Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici bolečine – razlaga izvida

bolečine – razlaga izvida

Pozdravljeni. Imam precejšnje bolečine v D roki, občasno mravljinci ter kot da mišico muči krč, a ni krč, samo tak bedast občutek. Boli palec ter zapestje, prične pa se iz komolca, ni ravno vedno iz vratu (mr komolca ter zapestja je čisto ok). Vrat je proti ramenu zakrčen, pekoča bolečina, kot da nekdo z nožem reže na živo. A najhuje me moti D roka, ki me ovira pri vsakdanjih opravilih. Dva dni nazaj pa so se pojavile bolečine v kolenih, ne sama kolena, temveč na notranji strani obeh kolen. D je precej huje kot leva. Boli ob hoji, vstajanju, skratka skoraj nenehno. D koleno me je občasno bolelo že prej, a zdaj bolečina ne izgine, samo malce se omili. In ker je sedaj še na L kolenu, me je precej strah, da me ohromi pri normalnem življenju. Ne mislim na voziček, temveč vsakdanje gibanje.

Bila sem tudi v zdravilišču zaradi drugih zdrav težav (revma bi naj bila), vse terapije so mi povzročale največ težav samo v vratu – omotica in tudi vročina ob večjem naporu, ter D roki in D stran vratu. Noge me takrat niso tako mučile, razen občasno D koleno. A nič pretresljivega. Sedaj pa se vse samo dnevno stopnjuje.

Morda povem še, da nosim moderček z veliko težavo, saj imam nenehno utesnjen občutek med lopaticami, nato bolečina. Huje postane, če sedim. Takrat včasih tudi dihanje povzroča bolečino – zadaj ter v prsnici spredaj. Če še moram sedeti, imam nato pri obračanju glave občutek tujka in bolečino levo kot da me nekaj pika v grlu (orl pregled bp) ter pekoča bolečina po celi hrbtenici do križa.

Preiskava : MR vratne hrbtenice

Opravimo običajne sekvence za prikaz struktur spinalnega kanala v sagitalni ravnini ter T2 v transverzalni ravnini v izbranih nivojih. Normalna lordoza. Blaga spondiloza. Hondroza diskov od C5-6 navzdol. Korpusi so homogene strukture, višine so ohranjene. Spinani kanal je normalno širok. V nivoju C4-5 osteofit-disk kompleks blago utesnjuje desni foramen. V nivoju C5-6 so vidne podobne spremembe, prav tako še brez jasne utesnitve korenin. V nivoju C6-7 je difuzna protruzija diska, izrazitejša na desni strani, kjer sega tudi intraforaminalno, duralna vreča in predvsem desni recesus sta utesnjena, osteofit-disk kompleks povzroča pomembno zožitev začetnega dela desnega foramna, korenina izgleda že komprimirana. Intramedularno v cervikalni in zgornji torakalni meduli patoloških sprememb ne vidim. ZAKLJUČEK : Spondiloza, spondilartroza, v ospredju je difuzna protruzija diska v nivoju C6-7 ter pridružene foraminalne zožitve v tem nivoju

 

Preiskava: MR torakalne hrbtenice.

Opravljene so bile: T1, T2 in STIR spin echo sekvenca v sagitalni ravnini, T2 spin echo sekvenca v transverzalni ravnini. Dekstrokonveksna skoliotična deviacija torakalne hrbtenice, torakalna kifoza je primerna. Torakalni spinalni kanal je kongenitalno primerne širine. Zmerna desnostranska dorzalna paracentralna protruzija i. v. diska TH7-8, ki delno iztiskuje sprednji likvorski prostor na tem mestu. V ostalih nivojih pomembnih dorzalnih ali dorzolateralnih protruzij ne vidim. Blage anteriorne protruzije i. v. diskov v nivojih od TH4-5 do TH11-12, z manjšimi anteriornimi premostitvenimi spondilofiti. Hemangioma v telesih vretenc TH6 in TH10. V ostalem je signal prikazanih kostnih elementov primeren, znakov aktivnega spondilitisa ne vidim. Signal in morfologija torakalne hrbtenjače sta v vseh nivojih v mejah normalnega. MNENJE: Degenerativna spondiloza torakalne hrbtenice, brez evidentnih utesnitev nevralnih elementov. MR znakov aktivnega spondilitisa ne vidim.

Preiskava: MR L/S hrbtenice.

Ledvena lordoza je primerna. Ledveni spinalni kanal je kongenitalno primerne širine. Blaga cirkumferentna protruzija i. v. diska L2-L3, ki minimalno zožuje i. v. foramna obojestransko, minimalno vtiskuje duralno vrečo s sprednje strani. Signal in morfologija ostalih ledvenih diskov sta videti v mejah normalnega. Blago zvišan STIR signal na strani sakruma v spodnjem delu levega sakroiliakalnega sklepa, minimalno zvišan signal na strani iliakalne kosti desno ob spodnjem delu desnega sakroiliakalnega sklepa – za natančnejšo oceno pride v poštev opraviti MR sakroiliakalnih sklepov. Blaga spondilartroza L2-L3, L4-L5 in L5-S1. MR znakov aktivnega spondilitisa ne vidim. Konus medularis in korenine kavde ekvine so primerne. MNENJE: Degenerativna spondiloza in spondilartroza lumbalne hrbtenice, brez znakov utesnitve nevralnih elementov. Manjša področja STIR hiperintenzivnega signala ob sakroiliakalnih sklepih obojestransko, za natančnejšo oceno pride v poštev opraviti ciljani MR sakroiliakalnih sklepov.

 

Se opravičujem za zelo dolg post, a upam, da pridete do konca ter dobim kakšen nasvet kaj in kako. Naj povem, da sem rekreativna športnica (vsaj bila, do vseh teh težav), stara bom 56, visoka 165 ter imam 59 kg. Hvala za mnenje ter nasvet

 

Spoštovani!
MR vratne hrbtenice je pokazal izbočeno ploščico C6-C7, ki zožuje nevroforamne (izstopišča živcev). Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje, glede na napisano operacija verjetno ni potrebna. MR prsne hrbtenice in ledvene hrbtenice pa pokaže bolj obrabo brez utesnitev. Tudi tukaj ni potrebna operacija. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo in globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje – PLANK. Opravite tudi fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close