Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine v črevesju

Bolečine v črevesju

Pozdravljeni!

Pred 1 letom sem po naključju ugotovila, da če nahitro in malo močneje pritisnem trebuh začutim zbadajočo bolečino. Med tem časom sem tudi zbolela za malo dolgotrajnejšo virozo in sem veliko ležala. Takrat se mi je tudi prebava malo bolj ustavila, bolel me je tudi križ. Tudi po preboleli virozi sem imela iste težave. Obiskala sem zdravnika, dobila sem napotnico za uz trebuha, kjer je bilo vse bp. Tudi kri je bila ok. V tem času sem naredila tudi test krvi v blatu (sicer doma), test sem kupila v lekarni. Test je bil negativen, zdravnik mi je rekel, da ne rabim na dodatne preiskave, ker je domač test ravno tako zanesljiv. Potem je bilo nekaj časa vse ok. V zadnjem času pa imam spet več težav. Sem bolj zaprta, ne odvajam vsak dan (sicer ta problem imam že vse življenje – stara sem 33let). Ampak, ko imam polno črevesje čutim zbadajoče bolečine, včasih pekoče. Ko grem na wc je včasih boljše, vendar imam še vedno občutek polnega črevesja. Včasih pa imam tudi po odvajanju še nekaj časa enake bolečine, pekoče in zbadajoče. Zdi se mi tudi da imam zelo leno črevo. Imela sem tudi obdobje ko me je zelo napenjalo, tudi ponoči. Potem je to minilo. Me pa še vedno predvsem ponoči, ko imam v črevesju zrak boli, špika in se moram kar potruditi da ga iztisnem. Naj še povem, da ne bruham, mi ni slabo, ne hujšam, apetit normalen, v zadnjem času sem se celo zredila, nimam drisk… Sem pa pod stresom vsak dan, ko premišljujem o mojih črevesnih problemih še bolj. Naj še povem da je mama umrla za rakom trebušne slinavke… Od takrat se tudi več presekiram in mislim na razne bolezni tudi na raka.
Prosim vas za mnenje… Ali bi bilo dobro da grem na kolonoskopijo, ker moj zdravnik pravi da ni potrebe, da če bi se tole še nadaljevalo bi me najprej napotil na gastroskopijo….Kaj bi lahko bil vzrok tem mojih težavam?

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

Odsotnost krvi v blatu je precej zanesljiv test, ki izključuje krvaveče spremembe v črevesju. Test delamo večkrat, je zanesljivost večja. To, da ste na teži celo pridobili, govori v prid temu, da nimate nevarne bolezni. Najverjetneje imate funkcionalne težave, ti. iritabilni kolon. Zdravi se simptomatsko, s spodbijanjem redne prebave in manjšanjem plinov in napenjanja.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close