Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija bolečine na levi strani prsnega koša

bolečine na levi strani prsnega koša

Pozdravljeni!
Enkrat sem Vam že pisala, tako, da se opravičujem ker pišem znova ampak imam spet vprašanje.
Težave so se mi začele pojavljati približno mesec in pol nazaj, ko se mi je kar naekrat zvrtelo, povišal se mi je pritisk in srce mi je bilo močno in hitro. bila sem pri osebni zdravnici, ki mi je najprej pregledala kri (bila je normalna le levkociti 11,67 in sedimentacija 20) potem pa rekla samo naj počivam in mi dala antibiotike Azibiot. Ta četrtek se mi je zopet zvrtelo, tiščalo me je v psih in se mi vrtelo v glavi. Bilo mi je slabo in dobila sem drisko. Bolečina v prsih je bila pekoča in kar močna. Šla sem na urgenco, kjer so rekli, da je to posledica virusa in anksioznosti ter da naj počivam. Rekla sem se ok, verjetno sem res anksiozna in odšla domov. Dokler se ni spet začelo… Težje dihanje… pekoče bolečine v psih, vrtenje v glavi, bolečine v okončinah, v glavi… in zopet sem šla k svoji zdravnici. Ta me je tokrat poslala na internistično ambulanto kjer so mi zopet pregledali kri, naredili ekg in slikali pljuča. vse je bilo ok. Diagnoza zopet: Verjetno okužba zgornjih dihal in ob tem napadi anksioznosti. Zvečer pa so se začele pekoče bolečine v desni strani glave. Moja zdravnica mi je dala inekcijo ketonala vendar se stanje ni popravilo. Poslala me je k nevrologu, ki je naredil ct, tudi ta je bp. Ker težave še kar niso in niso ponehale me je zdravnica napotila k pulmologu, ta je naredil metaholinski test in izključil astmo. Naredili so mi tudi uz srca, ki je bil bp. Zdravnica je prišla do zaključka, da je verjetno dosti stvari prihičnega izvora.
Bila sem pri psihiatrinji, ki mi je predpisala xanax 0,25, ki pa se mi zdi da ne pomaga. Zadeve se malo umirjajo a špikanje pri srcu ostaja in je čedalje pogostejše in močnejše in daljše. Včasih me samo špikne drugič zapeče. Imam tudi občutek kot da me ”trga” po levi nogi in roki. Roka me na čase tudi zelo zapeče. Dihanje je še vedno oteženo. Ko ležim in zvečer je lažje, če pa grem po stopnicah in samo na kratek sprehod pa se močno poslabša. Je možno, da je z mojim srcem ali okoliškimi žilami kaj narobe??
Najlepša hvala za odgovor

Hvala za zaupanje. Iz vsebine dopisa je razvidno, da ste bili že temeljito pregledani in, da niso zdravniki z nobenim pregledom ugotovili organske bolezni srca ali drugih organov pač pa močno izražene znake nevrovegetativnega sindroma. Osebna zdravnica vam je, pravilno, predpisala zdravilo proti anksioznosti, ki vam bo zanesljivo pomagalo, morda bolj počasi. Hkrati vam priporočam več krat na teden polurne sprehode, delno s pospešeno hojo, ki so se izkazali zelo učinkoviti pri zmanjšanju nevrovegetativnih motenj. Opustite kajenje (če ste kadilka), privoščite si dovolj nočnega počitka in izogibajte se stresnim situacijam.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Pišem Vam zopet in upam na še en odgovor. Moj prejšnje vprašanje je prvo v tej temi.
Res ne vem kaj na še naredim. Moji dnevi so čedalje slabši. Občutek imam kot da fizično nisem sposobna iti kam. Ponoči spim v redu in spim skoraj cele noči, takoj ko se zbudim pa se začnejo neljubi občutki. Najprej je vse ok, čim se pa vstanem iz postelje me srce ”napumpa” na polno, Krvni tlak zjutraj je cca 100/70, utripa pa je 95. Še vedno me peče in tišči na levi strani prsi. pa tudi leva roka in noga sta občasno mravljinčasti, občutim pa tudi blago bolečino.
Ko se vstanem iz postelje imam v glavi občutek kot da bom zdaj zdaj padla skupaj, kot da to nisem jaz in ni okolice okoli mene. tega občutka v glavi ne znam razložiti, vendar nikamor ne morem sama, ker se mi preveč vrti.
🙁 Zaradi bolečin ob prsnici so mi naredili še gastroskopijo, kjer so ugotovili, da imam gastroezofagalni in žolčni refluks ter gastritis celotne sluznice želodca. Sedaj jemljem Acipan in Tametil, ki bi po besedah zdravnice do zdaj že morala prijeti, mene pa še vedno vse tišči v prsih.
Ob kakršnemkoli hitrejšem gibu ali npr. pri hoji po malo stopnicah sem res močno zadihana in pulz se mi nenormalno poveča.
Moji občutki niso kot panični napadi… ne vem no… to ne mine kar v nekaj minutah ampak se dogaja cele dneve.:( to me je čisto ohromilo pri opravljanju vsakodnevnih dejanj 🙁 ker se mi vrti in ker mi srce res tako razbija se najbolj počutim samo ko ležim.Cele dneve pa tudi ne morem ležati sama doma 🙁

a imate kakšen nasvet zame mogoče? s čim bi vse to lahko bilo povezano?

Pozdravljeni!

Zdravnica me je napotila še na obremenitveno testiranje. Prosila bi Vas, če mi lahko razložite izvid in mi prosim poveste ali je to zaskrbljujoče.

Preiskovanka je bila obremenjena do MET, dosegla je 127 W, kar predstavlja 82% predvidene norme, test smo prekinili zaradi utrujenosti. Bolečine v prsih rahle, saturacija ves čas 98%. Srčna frekvenca poraste do 179/min, kar je 102% maksimalne frekvence srca, krvni pritisk se je dvignil do 149/94, dvojni produkt 26000. ST spojnica se je spustila pod 1mm pri 125 W, V V6 do 1,6 mm, horizontalno, na najvišji stopnji do 2,2 mm, v odvodi V5 do 1,3 mm. V normalo se vrne takoj po prenehanju napora. Ob tem rahle bolečine v prsih, motenj srčnega ritma ni bilo. Dosežena zmogljivost jo uvršča v 1. funkcionalni razred. HRR je 19.

Opravičujem se za pozen odgovor. Ko zdravniki ne ugotovimo organske bolezni skušamo ugotoviti vzrok za bolnikove tegobe, ki so funkcionalne narave. Ugotavljam, da se je vam počutje poslabšalo že pred meseci. Izgleda, da so vam predpisana zdravila premalo pomagala. Nekaj časa ste jemali tudi Xanax, ki vam ni zadovoljvo pomagal. Morda so bili odmerki prenizki. Ste morda poizkusili tudi zdravila proti anksioznosti (Lexaurin, Helex in podobno)? Ali so težave nastale ob nerešenih ali nezadostno rešenih življenjskih vprašanjih)? Vsekakor pričakujem ugoden vpliv priporočenega gibanja. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni! Najlepša hvala za vse Vaše odgovore. Včeraj sem Vam poslala še rezultate obremenitvenega testiranja, vendar tega vprašanja še nisem zasledila. Tukaj Vam še enkrat kopiram izvid in bi Vaš še enkrat prosila za Vaše mnenje. Res Vam najlepša hvala

Preiskovanka je bila obremenjena do 6 MET, dosegla je 127 W, kar predstavlja 82% predvidene norme, test smo prekinili zaradi utrujenosti. Bolečine v prsih rahle, saturacija ves čas 98%. Srčna frekvenca poraste do 179/min, kar je 102% maksimalne frekvence srca, krvni pritisk se je dvignil do 149/94, dvojni produkt 26000. ST spojnica se je spustila pod 1mm pri 125 W, V V6 do 1,6 mm, horizontalno, na najvišji stopnji do 2,2 mm, v odvodi V5 do 1,3 mm. V normalo se vrne takoj po prenehanju napora. Ob tem rahle bolečine v prsih, motenj srčnega ritma ni bilo. Dosežena zmogljivost jo uvršča v 1. funkcionalni razred. HRR je 19.

Res me skrbi, ker so rekli, da izvid ni normalen ampak,da je možnost da je lažno pozitiven.Kaj bi lahko to bilo?? In kako bi lahko ugotovila ali je res lažno pozitiven?

Preverjali so mi holesterol v krvi, ki je normalen, le HDL je kar nizek –> 0,9. A je to nevarno in s čim bi ga lahko zvišala?

Jemala sem samo xanax, ostalih zdravil nisem poskusila. Nekajčasa sem jemala cimpralex ( cca 1mesec), vendar mi ga je zdravnica zaradi prevelikih stranskih učinkov ukinila.

Pozdravljeni! Najlepša hvala za vse Vaše odgovore. Včeraj sem Vam poslala še rezultate obremenitvenega testiranja, vendar tega vprašanja še nisem zasledila. Tukaj Vam še enkrat kopiram izvid in bi Vaš še enkrat prosila za Vaše mnenje. Res Vam najlepša hvala

Preiskovanka je bila obremenjena do 6 MET, dosegla je 127 W, kar predstavlja 82% predvidene norme, test smo prekinili zaradi utrujenosti. Bolečine v prsih rahle, saturacija ves čas 98%. Srčna frekvenca poraste do 179/min, kar je 102% maksimalne frekvence srca, krvni pritisk se je dvignil do 149/94, dvojni produkt 26000. ST spojnica se je spustila pod 1mm pri 125 W, V V6 do 1,6 mm, horizontalno, na najvišji stopnji do 2,2 mm, v odvodi V5 do 1,3 mm. V normalo se vrne takoj po prenehanju napora. Ob tem rahle bolečine v prsih, motenj srčnega ritma ni bilo. Dosežena zmogljivost jo uvršča v 1. funkcionalni razred. HRR je 19.

Res me skrbi, ker so rekli, da izvid ni normalen ampak,da je možnost da je lažno pozitiven.Kaj bi lahko to bilo?? In kako bi lahko ugotovila ali je res lažno pozitiven?

Preverjali so mi holesterol v krvi, ki je normalen, le HDL je kar nizek –> 0,9. A je to nevarno in s čim bi ga lahko zvišala?

Jemala sem samo xanax, ostalih zdravil nisem poskusila. Nekajčasa sem jemala cimpralex ( cca 1mesec), vendar mi ga je zdravnica zaradi prevelikih stranskih učinkov ukinila.

Res me skrbijo te pekoče bolečine na levi strani prsnega koša, nad levo dojko in v levi roki. So kar močne. Pridejo, trajajo cca 15 min in minejo.
Najlepša hvala za vse Vaše odgovore.

Odgovor že poslan. Upam, da se ni izgubil.

Odgovor že poslan. Upam, da se ni izgubil. Izvid “lažno pozitiven” se nanaša na potek spojnice v EKG, ki kaže na slabšo prekrvitev srca. V vašem primeru ta sprememba bi dopuščala možnost, da je vaše srce pomanjkljivo prekrvljeno ob obremenitvi. Ostali izvidi pa kažejo na normalno prekrvitev! V dvomih si pomagamo do diagnoze z dajanjem zdravil, ki širijo žile (Angised, Nitrolingual, itd). Če je bolečina posledica pomanjkanja kisika v srcu, bolečina takoj neha potem, ko bolnik vzame zdravilo. Vnsprotnem primweru bolnik vzame običajno tableto proti bolečinam alipomirjevalo.
Zdravil, ki bi zadovoljivo zvišala vrednost HDL še ni na razpolago. HDL skušamo povečati z zdravim načinom življenja (zdrava prehrana, gibanje, nekajenje, itd.)

Odgovor že poslan

New Report

Close