Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine nad trebuhom

Bolečine nad trebuhom

Pozdravljeni,

pričele so se mi težave z želodcem. Domnevam, da vse to zaradi stresa. Nekaj tednov nazaj sem imel ponoči refluks – približno dvakrat, malo me je tudi bolelo-peklo v zgornjem delu trebuha – nekaj cm nad popkom. Potem je stres minil in tudi problemi z želodcem.
Ta teden pa spet čutim bolečino. Refluksa sicer nimam, vendar me boli na istem delu kot prej, sicer nestalno – običajno ko sem lačen in takoj po jedi.

Zanima me, če se mi mogoče razvija kakšna rana ali vnetje na želodcu, predvsem zato ker se v stresnih časih neredno in premalo prehranjujem (in je dosti kisline…) in premalo spim. Je možno, da se težave same odpravijo in se želodec obnovi sam, če bi malo bolj pazil nase? Kaj pa, če je stvar že bolj resna, je potrebno potem jemati tablete celo življenje? Koliko je rana na želodcu oz. vnetje reverzibilno, popravljivo?

Hvala za vaš čas in odgovor.

Pozdravljeni!

Želodčne težave so ponavadi posledica prekomernega izločanja kisline ali okužbe z bakterijo Helicobacter pylori. V času stresa je lahko izločanje kisline večje, zato lahko pride do težav. Zaradi težav vam svetujem 14 dnevno jemanje zaviralcev protonske črpalke, ki jih lahko kupite v lekarni. Lahko poskusite tudi z Ranitalom. Če težave po 14 dneh ne bodo minile, je potreben pregled pri lečečem zdravniku in napotitev na gastroskopijo. Razjedo dvanajstnika pozdravimo z zaviralci protonske črplake v treh tednih, rano želodca v 4-6 tednih. Zdravljenje bakterije traja 7 dni. Kasneje vam ni potrebno jemati zdravil.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close