Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina bolečine v čeljusti

bolečine v čeljusti

Spostovani!

Nimam uporabne razlage. Lahko da seje v rani razvilo kaksno vnetje, ali da je biloprsotno ze prejudice.

Naj gre nazaj do zobozdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

Stara sem 32 let in pred mesecom dni sem imela močne bolečine na levi strani obraza. Šlo je za kljuvanje v sencah, zg. in sp. čeljusti ter ličnici. Glede na bolečino sem najprej pomislila, da gre za težave z zobmi, čeprav videti ni bilo nič narobe z njimi. Po nekaj dneh jemanja protibilečinskih tablet ( ki niso imele učinka) sem na dežurno zobozdravstveno ambulanto, kjer so mi odprli sedmico spodaj levo. Naslednji dan sem šla k svojemu zasebnemu zobozdravniku, saj se stabje po odprtju zoba ni nič izboljšalo. Poslal me je na ortopan, kjer ni bilo videti ničesar – zobje bp. bolečine so trajale še dober teden in nato (vsaj v tako hudi obliki) – Prejšnji teden se je zadeva začela vračati nazaj – tokrat na desni strani in v še bolj nevzdržni obliki. Ker je bil vikend nisem hotela ponovno obiskati dežurnega zobozdravnika, ampak sem počakala do ponedeljka, da sem ponovno obiskala zasebnega zobozdravnika. Ker so bili na posnetku vsi zobje videti zdravi, mene pa je kljuvalo v desni čeljusti in ličnici, je vseeno želel preveriti / izključiti, da te težave prihajajo od zoba. Odprl mi je 5,6 in 7 spodaj desno. Tudi tokrat – z zobmi ni bilo nič narobe. Tudi pri samem vrtanju me sami zobje dejansko niso boleli (vse ostalo pa me je bolelo – lice, predel proti ušesu in čeljust). Zobozdravnik je rekel, da če bi te moje bolečine izhajale iz zoba, ne bi zdržala na stolu vrtanja treh zob hkrati 🙁 Kakorkoli, kljub normalnemu ortopanu smo v roku enega meseca odpirali 4 zdrave zobe, moje bolečine ne izginejo, zdravila, ki jih dobiš brez recepta ne pomagajo ( lekadol, nalgesin, ibuben,…) ne pomagajo niti tista, ki sem jih pojedla kar od drugih, ki so jih dobili na recept – nklofen duo, zaldiar ( vem, da to ni prav , ampak naredil bi vse da omiliš bolečino). Bolečina je še vedno utripajoča, razsega se nekje od sence do brade, na momente imam občutek kot da imam lice mrtvo, drugič me greje, tretjič kljuva, včeraj pa mi je celo trzala spodnja ustnica več kot eno uro….Kakorkoli danes sem ostala doma, da obiščem svojega zdravnika, vseeno pa vas prosim še za vaše mnenje. Kaj bi to lahko bilo in predvsem kaj narediti, da vse skupaj mine?

Vesna

Spoštovani!

Tole najbolj spominja na vnetje trovejnega živca, kjer bi pomagal tegretol ali lirika – vendar so težave praviloma dolgotrajne in nadležne. Boli pa res, kot boli zob. Zdravnik vam bo verejtno preveril tudi kri za boreliozo, da jo izključi kot vzrok vnetja živca (čeprav je možnost zelo majhna, in niti ne vpliva na prognozo samih bolečin, tmevče bi jo bilo potrebno zdraviti, če bo dokazana /borelioza/)

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,

zdravnica mi je postavila dianozo Nevralgija Trigeminusa. Sorva sem dobivala Lirica 75mg 2xna dan ter trikrat dnevno po eno tableto Doreta 325 mg. Tablete prve dva ni niso imeli posebnega efekta – razen omotičnosti in zaspanosti.Potem smo dvigniloi Lirico na 100mg ter Doreto na 3x dnevno po 2 tableti. Stanje se je kar precej umirilo. Izginila je stalna bolečina so se pa vmes zgodili bolj ‘skoncentrirani napadi’ pa peklenskih minut , ki jih lahko preneseš le če zraven brcaš in vpiješ. Od včerja je stanje dosti boljše, na desni strani je sicer na momente občutek, kot bi bilo lice hladno, omrtvičeno… naročena sem tudi k nevrologu. Ali to pomeni, da so bolečine izginile in je zadeva končana, ali je to samo znak, da so začele delovati tablete? Vsekakor bom danes govorila s svojo zdravnico, pa vednar se mi je zdelo prav, da vam tudi jaz dam povratno informacijo na vaš odgovor meni. Hvala

Spoštovani!

Zdravila so začela delovati, počasi pa se bo stanje umirilo samo od sebe, saj zdrvila ne zdravijo, le lajšajo bolečine.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,

Vem , da zdravila samo lajšajo bolečine. Jutri grem vseeno k nevrologu, če nam uspe najti povzročitelja/razlog. Glede na to, da se mi je to ponovilo že drugič ( prvič pred dobrim mesecom), bi vsekakor rada to preprečila na dolgi rok….da se mi ne ponovi spet naslednji mesec. Zdravnica je rekla naj Lirico jemljem normalno naprej, Doreto pa zmanjšam sama po občutku. Danes sem vzela samo enkrat eno. V petek sem bila tudi na PBA na akupunkturi, jutri zjutraj sem spet naročena, je smiselno da sploh grem? Zadnjič ste omenil, naj mi vzamejo kri – borelioza ( mi jo še niso)… ali lahko boreliozo prenašajo samo klopi ali tud druge drobne živalice? Letos septembra me je v roku 14 dni 2x pičila neka osi podobna rumena gozdna žuželka. Obakrat se mi je pojavil flek, ki se je v parih urah razširl po celi nogi. Drugič sem imela nogo tako zatečeno in razbolelo, da sem celo ostala doma dva dni in dobila preventivno antibiotik. Sicer imam pogoste migrene, drugega pa ni kar bi se lahko spominla, da bi bilo narobe z mano v preteklem letu… res ne vem, kje bi lahko tičal vzrok?

Zahvaljujem se vam za vaše odgovore. Sedaj pa dosti posvečanja meni, verjetno imate v vrsti še veliko ljudi, ki čakajo na vaše odgovore. Hvala še enkrat in prijetne praznike, Vesna

Ponovno pozdravljeni!

Kar se tiče mojih bolečin gre precej na bolje. Jemljem samo še Lirico zjutraj in zvečer – večerni odmerek je za 25mg višji. Vmes vzamem samo 1 Doreto dopoldan in dve proti večeru. Hodim tudi na akupunkture (PBA – Petra Držaja). Ko ste omenil boreliozo sem se sedaj spomnila, da so me septembra v gozdu napadle neke osam podobne gozdne žuželke. Nogo sem imela vročo in tako zatečeno, da je nisem mogla skrčiti. Zdravnica mi je napisala antibiotik. Bi lahko bilo to kakorkoli povezano – je smiselno, da to danes omenjam nevrologu? OK, očitno se me je prijala ta nevralgija trigeminusa…kako pa je s temv praksi – ostanem še kakšen dan doma da se popolnoma navadim živeti s temi tabletami ali kako? Res je, da sem fizično čisto izmučena in nikakor ne pridem k sebi, ampak kako pa izgelda, da bom ob vsakem poslabšanju, kar doma ostajala? Lice je še vedno tako topo – hladen občutek, sicer sem pa mogoče malo zmedena in ravno ne dohajam vsega okoli sebe. Upam, da nevrolog danes kaj ugotovi. Ali se v praksi kdaj najde vzrok, ali smo avtomatsko obsojeni samo na tablete in lajšanje bolečin?

Hvala za vse dosedanje odgovore in prijetne praznike,

Vesna

Spoštovani!

Konkretni razlog se le težko oz. redko najde. Čeprav se čudno sliši, je bolje, da se ga ne. Bolečine oz. težave pa lahko trajajo različno dolgo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Že nekaj mesecev se mi na levi strani čeljusti pojavlja bolečina, ko pridem iz hladnega na toplo. Ta bolečina je včasih zelo huda in običajno traja 10 do 20 minut. Zadnje dneve, ko je bilo hladneje in sem bil več zunaj, pa me včasih boli tudi skozi dan in ponoči. Bolj me boli spodnja čeljust, malo manj tudi zgornja. Zobje na pritisk niso občutljivi.

Najprej sem mislil, da izvira iz zoba. Bil sem pri zobozdravniku in na RTG, vendar pravi zobozdravnik, da se na RTG nič ne vidi. Kaj mi svetujete?

Najlepša hvala za nasvet in vesele praznike.

Brane

Spoštovani!

Moj ev. nasvet ste izvršili že sami. Mogoče bi se pri zdravniku pogovorili za kakšno zdravilo poroti nevropatski bolečini, da bi videli, kakšen učinek ima.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lep pozdrav, ze lep cas me boli celjust, bolecina se siri do usesa, tudi po desni strani jezika..Ko jem kaj trsega komaj pregriznem, Na case mi tudi poka.
Sem obiskala zdravnika oa me je napotil na maksilofacialno kirurgijo, ker pa ni pod nujno ampak redno, je treba cakati.

Spoštovani!

Verjetno gre za težave s čeljustnim sklepom. Vprašanje pa je, koliko se v tem primeru kaj da pomagati. Lahko bi bili krivi tudi kakšni vraščeni zobje ipd.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lepo pozdravljeni, pred nekaj dnevi sem zacutil bolecino na levi strani celjusta, iz enkrat. Ko utipam odpiram usta in zapiram slisim pok, manjsi! Boli me tud zob pa nevem kaj bi lahko bil vzrok. Hvala za vase mnenje

Se eno vprasanje prosim bi bilo mogoce da bi se lahko naredil zlom celjusti zob me je prenehal bolet, se vedno pa zjutraj z manjso bolecino odpiram usta! Zdi se mi da mi zdajle poka ko mocneje odpiram ista na obeh straneh, prosim za hiter odgovor Hvala

Spoštovani!

Oprsotite, ker ste na odgovor dolgo čakali. Upam, da ste medtem že uredili pri zobozdravniku ali zdravniku. Moj sum bi bil pri zobu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

SPOŠTOVANI RADA BI IZVEDELA ZAMOJO DIAGNOZO V VEZI ČELJUSTI. ŽE PAR LET MI SE NA SPODNJI ČELJUSTI NA KONCU MODROSNEGA ZOBA DELA ENA BULA KI NI GNOJNA IN MOČNO BOLI . TA BULA POČI IN DVA TRI DNI JE DOBRO PA SE SPET PONOVI IN TAKO NAPREJ . PROSIM ZA VAŠE MNENJE KAJ BI TO BILO. HVALA ZA ODGOVOR MILENA

SPOŠTOVANI RADA BI IZVEDELA ZAMOJO DIAGNOZO V VEZI ČELJUSTI. ŽE PAR LET MI SE NA SPODNJI ČELJUSTI NA KONCU MODROSNEGA ZOBA DELA ENA BULA KI NI GNOJNA IN MOČNO BOLI . TA BULA POČI IN DVA TRI DNI JE DOBRO PA SE SPET PONOVI IN TAKO NAPREJ . PROSIM ZA VAŠE MNENJE KAJ BI TO BILO. HVALA ZA ODGOVOR MILENA

Spoštovani!

Ne znam vam pomagati. Gre za cisto, ki očitno ni niti vnetna niti rakava. Pogovorite se z zdravnikom, da vas napoti k čeljustnemu kirurgu, ki vam lahko to izreže, da se vam ne bo ponavljalo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

V predelu čeljusti pri ušesni mečici me je danes pričelo močno zbadati. Bolečina se sama od sebe pojavi v trenutku, je na eni točki in se nato razširi po celotni ličnici ter hitro izveni. Na isto mesto sama pritisnila tudi sama in je ponovno zbodlo na isti način. Pred časom se mi je na tem predelu pojavila mala bulica, ki jo je pregledala dermatologinja in jo označila za znamenje ter svetovala kirurško odstranitev. Ko sem čez mesec prišla na vrsto na ORL-ju je zadeva skoraj izginila, tako da je bila vidna le še mala brazgotina. Zadeve mi potem niso rezali, ampak so svetovali opazovanje.
Danes je na otip še čutiti malo privzdignjeno površino, na pogled pa bulice ni več opaziti. Vem, da brez pregleda težko kaj rečete, zanima pa me, ali je možno, da je zbadanje v tem predelu povezano s tem ‘znamenjem’?

Lep dan in hvala za odgovor!

Spoštovani!

Teh dveh zadev ne bi povezal.

Bolečina spominja na blago nevralgijo – “vnetje” trovejnega živca. Zadeva bi morala miniti sama od sebe. Zdravila proti bolečinam le malo olajšajo neprijetnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close