravilnosti tega segmenta bolj obremenjen naslednji, višji segment L4/L5, ki se zato bolj obrablja. In tako naprej proti navzgor…
Z operacijo verjetno namerava vaš operater (v idealnem primeru poteka) poravnati zdrs, “razširiti” zožena mesta in utrditi-fiksirati področje(več metod npr. vijaki povezani s kovinskimi paličkami).
Po operaciji predvidoma nosite steznik (vrsto in trajanje se določi glede na čvrstost fiksacije) in po navodilih postopno večate gibljivost in obremenitve vaše hrbtenice in splošno kondicijo.
Poseg ni enostaven, kar traja, potrebno je ubogati navodila operaterja!
Še enkrat-najbolje se je o tem konkretno pogovoriti s operaterjem.
Lep pozdrav,

POZDRAVLJENI
Najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.Veliko ste mi olajšali,kajti nihče mi ni razložil natančno.Ortoped mi je rekel da imam vretenc za 1cm zamakjen in je ukleščen v živec.Da je to vrjetno od poškodbe.Se opravičujem,ampak ta podatek sem vam pozabila napisati,da sem leta2004 imela malo prometno nesrečo z avtomobilom,ki se mi ni takoj pokazalo,oziroma je bolezen počasi napredovala.Eno leto po drugem rojstvu leta2007 se mi je poslabšalo,nato še sedaj ko sem bila v Valdoltru se bolečine stopnjujejo.Bolečine so vsakdanje,kakršno delo počnem me grabi v križu da za noge ne omenjam.Se veliko obremenjujem s tem,ker je zelo moteče,saj bi rada hodila v službo in delala tako kot sem včasih,ampak ne gre.Imam bolečine,a nevem če me resno jemljejo,ker sem premlada.Tukaj vam bi dala še zadnji izvid ki sem ga opravila18.03.2010MRpreiskavo,:
N.dg:Lumboischialgia
MR lumbalne hrbtenice
Nakazana sinistrokonveksna deviacija lunbalne hrbtenice.
Hiperanguliran sakrum-sakrum akutum.
Spondilolisteza prve stopnje korpusaL5.
Iv.foramna obojestransko so v tem nivoju zožena.
Blaga centralna protruzija diskusa v nivojuL4/L5,ki pa ne povzroča pomembne utesnitve duralne
vreče ali obeh recesusov.
Spinalni kanal je primerno širok.
Izravnana lunbalna lordoza.
Zaključek:Spondiloza spodnjih lumbalnih segmentov,spondilolisteza L5prve stopnje,foraminalna
stenoza v nivoju L5/S1 obojestransko.
To je zadnji izvid te preiskave.Prosila bi vas,če mi še tokrat poveste kaj pove ta izvid v slovenščini.Če je kaj spremembe od prejšnih.A mi lahko svetujete ali se lahko to sama odločim za operacijo ali odločajo specialisti v Valdoltru.Kako se naj pozanimam in s kom naj se pomenim.Že v naprej se vam prisrčno zahvaljujem za vaš odgovor.

LEP POZDRAV

Spoštovani.Ali mi lahko razložite moj radiološki izvid in kaj to pomeni za v bodoče.(stara sem 33 let.
RTG celotne hrbtenice:
Na CH je vidna izravnana fiziološka lordoza.
Lomljena je os poteka cervikalnih vretenc v višini vretenca C5.
Na CH je vidna diskretna začetna osteohondroza.
Na TH je viden začetni kifotični potek torakalnih vretenc.
V proksimalnem delu TH so spredaj vidni diskretni znaki začetne deformirajoče spodiloze-
Na LSH je izravnana fiziološka lordoza.
Poudarjen je kot prehoda med lumbalno in sakralno hrbtenico.
Vidne so spremembe v področju malega sklepa med vretencema L5/S1 obojestransko.
Vretence L5 je premaknjeno nazaj za 0.5 cm.
Prosim če mi odgovorite kakšen je potek zdravljenja glede na ta izvid.HVALA.

Spoštovana didi28!
Mri je v grobem podoben kot CT izvid tako, da so enake tudi možnosti in dileme zdravljenja. Še vedno je najverjetneje, da se bosta v primeru operacije, odločila z ortopedom za sprostitev in stabilizacijo teh segmentov. Seveda se odločata skupaj. On pove kakšne so možnosti in kaj najbolj priporoča, nato pa vi privolite .Brez vašega dovoljenja vas seveda ne bo silil v poseg. Lahko se tudi dogovorita, da še počakata in npr.poudarita konzervativne ukrepe npr. vaje ipd. in se ponovno odločata na kontroli.
Skratka, kar hrabro na pregled, vprašanja in dvome pa si doma zapišite, da se jih boste spomnili na razgovoru z ortopedom(saj veste, ko se mudi se človek polovice stvari ne spomni).
Lepo pozdrav,

Spoštovana mole!
Izvid kaže, da imate slabo držo in da se počasi kažejo obrabe po hrbtenici.
Terapija je redno in stalno popravljati držo, krepiti mišični steznik hrbtenice in paziti na obremenitve. Ob večjih težavah krajše mirovanje, hlajenje, analgetik, nato pa postopno vse več razgibavanja in obremenjevanja. Od obsevalne terapije največkrat uporabimo magnet, diadinator ali UZ.
Lep pozdrav,

New Report

Close