Najdi forum

bolecine v hrbtenici

Spostovani!
Ze kaksni dve leti me spremljajo bolecine v predelu vratu, in sicer na desni strani. Bolecine niso mocne in nevzdrzne, so pa motece in se sirijo navzgor v zatilje. Obcasno me bolita tudi desna lopatica in roka. Pred 3 dnevi sem pricela izvajati vaje za vratno hrbtenico, ki mi jih je pred 2 letoma (po blagem nategu misic vratu) dala fizioterapevtka. Takrat mi je tudi rekla, kaj da delam v zivljenju, da imam vse misice zavozlane ali nekaj takega… No, vaje sem izvajala samo po poskodbi, potem ne vec. Sedaj, ko sem jih ponovno pricela izvajati, so se bolecine poslabsale. Ali je pametno se nadaljevati?
Poleg tega mi je fiziater ugotovil, da imam najverjetneje vklescen zivec v predelu kriza. Spremljajo me namrec obcasne bolecine (ne premocne) v predelu zadnjice in segajo do pete (spet desna stran). Poslabsajo se pri sedenju. Predpisal mi je neke tablete, samo glede na to da bolecina ni bila tako huda, jih nisem jemala.
Naj omenim se, da me bolj ali manj boli sicer celotna desna stran, po hrbtenici navzdol. Vendar ne stalno, pac pa samo ob dolocenih gibih. Prav tako mi nekaj poka v desni lopatici in vratu ter desnem kolku. Zadnje tri tedne mi trza se zivec pod desnim ocesom.
Moja zdravnica me je ze veckrat odslovila z mislijo, da pri svojih letih (24) se ne morem imeti tezav s hrbtenico. No, po mojem prigovarjanju in prepricevanju me je napotila k fiziatru (pred kake pol leta), pa z izvidom nisem sla nikoli vec k njej nazaj. Odkrito povedano, se je bojim, ker imam obcutek, da misli, da si vse skupaj domisljam.
Sem studentka, veliko casa prezivim za racunalnikom. (Vcasih sem imela navado, da sem vedno, kadar sem sedela, imela desno nogo spodvito pod zadnjico.) S sportom se prakticno ne ukvarjam. Menite, da se da moje tezave resiti? Poleg tega bi zelo rada sla smucat. Mislite, da je to pametno? Kaksno obliko telovadbe mi lahko svetujete?

Za odgovor se Vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem.

Meli

Naj omenim se, da me vsake toliko casa boli desna polovica obraza: polovica nosa, nad desnim ocesom, desni del cela in zobje na zgornji celjusti. Imam sicer tezave z izrascanjem modrostnih zob, vendar me zanima, ce bi bila bolecina lahko posledica bolecin v vratu. Kot sem ze omenila, me boli pretezno na desni strani, in sicer ne vretenca, temvec “mehki del” desno od njih oz. del, kjer se stikata lobanja in “mehki del”.

Draga Meli,

Kar se tiče vaj, ki vam povzročajo bolečine, vam svetujem, da jih ne izvajate. Osnovno pravilo pri vsakih vajah je – prenehati ob pojavu bolečine. Izgleda, da je trenutna situacija malo drugačna kot pred dvemi leti, potreben je ponovni pregled, spremeniti vaje ali določiti neko individualno telovadbo.

Ledveni – križni del bi bilo potrebno slikati Rtg. V kolikor so slike bp, gre za probleme mišičnega izvora. Čudi me, da fiziater predpiše tablete brez vzporednega zdravljenja, če ugotavlja vkleščenje živca. V tem primeru je potrebno predpisati zdravljenje – odpravo vzroka in ne tablete, saj s tem stanje samo poslabšamo (jemanje protibolečinskih zdravil brez predpisanega zdravljenja). Obvezno bi vam moral predpisati tudi Rtg, da preveri, ali je živec dejansko vkleščen in če je, kako (vkleščenje ali le pritisk mišic na živec). Če je naredil le to, kar mi pišete, je dejansko storil premalo.

Majhna je verjetnost, da problemi, ki jih navajate v zvezi z obrazom, očesom itd, izhajajo iz vratnega dela hrbtenice, možno pa je tudi to.

Najbolj pametno bi bilo da se obrnete za nasvet nevrologa. Podobni simptomi so pogosto povezani zdraženjem parov lobanjskih zivcev, ampak to se da ugotoviti le pri podrobnem nevrološkem pregledu. V primeru, da bi bil izvid nevrologa b.p., bi lahko pri nas ocenili stanje vratne muskulature in periferčnih živcev vratnega predela hrbtenice. Možen vzrok je tudi tu, čeprav verjetnost ni velika.

Upam, da me razumete, zelo težko rečem, kaj je z vami, če nimate še nobenih izvidov, večino pa bi lahko ugotovili na pregledu v naši ambulanti.

Lep pozdrav,

Spostovani!
Stanje v vratni hrbtenici se je z vajami izboljsalo. Najprej je sicer, kot sem ze omenila, vrat bolj bolel, potem pa je bolecina prakticno ponehala. Mogoce sem zacela z vajami prevec na silo…
Kar se tice ledvenega-kriznega dela: tudi meni se je zdelo fiziatrovo obravnavanje mojega problema cudno, zato tablet nikoli nisem vzela. Rada bi vas se vprasala, ce se da ta del hrbtenice slikati le z rtg oz. ali obstaja kaksna manj invazivna metoda (npr. MR). V primeru da je to mozno, bi vas rada se vprasala, ce je v taksnem primeru zadeva samoplacniska (koliko stane) in kam se lahko obrnem.
Najlepsa hvala za odgovor

Spoštovani,

Slikanje z Rtg bi zadoščalo, sevanja niso tako strašna, da bi se bilo treba bati. Slikanje z MR je bistveno dražje in se uporablja pri zahtevnejši diagnostiki.
Rtg slikanje je možno z napotnico, običajno pa je samoplačniško hitrejše.
Kam lahko greste in koliko stane vam težko povem, ker niti ne vem od kod ste. Vsekakor je najbolje, da greste po napotnico, zdravnica VAm bo povedala kje se lahko slikate, če pa je čakalna doba predolga, pa jih vprašajte koliko stane, cene niso tako visoke.

Lep pozdrav,

Prosim za vaš nasvet.
Stara sem 48 let, Že 15 let imam bolečine v hrbtenici .Diagnoza:napredovalna spondilolisteza L. V.,SI., pomik LV. naprej za skoraj 1/2 . Nekaj Šmorlovih gernij, Redno delam vaje, nosim steznik, pazim na gibe,vendar čedalje teže opravljam delo. Na srečo delam kot učiteljica, vendar imam težave pri izveddbi dejavnosti izven pouka (športna vzgoja, športni dnevi). Težave blažim z naklofen tableti.
Zanima me kakašne so moje možnosti v naprej, kaj , če postanem višek delovne sile, kaj bo z zaposlitvijo naprej, saj nisem zmožna za težja dela.
Za vaš nasvet se vam zahvaljujem.

Dobro bi bilo, če spondilosteza ne bi napredovala, se pravi, če bi jo lahko ustavili.
Glede tega delate popolnoma pravilno, paziti je treba na nenadne gibe, ki bi lahko slabo vplivali na pomaknjeno vretence.
Z manualno terapijo ne bi dosegli želenih rezultatov, saj je spondilolisteza kar velika (do 1/2). Če se napredovanje ne bo ustavilo žal ostane edina možnost operativni poseg.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Meli97, prosim te za kakšen kontakt, saj me zanima kkao si rešila te težave kakršne si imela. Tudi sam se namreč spopadam z izključno identičnimi simpotomi…..moja zrdvanica isto meni, da pri 26ih ne morem imeti problemo s hrbtenico in me zato noče poslat na slikanje. Sedaj sem dobil napotnico za fiziatra pa š ečakam na datum. POleg tega so mi nazadnje ko sem bil zaradi močnih glavobolov hospitaliziran naredili ct glave, rentgen pljuč, obnosnih votlin….sklepam da zato, ker so sumili na kakšno življenjsko ogrožujoče stanje. S težavami se spopadam že skoraj dva meseca in so ovirajoče pri delu…

New Report

Close