Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine na desni strani pod rebri

Bolečine na desni strani pod rebri

Pozdravljeni.
Potrebujem drugo mnenje. Novembra 2019 se je prvič pojavila bolečina na desni strani pod rebri. Tovrstno bolečino sem že nekajkrat imela predvsem v najstniških letih, ampak je praviloma do nje prišlo ponoči in je trajala nekaj ur, nato pa je popustila. Tudi tokrat sem bila prepričana, da težava izvira iz žolčnika, ker sem imela težave po mastni hrani in kavi. Ker se po enem mesecu stanje ni izboljšalo, sem šla do osebne zdravnice. Takrat se je bolečina razširila že tudi v želodec (pekočina). Poslala me je na UZ – vse bp, krvne jetrne preiskave – vse bp, in mi postavila diagnozo gastritis. Predpisala mi je Nolpazo, kasneje Emozul ter dala napotnico za gastroskopijo in predpisala dieto za želodec. Stanje se ni izboljšalo. Pojavili se se krči v želodcu in šele več mesecev kasneje sem ugotovila, da so povezani z jemanjem zaviralcev protonske črpalke. Prišla na vrsto za gastroskopijo – vse bp. Prenehala jemati Emozul. Zdravnica mi predpiše Spasmex, ki ni imel nobenega učinka na bolečino, je pa bil zelo čuden občutek omrtvičenosti na predelu trebušne predpone. Predpisala mi je tablete Colospo, po katerih sem imela več dni hude bolečine po črevesju zaradi ujetega zraka. Po enem letu, ko je bolečina postajala vse bolj hujša, zdravnica ponovi preiskave UZ in krvne jetrne teste – spet vse bp. Izključena bakterija, izključeni paraziti, izključene alergije na hrano. Pri gastroenterologu sem zaradi poslabšanja stanja zaprosila za ponovni pregled, vendar sem dobila datum šele čez 5 mesecev. V vsem tem času sem bila fizično pregledana pred enim letom pri svoji osebni zdravnici v času, ko nisem imela “napada” in sem bila brez bolečin ter nekaj mesecev nazaj pri gastroenterologu/alergologinji, ko tudi nisem imela bolečin. Problem je tudi, ker imam bolečine takoj po zaužitju hrane, vse omenjene preiskave pa se delajo na tešče, ko praviloma nimam bolečin. V času bolečin me je nekaj mesecev nazaj pregledal zgolj “zdravnik” TKM in mi povedal, da me boli na mestu žolčnika.
Trenutno stanje je: samodejni neboleči krči ali hitri trzljaji na mestu, kjer je žolčnik; pekoča bolečina na mestu, kjer je žolčnik nekaj minut po zaužitju hrane (traja več ur); pekoča bolečina v vodoravni liniji med žolčnikom in jetri (bolj proti desnemu pasu); ostra bolečina v desnem pasu; ko pride do napada, se bolečina širi v desni pas, v hrbet in včasih gor pod lopatico, pojavi se črvičenje v želodcu in slabost (izguba apetita), nato pride do občutka črvičenja po trebuhu (okoli popka) ali črevesju; sledi napenjanje, kljub Linexu in encimom in to še okrepi bolečino na desni strani; po napadu nimam diareje, le odvajam večkrat; spim v sede, ker je bolečina prehuda v ležečem stanju, sploh pri ležanju na desnem boku; bolečina je močnejša ponoči. Napade imam min. 1-2xmesečno, bolečina na desni strani pod rebri je prisotna praktično ves čas. Zadnji napad sem imela nekaj dni nazaj po uvedbi artičoke v prehrano, za katero sem naknadno izvedela, da se je ne sme uživati v primeru obstrukcije žolčevodov.
Kaj je do sedaj pomagalo: izločitev maščob in jajc iz prehrane, izločitev sladkorja in vseh sladkih jedi in pijač, pasirana in bolj redka hrana, ki ne napenja, manjši obroki in predvsem 2-3dnevni post, ki pa jih ne morem več imeti, ker tehtam zgolj še 50kg.
Zanima me, če sploh še obstaja kakšna preiskava, poleg UZ-ja in krvnih preiskav, s katero bi se ugotovilo, zakaj imam te težave. Moja osebna zdravnica ne ve več, kako mi naj pomaga.
Hvala.

Spoštovana,
Imeli ste opravljeno vso ustrezno diagnostiko kar se tiče zgornjih prebavil. Vaši simptomi so dokaj številni. Obstaja morda možnost, da ste pod nekim velikim psihičnim stresom? Če ste anksiozni ai depresivni? Morda gre za težave tudi psihično pogojene?
Zagotovo je potrebno nadaljnje spremljanje in opazovanje.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

Pozdravljeni.

Zahvaljujem se za odgovor. Razjasniti želim le še, da nisem pod nobenim stresom. Ne hodim v službo, nimamo finančnih težav, imam urejeno družinsko življenje, jem zdravo in nepredelano hrano, vsakodnevno meditiram, nisem v depresiji, čeprav se me pa počasi loteva občutek nemoči, saj vsi zdravniki okoli mene menijo, da je bolečina najverjetneje psihičnega izvora.

Hvala za dopolnilo. To sem omenil le kot eno od možnosti. Očitno bo treba še naprej spremljati simptome in povezovati z možnim sprožilnim dejavnikom ali okoliščino.
Zaenkrat vam ne morem drugega povedat.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

Pozdravljeni, tudi sama imam podobne težave, ki se jim ne odkrije vzroka, trajajo že več let. Zanima me, kako se je odvilo pri vas? Lp Mojca

New Report

Close