Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) bolečine na levi strani trebuha

bolečine na levi strani trebuha

Spoštovani,

stara sem 32 let. Moje težave so se začele slab mesec nazaj. Imela sem bolečine v želodcu, kot da bi imela kamenje notri, pritiskalo me je navzgor po požiralniku, oblivanje vročine, bila sem napihnjena, vetrovi, pretakanje po črevesju in bolečine v levem delu trebuha.
Nekaj podobnega se mi je zgodilo že pol leta nazaj, ko smo se vračali iz Grčije, vendar sem takrat to pripisovala poti in hrani.

Šla sem k zdravnici, ki mi je predpisala nolpazo in rekla, naj jemljem en mesec in če ne bo izboljšanja, pridem nazaj.

Glede želodca je veliko bolje, tu in tam še čustim pritisk. Veliko bolje je tudi glede napihnjenosti in vetrov (najbrž pripomore probiolex in donat).

Še vedno pa je prisotno glasno pretakanje po črevesju in bolečine na levi strani trebuha. Boli me tik pod rebri na levi strani, tako da sploh ne vem, ali je to stvar črevesja ali česa drugega. Ne gre za hude bolečine, ampak občutek je neprijeten. Zbadanje se seli tudi navzgor pod rebri in proti levi rami. Občasno čutim bolečine, bolj skelenje, tudi v višini popka, bolj proti strani telesa ali celo zadaj.

Na blato grem enkrat na dan ali na dva dni. Ker imam prej trše blato, tudi hemeroide, vendar neboleče in brez krvavenja, zadnji mesec vsak dan jemljem še probiolex in zjutraj spijem donat. Blato je mehko, svetlo, krvi ni videti.

Kaj bi lahko bilo krivo za moje težave? Kakšne preglede svetujete? UZ, gastroskopija, kolonoskopija?

Oče je imel raka na debelem črevesu, zato me skrbi.

Hvala za odgovor.

Spoštovana!

Veliki peristaltični val se prične pod levim rebrnim lokom-njegov namen je v tem, da potisne črevesno vsebino navzdol proti črevesni odprtini. Občasno lahko to čutimo kot bolečino. Pod levim rebrnim lokom se nahaja še vranica-le ta lahko boli, če pride do t.i. infarkta vranice, kar se vidi UZ. Z UZ lahko odkrijemo tudi kamne v levi ledvici, ki so lahko razlog za bolečine. Bolečina nižje v levem spodnjem kvadrantu je lahko posledica vnetja divertiklov. Seveda pa se lahko na levi strani pojavi tudi rakasta tvorba, ki lahko zapira prehod črevesni vsebini in se zaradi tega pojavijo bolečine. Glede na pozitivno družinsko anamnezo glede raka na debelem črevesju bo potrebna kolonoskopija.

Lp,Nataša Smrekar

živjo=) sem Eva in sem stara 14.mene že nekaj časa boli v zgornjem delu trebuha na levi strani.zdi se mi kot da mi gre nekaj po požiralniku nazvzgor=/..napihnjena sm in skos mi je slabo.ali mislite da je to kaj narobe??prosim za odgvori in lep pozdrav =)

eva mesić

Spoštovana Eva!

Tudi pri tako mladih kot ste vi, lahko nastane vnetje sluznice požiralnika, želodca ali dvanajstnika, pa tudi razjeda ali ulkus. Predlagam, da sama poskrbite za čimbolj zdravo prehrano, če pa ne pokaga, obiščite svojega zdravnika oz. zdravnico.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close