Najdi forum

bolečine v gležnju

Spoštovani,

pred kakim mesecem sem začela rekreativno tečt (vsak večer 2 km), povod so bila otrdela kolena in škripanje pri hoji, prevsem navkreber ali stopnicah. Poškodbe nimam, tudi otekline ni. Kak teden pa opažam bolečine v gležnju, na zunanji strani, in bolečina se širi ob kosti. Nato čutim bolečine v kolenih. Danes pa sploh nisem več zmogla teka, že ob samem začetku me je tako močno zabolelo, da sem takoj prenehala in celo pot samo hodila. Vmes sem se razgibavala in pazila na hojo, pa mi vseeno ni uspelo pretečt niti 100m brez bolečine. Zdelo se mi je, kot da bi mi hotelo nogo spodnesti v gležnju. Desni gleženj me bolj boli kot levi. Skrbi me predvsem zato, ker niti za 3 letno hčerko ne morem pošteno tečt, kadar se hoče loviti. Kaj bi bil vzrok težavam? Res je, da sem začela malo pazit na svojo težo, tudi to ni zanemarljivo, vendar je bolečina prehuda. Sploh si ne upam več tečt, noge so kot deske, najraje bi tekla kar z iztegnjenimi nogami. Občutek je čuden. Stara sem 31 let. kaj predlagate? Tudi z nekajdnevnim premorom sem poskusila, pa ni danes bilo nič bolje. Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!
Zapoznel odgovor, pa vendar. Verjetno bo treba kar za nekajčasa opustiti tekanje saj so vam sklepi povedali, da niso navdušeni nad to obremenitvijo. Nakazali ste, da je prisoten tudi problemček s težo. Ali ste začeli teči po dljšem obdobju brez redne telesne aktivnosti?-to bi bila lahko neugodba kombinacija.
Kaj storiti?
Tek torej za zdaj ne več.Če je stanje hudo tudi kakšna kura z analgetikom ne bo slaba(npr. 1-2 tedna redno jemanje). Postopno povečevanje obremenitev- najprej vaje za razgibavanje, nato dodajamo obremenitve. Najprej dolgočasne vaje doma, nato npr kolo ali plavanja.Šele ko bo to neproblematično pa najprej krajši lahkotni teki po mehkih podlagah in končno podaljševanje prog. Če se tudi ob takem pristopu bolečine hitro razvijejo tek ni šport za sklepe vaših nog!
Lep pozdrav

New Report

Close