bolečine v desni roki in prstih
Sem v 36 tednu nosečnosti in en mesec nazaj so mi zelo začele otekati roke in noge. Zelo sem omejila vnos soli in pijem veliko vode kot priporočajo. Zaenkrat zdravnica ni ugotovila da bi bilo kaj narobe. Vsako jutro so bili prsti in sklepi čisto boleči, pesti nisem mogla stisniti in kake pol ure sem potrebovala, da sem lahko normalno delovala z rokami. Na predavanju fizioterapija so nam povedali da naj delamo vaje za boljšo prekrvavitev rok, to je stegnjene roke naprej, priteg dlani navzgor in nato stisniti pest v vodoravnem položaju in še v upognjenem navzdol. Prejšnji teden so se navedenim bolečinam pridružili še mravljinci v prstih in to predvsem palec, kazalec in sredinec. Najbolj sredinec. Sedaj je to mravljinčenje prisotno skoraj že non-stop. Še posebej hude mravljince čutim ko moram opraviti kake drobne gibe, držanje krtače za lase, zobne ščetke, noža…. Rada bi vedela kaj naj naredim da se stanje ne bi slabšalo (razen opisane vaje in drugih vaj za nosečnice, hodim namreč tudi na telovadbo za N) oz. da ne bi povzročila kake poškodbe. Ali moram res samo počakati do konca nosečnosti, ko bodo težave izginile? Kajti tudi ležanje v kakršnem koli položaju mi ne paše, skratka mravljinčenje je prisotno vedno in povsod ter boleči sklepi.
Vaše težave najverjetneje izvirajo iz vratne hrbtenice in so posledica draženja oz. pritiska na korenine živcev, ki izstopajo iz vratne hrbtenice in oživčujejo zgornje okončine. Priporočam vam, da se poleg ež opisanih vaj, ki jih izvajate zaradi otekanja dlani naučite še ustreznih vaj za vratno hrbtenico, ki vam bodo verjetno nekoliko umilile težave. Izogibajte se tudi dolgotrajnejšemu sedečemu delu pri katerem je pogosto vrat v prisilni drži, pogosto pomaga tudi masaža mišic v predelu vratne hrbtenice, ki nekoliko zmanjša refleksni mišični spazem, ki nastane pri takšnih težavah.