Bolečine na levi strani ledvenega predela hrbta
Pozdravljeni!
Pred približno 2 mesecema sem med treningom na fitnesu pod zmerno obremenitvijo naredil neroden gib, nakar sem začul rahel pok in začutil bolečino na levi strani ledvenega predela hrbta. Gre za točko takoj nad pasom na levi strani, kjer ‘izstopa’ ena kost. Bolečina je izvirala iz prej omenjene točke, pogosto pa se je tudi prenesla v smer levega kolka.
Po tem dogodku sem nekaj tednov imel zmerne bolečine in sicer predvsem v specifičnih situacijah kot so obračanje v postelji, dolgotrajno sedenje, ter pri vstopu/izstopu iz avtomobila. Med gibanjem (hojo) bolečin nisem imel. Prav tako sem lahko dalje (pazljivo) treniral v fitnesu, kjer sem lahko normalno izvajal večino treningov z izjemo težjih vaj kot sta obtežen počep in mrtvi dvig.
Po nekaj tednih pazljivih treningov in gibanja, je bolečina skoraj povsem izginila in počasi sem spet začel stopnjevati treninge tudi z težjimi vajami. Med izvedo mrtvega dviga na enem izmed treningov se je potem zadeva ponovila na enak način kot na začetku. Torej zaslišal sem rahel pok v tistem predelu in bolečina se je vrnila. Tokrat pa je skoraj povsem izginila že po 4 dneh počitka.
Prosil bi za kakšen nasvet. Hvala!
Pozdravljeni,
svetujem, da opravite pregled pri zdravniku, ki vas bo napotil na preiskave (RTG, MRI). Glede na opis je lahko le mišična preobremenitev, a svetujem, da preverite, da ni težava tudi v intervertebralni ploščici, fasetnih sklepih hrbtenice, etc. Svetujem, da pred izvajanjem vaj poskrbite, da so vaše stabilizacijske mišice hrbtenice ustrezno aktivirane in da ne dvigujete bremen, ki presegajo kapaciteto vaših mišic.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik