Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Bolečine pod desno lopatico

Bolečine pod desno lopatico

Pozdravljeni.

Stara sem 33 let, mamica dveh malčkov (4 in 2 leti). Predvsem drugi otrok je bil kot dojenček izredno težaven, tako da je bilo dvigovanja in nošenja ogromno; tudi stresa. Že pred enim letom so se mi začele pojavljati občasne bolečine pod desno lopatico, ki so se širile tudi v sprednji del nad desno dojko, občasno me je bolela tudi desna roka. Bolečina se je prestavljala in ni bila stalna, prav tako ni bila tako močna, da bi kadarkoli morala poseči po protibolečinskih sredstvih. Ko sem bila lanskega aprila na preventivnem pregledu sem težavo omenila zdravniku, rekel je, da gre najverjetneje za nategnjeno prsno mišico in da naj se vedno, preden jo obremenjujem dobro razgibam. No, to pri majhnih otročkih in njihovih občasnih “izpadih”, ko ga moraš vzeti v naročje, ne gre. V glavnem – bolečine so se čez poletje nekako potuhnile (čeprav je res, da že celo leto desno roko pač namenoma malce bolj pazim in je ne obremenjujem po nepotrebnem) pred enim mesecem pa me je spet začelo boleti na enak način. Prosim za kakšen nasvet (ali bi bila priporočljiva katera izmed terapij, ki jih izvajate v vašem studiu).

Že vnaprej najlepša hvala. Z lepimi pozdravi.

Pozdravljena!

Najpogosteje pride pri takih “opravilih” kot jih opisujete do trigger točk, zaradi pretiranega zadrževanja v neugodnih položajih, ki jih prej nismo bili vajeni. V takem primeru pomaga trigger point masaža in sicer je po vsaki terapiji opaziti izboljšanje.
Glede na vašo starost in ker ni bilo večjih, hitrih, nenadnih gibov, je verjetnost, da bi prišlo do natrganja mišice, precej majhna. Če pa je, se lahko pomaga s terapijo z ultrazvokom.
Tudi glede na potek vaših težav, se bolj nagibam k temu, da gre za trigger točke.

pozdravljeni-enako je pri meni 33 let,2 otroka(8 in 3 leta)-že par let me ob večjem naporu,stresu,…včasih pa nič takega prime nekak krč ali stalna bolečina pod desno lopatico in levo počez ob pasu-kot podolgovata mišica se čuti.Boli par dni,vmes so grozni krči in zgodilo se mi je da me je prijel krč ali ne vem kaj tako zelo da nisem prišla do zraka,mož me je dobesedno odnesel na urgenco ,kjer so mi dali 2 protibolečinski inekciji in sem spala cel dan,nato še nalgesin na recept in je počasi izvenelo.
To se mi je zgodilo že 2x in trenutno gre spet v enaki smeri-spet nič ne morem,ker vem da manjka samo še en klik pa bom spet tam-ampak pir otrocih in sama doma si ne morem kaj-delo in še enkrat delo-prosim za nasvet in pomoč.

Imam pa še kronično vnetje črevnično-križnega dela.Še za to morda kakšen nasvet?!imela sem že lasersko in uz terapijo-10 dni in je bolelo in pekoča bolečina ledveno zadaj,čez oba kolka do konca trtice,komaj sem sedla.Ali lahko to vpliva na celotno hrbtenico?

Pa še eno vprašanje bi imela ali je kako povezano z hrbtenico,vnetjem ali vratom to da ko ležem na trebuh naprimer na postelji da bi tako gledala tv in dvignem glavo na roke(naslonim na komolce)dobim grozen pritisk v glavo,kar zmoti se mi in ne slišim!bi bilo lahko kako povezano z vratom?kot da mi prekine dotok kisika v glavo,ko pa sedem se počasi znormalizira in ni ne omotice,spet slišim in ni bolečin!?Je pa res da me velikokrat boli vrat in del levo in desno do ramen(trdo in ukočeno).

Hvala že vnaprej.lp

Pozdravljeni!

Bolečina pod lopatico najpogosteje izvira iz sklepa med rebrom in vretencem ali pa iz trigger točk v mišicah ob lopatici. Pomagata manualna terapija in trigger point masaža.

Vnetje črevnično-križničnega dela žal ni nobena diagnoza. Potrebno je ugotoviti ali gre za premik medvretenčne ploščice, ali gre za utesnitev ligamenta, ali gre za bolečino iz trigger točk v mišicah…. glede na vzrok, ki povzroča bolečino, se potem izbere tudi ustrezno terapijo. Laser in UZ navadno nista ravno prvi izbiri…

Ko je glava v maksimalno ekstenzijskem položaju – nazaj- so vratni sklepi zaklenjeni, določene vratne arterije so zelo raztegnjene, poleg tega imate verjetno brado naslonjeno na roke in s tem povzročate velik pritisk na čeljusti, ki se potem prenaša navzgor v glavo.

hvala za odgovor!
kot sem že napisala imam probleme z tem črevnično-križnem sklepu že par let-klasična masaža ni kaj prida pomagala,prav tako ne uz in laser-še bolj pekoča bolečina ki žari še v noge-ne vem zakaj ampak nekako pri os.dr dobim napotnico za rtg,nato pa na uz in laser-nič drugega.
kako izvem kaj je vzrok-morda ortoped?!
tam kjer naj bi bilo vnetje imam otečeno-kot nekakšno izboklino precej veliko in tja mi dajo uz-za par minut-samo boli me vedno bolj-trenutno sem spet na 10 dnevni terapiji in boli in peče da komaj kaj spim,kaj šele čez dan.
hvala za razlago in nasvete lp

Klasična masaža je namenjena za crkljanje, sprostitev. Nima terapevtskih učinkov, saj ni temu namenjena.

Vzrok za bolečino vam bo ugotovil ortoped s kliničnim pregledom ali pa fizioterapevt spr+ecialist za Ortopedsko medicino (Cyriax).

Če govoriva o oteklini, ki je točno na sredini nad križnico in je ta oteklina precej čvrsta – to nikakor ni vzrok za bolečino – pogosto se ta oteklina poveča med menstruacijo in je povezana s hormonskim ravnovesjem – če je to točno na sredini nad križnico – težko pa za sigurno rečem, saj vas ne vidim.

Pozdravljeni,
Stara sem 29 let. Pred leti sem imela 3 prometne nezgode, kjer sem 2x utrpela zvin vratne hrbtenice. Po drugi prometni nesreči od katere je minilo 6 let, so se mi pojavile bolečine v desni lopatici, ki so najprej trajale od nekaj dni do treh tednov, potem se je stanje za nekaj časa umirilo in nato zopet ponovilo, kar nekajkrat v teh šestih letih. Ko sem težavo omenila zdravnici, mi je rekla, da imam verjetno samo “vozličke” in da naj grem na masažo, kar sem tudi storila, vendar so masaže samo začasno omilile bolečino pa še to ne vedno. Zadnje 4 mesece imam bolečine v desni lopatici zelo intenzivne, selijo se tudi v desno ramo in desno stran vratu, občasno občutim tudi mravljinčenje v prstih desne roke. V teh štirih mesecih sem bila pri kiropraktiku, na akupunkturi, masažah, na fizioterapiji, kjer so mi izvajali trigger point terapijo, vendar ni bilo nobenega izboljšanja. Med terapijami sem nekaj dni imela bolečine po celotni hrbtenici, tako da sem se komaj pobrala iz postelje, tudi med samo hojo me je zelo bolelo. Veliko se ukvarjam s športom, plesom, delam raztezne vaje, tibetanske vaje….vendar se stanje ne izboljša. Kiropraktik in fizioterapevtka pravita, da imam zelo zategnjene hrbtne mišice, ki pa se nikakor ne sprostijo. Sedaj čakam na pregled pri ortopedu, ki ga imam čez dober mesec, vendar so bolečine neznosne, saj težko dolgo časa sedim, težko izvajam vaje na treningih, težko sem dolgo za računalnikom, saj me po desni strani od lopatice navzgor konstantno “zateguje”, tudi ko obrnem glavo v desno imam občutek zategnjenosti vratu. Nekaj dni jemljem tablete proti bolečinam in vnetju sklepov in še ene tablete za sproščanje mišic, ki pa bolečine samo ublažijo,ne pa odpravijo in seveda so te tablete samo trenuten izhod v sili, ker ne vem več na koga se lahko obrnem, hkrati pa me skrbi, da so moje težave nerešljive in da se bom morala nehati ukvarjati s športom. Za kakršen koli nasvet vam bom resnično hvaležna!pozdravček

Pozdravljeni!

Če vam gibi vratu povzročajo usekajoče bolečine v predelu med lopaticami, potem so te bolečine zaradi zdrsa medvretenčne ploščice….in ne prihaja bolečina iz mišic…zato terapija na mišicah ne pomaga…

Na kakšen način pa si potem lahko pomagam?

Pozdravljeni!

Sama si lahko pomagate s pravilno, pokončno držo – tako kot da bi vas nekdo vlekel za zadnji del vrha glave navzgor proti nebu (trakcija). Na ta način se zmanjša pritisk v disku in želatina se lahko vrne nazaj na svoje mesto.

Kaj pomeni zdrs medvretenčnih ploščic? se da to na kakršen koli način oz.terapijo pozdraviti ali to pomeni, da bom imela kronične bolečine? se lahko stanje z leti in športom še poslabša?

hvala za odgovore in lep pozdrav

Lahko si preberete na:

http://www.fizioterapija.net/blog/bolecina-v-krizu-in-nogi-manualna-terapija/

Pozdravljeni,
O svojih težavah sem vam pisala že 7.4.2014 (nekaj vrstic zgoraj)-bolečine okrog desne lopatice, ki se občasno širijo na desno stran vratu in predel rame ob vratu. V tem času sem bila pri ortopedu, ki je opravil rentgensko slikanje, ki pa ni pokazalo nobenih posebnosti. Opravila sem tudi EMG preiskavo, kjer so ugotovili periferno okvaro desnega subscapularnega živca (nižja amplituda vala M). PME so spremenjeni v m.serr.anterior (podaljšano trajanje) v smislu aksonske okvare n. thoracic longusa.

DG: LAESIO N. SUBSCAPULARIS DEX DISCRETA
LAESIO N. THORACIC LONGUS DEX DISCRETA

Opravila sem tudi MR vratne hrbtenice, izvid je pokazal normalno fiziološko vratno lordozo, višina in signal medvretenčnih ploščic je normalna. Intraforaminalnih zožitev ali stenoze spinalnega kanala ni videti, ni znakov za diskus hernijo. Struktura skeleta je normalna, signal vratne medule je normalen. Sedaj čakam še na MR desne lopatice. Kaj menite, od kje bi še lahko izvirale bolečine ob lopatici glede na normalen izvid MR vratne hrbtenice? Obstajajo kake terapije, ki bi mi lahko pomagale? Nevrologinja mi je namreč predpisala ustrezne fizioterapije, vendar še čakam na napotnico s strani ortopeda. So težave sploh še rešljive glede na to, da je od poškodbe minilo že 6 let in da so me šele po tolikih letih poslali na preiskave, bolečine pa se iz leta v leto stopnjujejo? Sem zelo zaskrbljena, ker dostikrat zaradi močnih bolečin ne morem niti zaspati, tudi ko obremenim hrbtne mišice med treningi, po zgornji polovici desne strani hrbta čutim zategujočo bolečino.

Pozdravljeni!

Če je ob prometni nesreči pred 6 leti prišlo do poškodbe živcev kot kaže EMG, potem se je v tem času živec že zacelil kolikor se je lahko. Pri temu se žal ne da več nič pomagati.

Problem nastane, saj ta dva živca oživčujeta stabilizatorje lopatice. In če ne delujeta primerno, pomeni da tudi mišice, ki jih oživčuje ne delajo primerno. Pomeni da je vaša lopatica ves čas nestabilna. Zato jo že delo z miško lahko preobremeni. Pomembno je, da upoštevate vaše sposobnosti in ne povzročate preutrujanja mišic, saj se potem pojavijo trigger točke v njih in le te lahko zelo zelo bolijo. Dobro bi bilo, da bi se naučila stabilizirati lopatico – to so posebne vaje, kolikor vam to dopuščajo vaše mišice. In ne pozabite – za vas so lahko že normalne dnevne aktivnosti preobremenitev za stabilizatorje lopatice!

Če so se razvile trigger točke, vam bo bolečine odpravila trigger point terapija.

Objava čaka odobritev

New Report

Close