Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine pod levim rebrom in težave s prebavo – hitra prebava (napenjanje, driske itd.)

Bolečine pod levim rebrom in težave s prebavo – hitra prebava (napenjanje, driske itd.)

Pozdravljeni,

Stara sem 30 let. Zadnja leta sem načeloma zdrava, k zdravniku skoraj da ne hodim.

Že nekaj let pa opažam na vsake toliko časa bolečine pod levim rebrom.
Pred dvema mesecema se je bolečina pod rebrom spet pojavila, vendar tokrat prvič v hujši obliki, tako da sem postala pozorna nanjo. Bila sem pri zdravnici, vzeli so mi kri in vodi – vse ok (le malo premalo železa, samo sem bila takoj po menstruaciji).
Naročena sem na UZ, ki bo čez en mesec.
Bolečina je topa in zelo topla, vroča. Večrat seka tudi na zadnji del telesa (hrbtna stran). Nek osteopat, h kateremu hodim zadnje leto zaradi težav z bolečo menstruacijo, je rekel, da je to verjetno vranica. Tudi, ko si masiram refleksne točne na stopalu, me na predelu vranice tako boli, da bi lahko kričala.

Seveda tudi sama raziskujem, kaj bi bil lahko vzrok moje bolečine. Vsekakor tudi stres, saj sem opazila, da je med dopustom bolečina skoraj popolnoma izginila. Pa vendar me zanima, kaj boli.

Naj povem še to. Že dlje časa imam čudno prebavo (več let). Na blato grem redno, celo večkrat na dan. Večkrat je bolj tekoče, včasih tudi driska. Hkrati imam težave z napenjanjem, ki se pojavi ne glede na to, kaj jem (včasih sicer več kot drugič). Ko sem v družbi (služba, druženja itd.), seveda te “napetosti” ne morem sproščati 🙂 in zato se mi začne v črevesju vse skupaj nabirati, večkrat dobim potem drisko oz. čutim, da bi morala vse skupaj dati ven, pa včasih to ne gre (WC-ja ni na vidiku v tistem trenutku, WC ni primerno “osamljen” :)) in to se mi dogaja že daljše obdobje. Seveda v takem stanju ne morem skoraj da nič več delati, je grozno, grozno zoprno, samo čakam še, da pridem domov in se v miru izpraznim. Seveda je takrat precej glasno 🙂 Potem se seveda super počutim!
Zaradi tega nikamor več ne hodim, če ni nujno, precej časa sem doma (niti slučajno ne morem iti recimo s kako družbo nekam za čez noč!!!).

Moram povedati tudi, da imam tako prebavo, da me po jedi ponavadi prime na odvajanje blata, to že od malega. Če takrat ne grem takoj na WC, se mi spet začnejo delati plini v črevesju, ko pa grem kasneje na blato, dobim drisko (predvidevam, da zato, ker ni šlo takoj ven).

In še: Vsako jutro, ko vstanem, me ta prvo minuto (skoraj vedno) prime na blato in ponavadi gre zjutraj vse ven. Ko vem, da bom imela naporen dan, raje nič ne jem in manj pijem, takrat plinov ponavadi ni, me pa začne boleti črevesje (krči, ker je prazno, predvidevam, pa verjetno se začnem malce zastrupljati – postenje, ker nič ne jem), bolečina na levi strani pod rebri pa se takrat tudi zelo okrepi. Tudi v tem primeru grem kasneje, popoldan, še isti dan večkrat na blato (ko dovolj pijem), in ko se črevesje izprazni, bolečina na levi strani pod rebri malce popusti.

Mislim, da se moja prebava zelo odziva na moja čustva, vedno, ko sem živčna in me čaka pomembna naloga, zjutraj popolnoma izpraznim črevo.

Večkrat sem si tudi zaradi zgoraj opisane začasne “zaprtosti” (ko ne grem takoj na blato, kot bi morala in se potem v črevesju vse nabira) izvajala klistirje v zadnjih letih. Moram pa poudariti, je bil klistir eden izmed reševanja težav z črevesjem (da ne bi mislili, da sem te težave dobila zaradi klistirja).

Imam tudi zelo, ampak res zelo boleče menstruacije (kot da rojevam), ki jo vedno spremlja popolnoma izpraznjenje črevesja.

Večkrat na dan kot povprečni človek hodim tudi na vodo, tudi ponoči, ko že mislim, da nimam več od kje izpustiti kaj vode ven, se mehur še vedno napolne do jutra.

Poleg vranice bi lahko bilo seveda še marsikaj drugega: lahko imam sindrom razdraženega črevesja, lahko je kaj narobe s kakim drugim organom, seveda je pa vse povezano tako ali tako. Brala sem tudi že o neki medkostni rebrni bolečini, ki je ne razumem popolnoma. Samo pri meni mislim, da je vse povezano s prebavnim sistemom.
Bi lahko bilo tudi kaj od tega: celiakija ali povečana kandida?

Upam, da ni kaj hujšega…

Zanima me vaše mnenje glede na opisane težave s prebavo in kaj mislite, da bi bila lahko bolečina pod levim rebrom? Pa kaj svetujete.

Če česa še nisem napisala pa bi morala, če vas še kaj zanima – z veseljem odgovorim na vaša dodatna vprašanja.

Hvala in LP
Špelca

Spoštovani!

Opisala ste simptome razdražljivega črevesa. Zanima me, kaj mislite stem, da imate včasih tekoče blato in včasih drisko. Driska je namreč po definiciji odvajanje neformiranega ali tekočega blata , enkrat ali večkrat. Se pravi, da je to eno in isto.
Pravih zdravil za razdražljivo črevo ni, saj tudi pravega vzroka ne poznamo. Pomaga Budenofalk, vsaj tako deklarira proizvajalec. Vsaj poskusiti ga velja. Preiskave pa le naredite, da boste bolj mirni. Proti napenjanju vsekakor lahko vzamete SAB simpleks, ki se ga kupi v lekarni. Pa srečno!

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,

UZ ni pokazal posebnosti, razen tega, da imam akcesorno vranico (baje nič takega, kaj sploh to pomeni?) in da imam na levi strani manjšo cisto na jajčniku (baje nobene panike?), ki pa itak nima veze tu.

Zdravnica pravi, da je verjetno bolečina na levi strani pod rebrom (ki se širi zelo na zadnji del telesa) iz hrbtenice.

Osteopat, h kateremu hodim, mi je rekel, da je verjetno vseeno vranica, da se odziva na stres in zato boli.

Sedaj me pa zanima, če mislite, da je ob težavah s prebavo, ki sem vam jim opisala v prvem sporočilu, potreben kakšen pregled ala kolonoskopija?

Hvala za odgovor!
LP

Spoštovani!

Pri driski, ki traja več tednov, zlasti če so v odvajani vsebini sluz in kri, bi bila indikacija za koloskopijo. Drugače te preiskave ni nujno narediti.

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni

jaz bi pa vprašala glede težav moje mami. Ima drisko in bolečine pod levim in desnim rebrom. V zadnjem mesecu se je slabše počutila in je odšla k zdravniku ugotovili so slabokrvnost, ki je neznana. UZ trebuha je bil vredu. Blato ki ga odvaja ima tudi bolj smrdeč vonj. Drugače krvi in sluzi ni. Včasih odvaja tudi tanko blato. So te težave iz črevesja? upam da ni kaj hujšeg?

Spoštovani!

Vsekakor mora mama opraviti koloskopijo, da se zanesljivo izključi krvavitev na blato. S testom na prikrito krvavitev se do neke mere to že naredi, koloskopija pa da dokončni odgovor.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani,

približno teden dni imam bolečino (na dotik) na levi strani pod rebri. Na odvajanje blata grem vsaj dvakrat na dan. Ne vem kaj bi lahko bilo narobe? Sem pa to leto že trikrat imela vnetje mehurja, pred tem pa niti enkrat. Najprej se je rahla bolečina pričela v spodnjem delu in sem mislila, da me boli levi jajčnik in da bom spet dobila vnetje mehurja.
Kaj mi lahko svetujete?

S spoštovanjem,
Vesna.

Pozdravljeni….

Začelo se je leta 2010 ko sem prvič zbolela, imela sem drisko mesec in pol neprekinjeno……Samo tekoče je šlo iz mene, zdravnica me ni hotela poslati na preizkave v bolnišnico cel mesec dni…….Nazadnje ko nisem zmogla več, sem šla k zdravnici in ji povedala če me ne pošlje naprej da bom šla drugemu zdravniku……Potem me je poslala…..v bolnišnici so mi naredili ultra zvok, kolonoskopijo, gastroskopijo…..izvidi niso nič pokazali……Čez mesec dni sem šla na komisijo, nakar so me poslali na delo……jaz pa nisem bila zmožna delat in sem prosila šefico za dopust……Na dopustu sem nekak umirila in bolezen se počasi stopnjevala…….Od takrat občasno imam drisko, zdi se mi da je odvisno kaj pojem…..občasno pa sem zaprta in se moram napenjati…..uglavnem na blato grem 3x do 5-6x……Operirala sem žolč že pri 23 leti….zdej ih imam 43….Hvala in lp ….Suzy

Pozdravljeni.
Če s preiskavami niso ugotovili nič posebnega, gre lahko za funkcionalno drisko oz. živčno, razdražljivo črevo. Verjetno so izključili tudi nepravilno delovanje ščitnice in okužbo. Svetujem vam, da poskusite s probiotiki, ki jih dobite v lekarni, izogibajte se hrani, ki poslabša težave.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Pozdravljeni!

Stara sem 29 let. Do drugega poroda je bila moja prebava cisto normalna, potem pa se je mesec po porodu vse spremenilo. Karkoli sem pojedla, me je mocno napenjalo. Blato sem pricela odvajati trikrat, stirikrat dnevno – bilo je mehko in svetlo. Potem sem nehala piti mleko, ga zamenjala z rizevim. Nisem vec pila kave.
Ker se ni nic izboljsalo, sem se prvic v zivljenju odpravila na bioresonanco. Gospa je ugotovila, da slabo prenasam oves, psenico, mleko, svinjino, sladkor … Da imam kandido in mi svetovala se cim manj ogljikovih hidratov. Ker dojim in ima otrok 5 mesecev, poje veliko in sem bila zelo lacna, pa sem ves cas posegala po oresckih …Zato sem sla k osebni zdravnici. Ta mi je rekla, da bi me dala na pregled crevesja, da gre lahko za kronicno vnetje. Pregledala kri za scitnico in zelezo. Vse bp. Potem je bilo z antikandidno dieto in probiotiki bolje, nato spet ne. Sem poskusila se z dieto brez glutena, je velilo bolje, a me se obcasno napenja ali grem dvakrat zapored na blato.
Kaj menite? Prosim, poskusajte mi pomagati, ker me te diete spravljajo ze v obup.

Pozdravljeni.
Ker vam brezglutenska dieta pomaga, vam svetujem da z njo vztrajate. Svetoval bi vam tudi pregled krvi in serologije na celiakijo al ipa gastroskopijo z odvzemom sluznice dvanajstnika. Morda bi bilo smiselno tudi testiranje na laktozno intoleranco.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Pozdravljeni. Prosila bi za razlago izvida
Mucosa antrais. Inflammatio levis simplex chronica. Fibrosis moderata. Cicatrisatio levis. Hypertrophia et hyperpasia foveolaris. Hyperplasia foveolaris. Refluxgradus gravis. HP0 Erosia sanata Hyperplasia endocrinocellularis.
Mucosa corporis. Iflammatio levis simplex chronica. Fibrosis levis. Cicatrisatio levis. Hypertrophia et hyperplasia foveolaris. Reflux gradis. HP0. Erosia sanata. Erosio. Apoptosis expressio gravis
Klinični podatki: Zgaga, stanje po op. ahalazije, stanje po vagotomiji, spazmi požiralnika, bolečine za prsnico.
Histologija: 1. Sprememba sluznice: pordela: neenakomerno, 4vz vsebnik št. 1 korpus, antrum.
Lep pozdraV – ZASKRBLJENA

pozdravljeni

izvid enostavno pomeni blago kronično vnetje želodca, baketrije Helicobacter pylori ni prisotne. dodatnih pomembnih sprememb ni.
glede na izvid kontrola ali terapija ni potrebna.

lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

Odgovor na objavo uporabnika
SpelcaB, 10.01.2013 ob 13:02

Pozdravljeni,

Stara sem 30 let. Zadnja leta sem načeloma zdrava, k zdravniku skoraj da ne hodim.

Že nekaj let pa opažam na vsake toliko časa bolečine pod levim rebrom.
Pred dvema mesecema se je bolečina pod rebrom spet pojavila, vendar tokrat prvič v hujši obliki, tako da sem postala pozorna nanjo. Bila sem pri zdravnici, vzeli so mi kri in vodi – vse ok (le malo premalo železa, samo sem bila takoj po menstruaciji).
Naročena sem na UZ, ki bo čez en mesec.
Bolečina je topa in zelo topla, vroča. Večrat seka tudi na zadnji del telesa (hrbtna stran). Nek osteopat, h kateremu hodim zadnje leto zaradi težav z bolečo menstruacijo, je rekel, da je to verjetno vranica. Tudi, ko si masiram refleksne točne na stopalu, me na predelu vranice tako boli, da bi lahko kričala.

Seveda tudi sama raziskujem, kaj bi bil lahko vzrok moje bolečine. Vsekakor tudi stres, saj sem opazila, da je med dopustom bolečina skoraj popolnoma izginila. Pa vendar me zanima, kaj boli.

Naj povem še to. Že dlje časa imam čudno prebavo (več let). Na blato grem redno, celo večkrat na dan. Večkrat je bolj tekoče, včasih tudi driska. Hkrati imam težave z napenjanjem, ki se pojavi ne glede na to, kaj jem (včasih sicer več kot drugič). Ko sem v družbi (služba, druženja itd.), seveda te “napetosti” ne morem sproščati 🙂 in zato se mi začne v črevesju vse skupaj nabirati, večkrat dobim potem drisko oz. čutim, da bi morala vse skupaj dati ven, pa včasih to ne gre (WC-ja ni na vidiku v tistem trenutku, WC ni primerno “osamljen” :)) in to se mi dogaja že daljše obdobje. Seveda v takem stanju ne morem skoraj da nič več delati, je grozno, grozno zoprno, samo čakam še, da pridem domov in se v miru izpraznim. Seveda je takrat precej glasno 🙂 Potem se seveda super počutim!
Zaradi tega nikamor več ne hodim, če ni nujno, precej časa sem doma (niti slučajno ne morem iti recimo s kako družbo nekam za čez noč!!!).

Moram povedati tudi, da imam tako prebavo, da me po jedi ponavadi prime na odvajanje blata, to že od malega. Če takrat ne grem takoj na WC, se mi spet začnejo delati plini v črevesju, ko pa grem kasneje na blato, dobim drisko (predvidevam, da zato, ker ni šlo takoj ven).

In še: Vsako jutro, ko vstanem, me ta prvo minuto (skoraj vedno) prime na blato in ponavadi gre zjutraj vse ven. Ko vem, da bom imela naporen dan, raje nič ne jem in manj pijem, takrat plinov ponavadi ni, me pa začne boleti črevesje (krči, ker je prazno, predvidevam, pa verjetno se začnem malce zastrupljati – postenje, ker nič ne jem), bolečina na levi strani pod rebri pa se takrat tudi zelo okrepi. Tudi v tem primeru grem kasneje, popoldan, še isti dan večkrat na blato (ko dovolj pijem), in ko se črevesje izprazni, bolečina na levi strani pod rebri malce popusti.

Mislim, da se moja prebava zelo odziva na moja čustva, vedno, ko sem živčna in me čaka pomembna naloga, zjutraj popolnoma izpraznim črevo.

Večkrat sem si tudi zaradi zgoraj opisane začasne “zaprtosti” (ko ne grem takoj na blato, kot bi morala in se potem v črevesju vse nabira) izvajala klistirje v zadnjih letih. Moram pa poudariti, je bil klistir eden izmed reševanja težav z črevesjem (da ne bi mislili, da sem te težave dobila zaradi klistirja).

Imam tudi zelo, ampak res zelo boleče menstruacije (kot da rojevam), ki jo vedno spremlja popolnoma izpraznjenje črevesja.

Večkrat na dan kot povprečni človek hodim tudi na vodo, tudi ponoči, ko že mislim, da nimam več od kje izpustiti kaj vode ven, se mehur še vedno napolne do jutra.

Poleg vranice bi lahko bilo seveda še marsikaj drugega: lahko imam sindrom razdraženega črevesja, lahko je kaj narobe s kakim drugim organom, seveda je pa vse povezano tako ali tako. Brala sem tudi že o neki medkostni rebrni bolečini, ki je ne razumem popolnoma. Samo pri meni mislim, da je vse povezano s prebavnim sistemom.
Bi lahko bilo tudi kaj od tega: celiakija ali povečana kandida?

Upam, da ni kaj hujšega…

Zanima me vaše mnenje glede na opisane težave s prebavo in kaj mislite, da bi bila lahko bolečina pod levim rebrom? Pa kaj svetujete.

Če česa še nisem napisala pa bi morala, če vas še kaj zanima – z veseljem odgovorim na vaša dodatna vprašanja.

Hvala in LP
Špelca

 

New Report

Close