bolečine v desni nogi
Pred dvema mesecema, sem začutil nekakšne bolečine v spodnjem delu hrbtenice in v desni nogi. Obiskal sem svojega osebnega zdravnika, ki pa me je napotil na slikanje. Ugotovljeno je bilo, da imam spodnji medeničasti del vretenca zamaknjen za 1cm. Pojavljajo se mi bolečine, okrog desnega kolka in mravljinčasto desno nogo vse do stopala. Pred dvema letoma sem se na smučišču zaletel v smućarja, kar sva kar grdo padla. Takrat nisem po padcu čutil nobene spremembe in bolečin. Ne vem, ali je lahko to sedaj posledica tega, ali pa mogoče težko delo, ki sem ga opravljal. Obiskal sem ortopeda, ki pa mi je dal razgibavanje trebušne in hrbtne muskalitete. Naknadno, sem obiskal še kiropraktika DR.Rugile Zvonko, in pri njemu opravil tri seanse. Dal mi je tudi nekaj vaj za domačo nalogo, ki pa jih opravljam. Kupil sem si vložke za stopala Viva, ker imam ploske noge. Po vsem tem pa se mi bolečine stopnjujejo, če dalj časa hodim, so neznosne in moram malo počiti. Čez vikend, ko sem doma, pa je kar vredu. Ne vem, kaj naj zase še storim, saj sem star 40let. Obiskal sem ponovno svojega zdravnika in me napotil še na EMG živcev, in z tem izvidom še k ortopedu.
Prosim, če mi lahko tudi vi še kaj svetujete.
LP Anton
Tovrstne težave sprva vedno poskusimo zdraviti konzervativno s fizikalno terapijo. Glede na to, da ne navajate nikakršnega izboljšanja mislim, da se je vaš zdravnik odločil prav, ko vas je napotil na EMG in na kontrolni pregled pri ortopedu. Glede na to, da imaste kolikor sem prav razulel ugotovljen zdrs petega ledvenega vretenca, je možno, da ta deformacija povzroča utesnitev spinalnih živcev v hrbteničnem kanalu. Takšno utesnitev je možno izključiti z globinskim slikanjem kot je naprimer magnetna resonanca ali računalniška tomografija s kontrastom. Praviloma vas na tako preiskavo napoti ortoped, kadar oceni, da konzervativno zdravljenje ni bilo uspešno.