Najdi forum

Bolečine okrog pogačice

Pozdravljeni,

že dlje časa se mi pojavljajo bolečine okrog pogačic. Najprej (pred slabim letom) so bolečine bile prisotne zgolj v desnem kolenu, zadnjih nekaj mesecev pa čutim zelo podobne bolečine v levem kolenu. Dobro leto nazaj sem se rekreativno ukvarjala s tekom (dva do trikrat tedensko 6 km), vendar sem tek kasneje zaradi bolečin opustila. Takrat sem bila tudi na pregledu pri ortopedu (mr ni pokazal nobenih posebnosti), ki pa me je napotil na fizioterapije (za krepitev stegenskih mišic). Po slabem letu rednega izvajanja vaj tudi doma bolečine še niso ponehale. Sedaj dvakrat tedensko hodim v fitnes, enkrat tedensko bootcamp – bolečine niso konstantno prisotne, mine kak dan ko bolečin sploh ni, je pa tudi kak teden vmes, ko so bolečine skorajda nevzdržne in si na dneve počitka hladim koleno z ledom (sploh recimo pri kakšnih počepih čutim zelo pogosto bolečine – pri počepih sem opazila, da ). Bolečine ne morem točno locirat – ponavadi je prisotna pod pogačico v zunanjem delu, spet drugič pa me boli celotno področje okrog pogačice. Prav tako se mi včasih, sploh, če dlje časa hodim zgodi (pa je recimo to čisto “normalno” gibanje – po opravkih, v službi, kratek sprehod), da se mi koleno “zatakne” (tako levo kot tudi desno) – za kakšno sekundo ali dve ne moram koleno “normalno” pokrčiti – enako se mi dogaja včasih pri kolesarjenju (a ne velja kolesarjenje za kolenom “prijazen šport”? – manjša sprememba terena/majhen klanec, mi koleno zaskoči) – ampak ne vedno (ugotovila sem, da to kdaj se bolečina pojavi in kdaj ne ni kakorkoli povezano s količino/pogostostjo treninga.. Poskusila sem že tudi, da sem za kak teden ali dva popolnoma prenehala športat, ampak se stanje ni nič izboljšalo – zdi se mi, da me občasno, če se ne gibljem koleno bolj boli in je zatikanje pogostejše (danes npr. je tretji dan brez športanja, pa se sploh ne morem, če “pokleknem”, normalno “vstat” – moram najprej iztegnit koleno, potem pa se vstat ne da bi pokrčila koleno (vstati se moram s popolnoma iztegnjenim kolenom, ker so sicer bolečine nevzdržne). Prav tako se mi pojavi bolečina, če imam obute dlje časa visoke pete (in ko jih sezujem traja kar nekaj časa, da lahko “normalno” hodim in normalno pokrčim kolena.
Pri počepu zadnje čase čutim na notranji strani desnega stegna “zategovanje” (lahko grem v pravo lego počepa, ampak dolgo ne morem vztrajat v njem – počep izvajam pravilno (delam pod nadzorom trenerja), a bi lahko bilo to zategovanje povezano z zgoraj navedenimi težavami (predvsem z oslabelimi stegenskimi mišicami – ker zategovanje se mi pojavlja samo na desnem kolenu, kjer imam vidno oslabljeno stegensko mišico (obseg desnega kolena manjši kot obseg levega kolena)?

Sedaj me pa zanima sledeče: Kaj se da sploh še narediti? A bi po opisu težav lahko šlo za kaj hujšega kot samo “oslabele” stegenske mišice? In pa, a si s tem, ko se mi bolečine pojavljajo pri športanju delam večjo škodo in bi morala prenehati (v primeru bolečin)? Imam kar visok prag bolečine in preprosto stisnem jezik za zobe in nadaljujem (doslej se mi še ni zgodilo, da bi bile bolečine tako hude, da bi morala s treningom prekinit – morda za nekaj minut nadaljujem z nižjo intenzivnostjo).
Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem.

Spoštovana,

bolečine so obvestilo o narejeni škodi. Vsekakor odsvetujem, da izvajate dejavnosti, pri katerih imate bolečine.

Priporočam naslednje:

1. izvedbo izokinetičnih meritev stegenskih mišic, s katerimi se da izmeriti moč in vzdžljivost (dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected])
2, pregled z rezultati meritev in s posnetki opravljene MR v naši ambulanti

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,

od kar sem Vam pisala je minilo že dobro leto. Bolečine pa še vedno vztrajajo oz. so vedno hujše. S športom se ukvarjam 5-krat tedensko (arerobika, zumba, tnz, intervalni trening).Bolita me obe koleni pod pogačico in na notranji strani ob pogačiciI (v bistvu v celotni dolžini pod pogačico). Bolečina pa je zelo razlilčna – pojavi se mi skorajda med vsako vadbo, predvsem pri kakšnjih počepih, izpadnjih korakih (sploh ko moraš dlje časa, par sekund “vztrajat” v določeni legi izpadnega koraka oz počepa). Vaje izvajam pravilno (pod nadzorom inštruktorja), tako da problem vsekakor ni v nepravilni izvedbi). Med vadbo ne izvajam vaj s skoki (recimo pri vojaških poskokih prestopim namesto skočim) – da si ne uničujem še dodatno kolena.
Po vadbi (vadbo imam ob večerih) imam večkrat problem tudi popolnoma iztegnit koleno (zaradi bolečine); in tudi ponoči preden grem spat mi je težko recimo vztrajat v nekem položaju, kjer imam pokrčena kolena, recimo da bi se vsedla po turško). Prav tako se mi bolečina recimo pojavi če dlje časa sedim – potem moram po določenem času zaradi bolečine pod pogačico se vstat in malce pretegnit.
Na otip bolečina ni prisotna, imam pa večkrat (sploh po vadbi)
Še vedno pa imam problem pri stegenskih mišicah – obseg leve in desne noge je bistveno različen – 3 cm nad kolenom in 4 cm zgoraj).
Kaj se da še naredit? A je možno, da so za vse to krive slabo okrepljene stegenske mišice? Ali bi dejansko lahko bila uničena katera struktura v kolenu? Namreč, od mr je minilo že tuudi tri leta in predvidevam, da se v tem času v kolenu lahko marsikaj spremeni… Vse to se sedaj že vleče tri leta, poskusila sem že tudi par tednov dati vadbo popolnoma na stran, vendar tudi to ni pomagalo. Kaj predlagate?
Vse to se sedaj že res vleče malo predolgo in želim si, da bi lahko neko vadbo izvedla 100%, ne da bi čutila bolečine.
Lep pozdrav in že vnaprej se Vam zahvaljujem za Vaš čas in odgovor.

Spoštovani,

priporočam naslednje (tako sem predlagal že zgoraj):

1. izvedbo izokinetičnih meritev stegenskih mišic, s katerimi se da izmeriti njihovo moč in vzdžljivost (dr. Renata Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected])
2. novo slikanja obeh kolen z MR in
3. pregled v naši ambulanti z rezultati meritev in z novimi posnetki MR.

Menim namreč, da je skrajni čas, da se ugotovi vzrok bolečin in se jih, če bo to le mogoče, tudi odpravi.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Jasmina K1, imam popolnoma enake težave, te lahko kako kontaktiram?

New Report

Close