Najdi forum

Bolečine v hrbtenici

Spoštovani,

zadnjih nekaj let, odkar sem se prenehala aktivno ukvarjati s športom (športna gimnastika) imam bolečine v ledvenem predelu hrbtenice. Po rojtvu otroka pred dvema letoma (pravzaprav že med samo nosečnostjo) pa se je stanje poslabšalo. Imam konstantne bolečine, ki so ob obremenitvi (dvigovanju otroka, nagibanju..) še hujše. Tudi zvečer, ko se uležem se zelo težko “poravnam” in ponoči se dostikrat zaradi bolečin zbujam. Po slikanju hrbtenice je diagnoza sledeča: HONDROSIS L5S1. Mi prosim lahko razložite za kaj gre. Po mnenju osebna zdravnice imam že v osnovi poudarjeno ledveno krivino ter cel kup mikropoškodb od športa. Tudi medvretenčne ploščice so precej obrabljene in obstaja možnost, da bodo slej ali prej počile. Kaj pomeni to? Bo moja hrbtenica prenesla še eno nosečnost?? Fizioterapija mi ne pomaga kaj dosti, nekaj vaj ki mi najbolj ustrezajo pa delam vsak večer. Svetujte mi prosim kaj lahko naredim, saj se z dejstvom, da imam 27 let in me “boli hrbet” ne morem sprijazniti.

Hvala lepa za odgovor.

Lep pozdrav,

Kathy

Draga Kathy,

Primerov, kot je vaš, je v naših ordinacijah zelo veliko. Aktivni športniki (predvsem smučanje, gimnastika, kolesarstvo, veslanje) imajo dostikrat probleme v ledvenem delu hrbtenice, pa tudi v drugih sklepih.
Vaša diagnoza pomeni, da gre za posedanje in spremembo (zožanje medvretenčnega prostora) v segmentu med zadnjim ledvenim in prvim križnim delom hrbtenice. Tu so problemi zelo pogosti, saj so zadnja ledvena in prva križna vretenca najbolj fizično obremenjena.
Računam, da ste bolj vitke postave in vam je bila nosečnost zato obremenjujoča.
Verjetno imate bolečine v križu, morda tudi v eni ali obeh nogah (po zunanjem delu stegna).
Vzrok bolečin je seveda možno odpraviti, potrebno je povečati medvretenčni prostor, saj sicer lahko pride do hernije, ki je v tem predelu precej pogosta.
Težave so vsekakor rešljive, manualna medicina je za te probleme najbolj primerna. Po terapiji vam bomo predpisali tudi telovadne vaje, ne izvajajte jih kar na pamet, saj lahko poslabšajo situacijo. Vsekakor vsako vajo prekinite takoj, če začutite, da vam povzroča bolečino.
Čim prej se odločite za pregled, s seboj prinesite slike, če jih imate.
Vaša hrbtenica bo, brez skrbi, vsekakor prenesla vsaj še eno nosečnost, svetujem vam le, da pravočasno ukrepate.

Lep pozdrav,

Poglejte si članek na naši spletni strani:

Lep pozdrav,

New Report

Close