Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici Bolečine, LS-hrbtenica, vaše mnenje

Bolečine, LS-hrbtenica, vaše mnenje

Pozdravljeni,

že prb. 2 leti imam močne bolečine v hrbtenici, zaradi katerih skoraj vsakodnevno jemljem protibolečinske tablete. Najbolj me boli v ledvenem predelu, vendar me vse pogosteje boli tudi drugje (sredina hrbta, predel ramen, prsnica, bolečina se širi tudi v desno nogo, občasno občutim mravljince). Obiskovala sem ortopeda, ki mi je priporočal masaže, vadbo, dvakrat sem bila na fizioterapiji, kupila sem akupresurno blazino, uporabljala razne kreme, vendar se stanje ni nič izboljšalo, tako da sem novembra 2023 šla po drugo mnenje. Od takrat sem 3x opravila MR lumbalnosakralne hrbtenice in 1x CT. Čakam še na PET-CT preiskavo, ki jo imam v sredini februarja. Zdravnikom zaupam, vendar me vseeno zanima še kakšno dodatno mnenje, zato prosim še za vaše mnenje glede na izvide.

 

*MR lumbosakralne hrbtenice s KS:

V desni polovici korpusa L5 se diferencira relativno ostro omejena sprememba dimenzij 31 x 32 x 22 mm, ki je v primerjavi s priležno kostnina povsem blago hiperintenzivna na T2 in blago hipointenzivna na T1 sekvencah. Suspektno je za širjenje spremembe preko korteksa desne anterolateralne strani korpusa. Po aplikaciji kontrastnega sredstva se sprememba difuzno ojača.

Primerna lumbalna lordoza.

Višina korpusov vretenc je ohranjena.

I. v. prostori so primerno široki.

I. v. diski imajo primerno intenziteto signala, brez morebitnih herniacij. Brez pomembne zožitve spinalnega kanala ali nevroforamnov.

Fasetni sklepi so v mejah normale.

Prikazan del hrbtenjače ima primerno intenziteto signala. Obhrbtenična mehka tkiva so brez posebnosti.

Mnenje:

Suspektna vaskularizirana sprememba v korpusu L5, brez dinamike rasti – lahko primarni TU, agresivni hemangiom, drugo?.

*CT lumbosakralne hrbtenice:

V korpusu L5 desnostransko večja sklerotična sprememba, ki zajema vsaj polovico korpusa, deloma se širi še izven korpusa desnostransko, skupno v premeru meri do 4 cm. Sprememba sega delno v desni pedikel. Desno ob leziji je tanek pas periostalne reakcije, ki sicer izgleda benigno.

Preostali prikazan skelet je brez posebnosti.

Pomembne zožitve spinalnega kanala ali nevroforamnov ni videti.

Mnenje:

Sklerotična sprememba v korpusu L5, ki je s CT preiskavo ne morem natančneje opredeliti.

*MR ledvene hrbtenice – kontrola (čez mesec in pol): 

Signal zmernega edema kostnine v korpusu L5 kot tudi pedikla desno, je danes manj izrazit kot pri prejšnjih MR preiskavah.

V kostnini sakruma sta obojestransko v spodnjih polovicah sis po okrog 2 x 5 cm široki področji signala izrazite maščobne infiltracije. Znakov za erozije ni. Znakov za edem kostnine ob sis.

Ostali prikazani skelet ima normalen signal.

Duralna vreča je na vseh prikazanih nivojih normalno široka, kot tudi recesusi in nevroforamni. Konus medularis ima normalen signal.

Mnenje:

Ob zmernem edemu kostnine korpusa L5 desno in pedikla, ki je danes manj izrazit kot pri prejšnji MR preiskavi, ter maščobni infiltraciji kostnine sakruma obojestransko ob delno prikazanih sis, je verjeten spondilartritis

z naplastitvami korpusa L5 desno, vidnimi pri CT preiskavi. Glede na okrog 12 x 4 mm široko področje razredčitve naplastitev korpusa desno lateralno pride v poštev tudi osteoid osteom, ki pa je manj verjeten.

 

Za odgovor in vaše mnenje se vam že vnaprej lepo zahvaljujem in se opravičujem za zelo dolg zapis.

Lep pozdrav.

 

Spoštovani!

Na vseh 3 izvidih se niso čisto izjasnili, kaj bi lahko bila ta lezija. Na koncu so zaključiti, da gre lahko za spondiloartritis (obrabo med sklepi in vnetje), možen tudi osteoid osteom (benigni kostni tumor). Težko komentiram, brez da bi videl slike. Svetujem opraviti še PET CT in nato priporočam pregled magari pri dr.Mavčiču na Ortopedski kliniki, ki ugotavlja te lezije, ima tudi možnost predstavitve vašega primera na radiološkem konziliju, ko več radiologov in ortopedov pregled vaše slike.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close