Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Bolečine pri dojenčku

Bolečine pri dojenčku

Spoštovani,
Imam vprašanje glede mojega dobrih 5 tednov starega sina. Zadnje dni opažam, da je bolj jokav čez dan spi najdlje po nekje 20 minut vmes je ves čas buden. In tudi kadar spi je zelo nemiren in veliko krili z rokami in nogami. Večino časa ga imamo v naročju saj je v košku takoj jok. Tudi sicer se veliko zvija in joka, vendar se mi zdi da gre za jok, ki nakazuje na bolečino. Tudi po očkah se vidi, da je utrujen saj ima pogosto rdeče in utrujenega videza. Čez noč od polnoči dalje pa nekje do devetih pa je vredu in se redko oglasi in zajoka. Zares pomiri se samo na dojki kadar se dojiva ali pa se samo crklja. Sama mislim, da gre mogoče za krče. Skrbi pa me to, da opažam, da kdaj, ko joka izgleda kot, da bi za par sekund izgubil zavest. Postane mlahav, zapre učke in po parih sekundah je spet vredu. Drugače napreduje vredu, apetit ima, pleničke so polulane in pokakane (sicer redkeje kot teden nazaj, ampak vsak dan vsaj ena). Edina posebnost je, da ima v krvi premalo levkocitev in nevrofilcev (zadnji izvidi: CPR neg, lkci 7, erci 3,67, Hb 122, Ht 0,339, Tr 346, DKS nevtr 0,11, limf 0,76, mono 0,05, eoz 0,07, bazo 0,01). Zanima me vaše mnenje glede napisanega in nasvet kako mu lahko pomagam.
Za odgovor se vam lepo zahvanjujem in vas lepo pozdravljam.

To, kar opisujete, res še najbolj spominja na dojenčka s trebušnimi krči – zaradi “intermitentnega” pojavljanja ter normalnega obnašanja v “pavzah” (to, kar se vam zdi kot odsotnost, je videz dojenčka, ki se sprosti med krčki) in ravno prave starosti. Kar pomaga je res “crkljanje”, ob katerem pa bodite zelo pozorni, da ga ne pregrejete – torej imejte sobno temperaturo nižjo (nikakor ne čez 22 stopinj), dojenček naj ne bo preveč oblečen (torej kvečjemu en sloj več kot vi, pa še to ne kakšna volna). Pazite tudi na podiranje kupčka.

Kar se tiče vrednosti v hemogramu, pa so za dojenčka povsem normalne, nikakor niso znižane – “referenčne” vrednosti ob izvidu so namreč za odrasle, pri dojenčkih pa v tej starosti vedno prevladujejo limfociti, število L pa je itak normalno tudi po odraslih merilih.

Seveda pa je običajno zadnja pot, ki prezaskrbljenim mamam omogoči miren spanec, pregled pri pediatru. V živo, ne virtaulno :-).

Vse dobro,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close