BOLEČINE V HRBTENICI
Pošiljam Vam diagnozo, ki sem jo dobil po pregledu na magnetni resonanci.
Bolečine trajajo že 8 mesecev, pojavljajo pa se pri sedenju in stanju na nogah, tako da se bolečina prenaša iz hrbtenice preko zadnjice do stopal.Dobil sem ortozo za ledveno hrbtenico in navodila za vaje, ter fiziterapijo na hidrogimnastiki.
DIAGNOZA:
Akutna degeneracija intervertebralnega diska L4/L5 z edemom in erozijami priležnih termalnih ploskev s patološkim obarvanjem terminalnih plosk in tudi anulus fibrozusa.
Dorzolateralna difuzna obojestranska protruzija diska L4/L5 z možnostjo utesnitve obeh korenin.
Stenoza L4/L5.
Manjša desnostranska diskus hernija L5/SI.
Protruzije diskov L2/L3 in L3/L4.
Maščobna degeneracija kostnega mozga THXI.
Prosim, če mi lahko obrazložite to diagnozo na bolj preprost način, da bom kaj razumel kaj se dogaja. Zanima me če se bolečine da kako zmanjšati in ali še obstaja kakšna druga varianta razen telovadbe in razgibavanja v vodi.Glede na to, da ne morem prehoditi 1km ne da bi me bolelo ali sedeti in stati na enem mestu 1/2 ure, menite da je ta vzrok diagnoza ki sem jo vam navedel.
Hvala za odgovor
Spremembe, ki so opisane v izvidu magnetne resonance so degenerativne narave in so zelo verjetno nzrok težav, ki jih opisujete. Bistvena sprememba je degenerativno spremenjen intervertebralni disk ali slovensko medvretenčna ploščica na nivoju med 4. in 5. čedvenim vretencem. Poleg tega imate še nekoliko zožen hrbtenični kanal po katerem poteka hrbtenjača prav na tem nivoju. Vse te spremembe povzročajo pritisk na korenine živcev, ki na tem mestu izstopajo iz hrbtenice in to se kaže s težavami, ki jih opisujete. Kar zadeva terapijo je v prvi fazi v primeru, da ne obstaja nevroloških izpadov, torej jasnih znakov že napredovale okvare živcev je le ta konzervativna, torej fizioterapija, počitek ter jemanje zdravil proti bolečinam. V večini primerov se težave ob tej terapiji ubčažijo ali tudi povsem izzvenijo. V primeru kroničnih hudih bolečin ali jasno izraženih znakov okvare živčnih korenin se odločimo za operativno terapijo, najpogosteje se pri tem odstrani degenerirano medvretenčno ploščico.