Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva bolecine ob menstruaciji

bolecine ob menstruaciji

pri vsaki menstruaciji (prvih nekaj ur) imam hude bolecine v spodnjem delu trebuha in v krizu. Prav tako me spremlja sumenje v usesih, potenje in nato ponavadi za sekundo izgubim zavest (ponavadi se to zgodi po uriniranju, ne pa vedno).Ko si potem izmerim krvni tlak, ta pokaze 90/70. RR imam normalno nekoliko nizji -110/70. Krvavitev ni mocnejsa in tudi traja normalno. Spasmex mi ne pomaga, Nalgesin (550mg) pa le delno. S hormonsko kontracepcijo (Tri-Stediril) sem bolecine odpravila, vendar sedaj ne upam prenehati z jemanjem. Kaj naj storim?

Zanima me se, ce je med jemanjem hormonske kontracepcije potrebno narediti nekaj premora, ker jih sedaj redno jem ze nekaj let in koliko casa prej moras prenehati z jemanjem pred zanositvijo?

Draga Katarina,

Manjka mi nekaj podatkov, da bi lahko bolj natančno sklepal o vzrokih za vaše težave. Koliko ste stari, kako dolgo že imate menstruacije, ali so od vsega začetka boleče in ali so pri vas že naredili kak ultazvok rodil, da bi izključili morebitno nepravilnost v razvoju maternice?
Če je sicer vse v redu in oralna hormonska kontracepcija (OHK) pomaga, jo lahko mirno jemljete neprekinjeno do menopavze, v kolikor seveda vmes ne načrtujete družine in vkolikor imate od njenega jemanja katerokoli od znanih koristi. Toliko o potrebi po prekinitvah jemanja OHK.
Pred načrtovano nosečnostjo priporočamo tri mesece “pavze” v jemanju OHK, ne toliko zaradi hormonov, ki bi utegnili vplivati na nekatere organe pri plodu, predvsem na diferencijacijo spola, ker raven sisntetičnih hormonov po prenehanju jemanja že v nekaj dneh pade na nič. Vzrok za tako dolgo priporočeno pavzo je predvsem v maternični sluznici in maternici, ki dobita ponovno na zaletu in se maternica nekoliko poveča, sluznica maternice pa ustrezno pripravi na vgnezdenje embrija. Če pride do zanositve takoj po prenehanju jemanja OHK je nekoliko višja verjetnost, da bo prišlo do zanositve izven maternice oziroma v maternici na manj primernih mestih, da bo prišlo do spontanega splava ali da bo prišlo do večplodne nosečnosti, ki je sama po sebi lahko bolj tvegana kot enoplodna nosečnost.
V času načrtovanja in prve tri mesece v nosečnosti pa svetujemo jemanje 400 mikrogramov folene kisline dnevno. To je vitamin B, ki v 75% prepreči napako v zaraščanju živčne cevi (hrbtenice), če bi se to sicer zgodilo.

Stara sem 21 let,…prvo menstruacijo sem dobila pri trinajstih letih,….bolecine,sumenje v usesih in ostali znaki,ki sem jih ze omenila so se pojavili v sedmem razredu (ko sem se zelo mocno udarila v koleno-takrat sem prvic dobila te znake-sumenje ,potenje, …,razen bolecin v trebuhu in krizu, katere so me spremljale le ob menstruaciji od tistega casa naprej). Do takrat nisem imela bolecih menstruacij. Cez kaksno leto sem bila pri bioenergeticarki in tezave so le za eno leto izginile. Z UZ me se niso pregledali. Sedaj, ko jemljem OHK so me je ta slabost (sumenje, potenje,kratkotrajna izguba zavesti) spremljala le pred kratkim, ko sem imela vnetje mehurja- tezave so se zacele zvecer in tako sem morala celo noc po malem hoditi na vodo. Ko se je mehur spraznil,so se tezave zacele. Tokrat je bila ta slabost nekoliko hujsa in se je veckrat ponovila. Verjetno zaradi veckratnega praznenja mehurja. Prisotne pa so bile tudi mravljince v rokah in prav tako sem tezje dihala, ker nisem dobila dovolj zraka.

Draga Katarina,

Znaki, ki jih omenjate, šumenje v ušesih, mravljinci v rokah in težko dihanje (z občutkom dušenja) brez izgube zavesti so najverjetneje posledica pretiranega in preglobokega dihanja, ki pogosto nastopi v stanju strahu in vznemirjenosti. Če ste izgubili zavest in se dogodka jasno spominjate, potem je šlo verjetno za kratkotrajen padec krvnega tlaka s kolapsom.
Za izključitev morebitne nevrološke bolezni, predvsem epilepsije, bi morda ne škodil še pregled pri nevrologu vendar domnevam, da vas je v podobni situaciji vedno strah tega, kar se vam “bo zgodilo” in se vam prav zato zgodi vedno isto: strah, vznemirjenost, pospešeno dihanje, groza, da ne morete dihati, še bolj pospešeno dihanje, mravljinci v rokah, šumenje v ušesih…….noč…..in se zbudite na tleh (kolaps). Predlagam preprost poskus: imejte pri sebi polivinilno vrečko za 3-5 litrov. Ko vas bo doletela opisana situacija z mravljinčenjem v rokah začnite dihati v vrečko – lepo počasi napihnite vrečko in nato dihajte samo zrak iz vrečke eno ali celo dve minuti. Boste videli, kako čudežno lahko deluje vrečka “rabljenega zraka”.

Zanimajo me predvsem znaki nosečnosti. Imam namreč “ranjene” prsne bradavice, ki me zelo bolijo. Sicer jem kontracepcijske tablete, vendar sem prejšnji mesec eno pozabila – vzela sem jo po 36 – ih urah. Še isti dan pa sem imela spolne odnose. Menstruacijo sem imela, pa vendar me zanima razlog bolečih bradavic.

Draga Nina,

vaši “simptomi nosečnosti” so precej neprepričljivi vendar ne glede na to ne bo nič narobe, če naredite Clear-Blue test. Ta bo zagotovo pokazal ali gre za nosečnost ali ne, ne glede na boleče bradavice. Sicer pa obiščite ginekologa, da izključi možnost hormonsko aktivne ciste na jajčniku, ki je tudi lahko vzrok vašim težavam. Take ciste včasih nastanejo, ker se v dneh, ko pozabite vzeti tabletko ustvari folikel, ki bi sicer počil in bi nastopila ovulacija, vendar se to ne zgodi zaradi hormonov, ki jih jemljete. Tak “ne počen folikel” nato moti s svojimi lastnimi hormoni in povzroči težave, kakršne navajate. Ponavljam! Včasih! Take ciste po nekaj tednih same izginejo ob rednem jemanju kontracepcije.

New Report

Close