Najdi forum

Bolečine, LS-hrbtenica

Pozdravljeni,

že prb. 2 leti imam zelo močne bolečine v hrbtenici, predvsem v ledvenem delu, zadnje čase pa tudi drugje (sredina hrbta, predel ramen, prsnica, bolečina se širi še v desno nogo, kjer včasih občutim tudi mravljince), tako da skoraj vsakodnevno jemljem protibolečinske tablete. Obiskovala sem ortopeda, ki mi je svetoval masaže, gibanje, dvakrat sem bila na fizioterapijah, kupila sem si tudi akupresurno blazino, uporabljala razne protibolečinske kreme, vendar se stanje ni nič izboljšalo, tako da sem se odločila, da grem še po drugo mnenje. Od novembra 2023 sem opravila kar nekaj preiskav, 3x sem bila na MR, enkrat na CT, bila sem tudi pri nevrokirurgu in redno obiskujem ortopeda. Februarja grem še na PET-CT. Zdravnikom zaupam, vseeno pa bi rada slišala še vaše mnenje. Stara sem 27 let.

 

*MR lumbosakralne hrbtenice s KS:

Preiskavo primerjam s predhodno z dne 05.10.2023

V desni polovici korpusa L5 se diferencira relativno ostro omejena sprememba dimenzij 31 x 32 x 22 mm, ki je v primerjavi s priležno kostnina povsem blago hiperintenzivna na T2 in blago hipointenzivna na T1 sekvencah.

Suspektno je za širjenje spremembe preko korteksa desne anterolateralne strani korpusa. Po aplikaciji kontrastnega sredstva se sprememba difuzno ojača.

Primerna lumbalna lordoza.

Višina korpusov vretenc je ohranjena.

I. v. prostori so primerno široki.

I. v. diski imajo primerno intenziteto signala, brez morebitnih herniacij.

Brez pomembne zožitve spinalnega kanala ali nevroforamnov.

Fasetni sklepi so v mejah normale.

Prikazan del hrbtenjače ima primerno intenziteto signala.

Obhrbtenična mehka tkiva so brez posebnosti.

Mnenje:

Suspektna vaskularizirana sprememba v korpusu L5, brez dinamike rasti – lahko primarni TU, agresivni hemangiom, drugo?.

Za nadalnjo diagnostiko (biopsija) ali kontrolni MR čez 1 mesec.

 

*CT lumbosakralne hrbtenice:

V korpusu L5 desnostransko večja sklerotična sprememba, ki zajema vsaj polovico korpusa, deloma se širi še izven korpusa desnostransko, skupno v premeru meri do 4 cm. Sprememba sega delno v desni pedikel. Desno ob leziji je tanek pas periostalne reakcije, ki sicer izgleda benigno.

Preostali prikazan skelet je brez posebnosti.

Pomembne zožitve spinalnega kanala ali nevroforamnov ni videti.

Mnenje:

Sklerotična sprememba v korpusu L5, ki je s CT preiskavo ne morem natančneje opredeliti.

 

*MR ledvene hrbtenice – kontrola (po prb. 1 mescu):

Signal zmernega edema kostnine v korpusu L5 kot tudi pedikla desno, je danes manj izrazit kot pri prejšnjih MR preiskavah.

V kostnini sakruma sta obojestransko v spodnjih polovicah sis po okrog 2 x 5 cm široki področji signala izrazite maščobne infiltracije. Znakov za erozije ni. Znakov za edem kostnine ob sis.

Ostali prikazani skelet ima normalen signal.

Duralna vreča je na vseh prikazanih nivojih normalno široka, kot tudi recesusi in nevroforamni.

Konus medularis ima normalen signal.

Mnenje:

Ob zmernem edemu kostnine korpusa L5 desno in pedikla, ki je danes manj izrazit kot pri prejšnji MR preiskavi, ter maščobni infiltraciji kostnine sakruma obojestransko ob delno prikazanih sis, je verjeten spondilartritis z naplastitvami korpusa L5 desno, vidnimi pri CT preiskavi. Glede na okrog 12 x 4 mm široko področje razredčitve naplastitev korpusa desno lateralno pride v poštev tudi osteoid osteom, ki pa je manj verjeten.

 

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in se opravičujem za dolg zapis.

Lep pozdrav.

Spoštovani!

Na vseh 3 izvidih se niso čisto izjasnili, kaj bi lahko bila ta lezija. Na koncu so zaključiti, da gre lahko za spondiloartritis (obrabo med sklepi in vnetje), možen tudi osteoid osteom (benigni kostni tumor). Težko komentiram, brez da bi videl slike. Svetujem opraviti še PET CT in nato priporočam pregled magari pri dr.Mavčiču na Ortopedski kliniki, ki ugotavlja te lezije, ima tudi možnost predstavitve vašega primera na radiološkem konziliju, ko več radiologov in ortopedov pregled vaše slike.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Spoštovani,

prilagam izvid PET-CT preiskave in prosim za razlago, saj imam kontrolni pregled konec marca in sem malo nestrpna.

Izvid:

Napotna diagnoza: bolečina v križu, sklerotična sprememba v L5 Radiofarmak: 18F-fluorodeoksiglukoza

Aplicirana aktivnost: 250 MBq

Vrednost KS ob sprejemu: 5,1 mmol/L

V CŽS ni videti metabolno aktivnih ekspanzivnih lezij. Blago metabolno aktivne bazgavka visoko desno v regiji 2 (SUV max. 2,6). Sicer v področju glave in vratu ni videti povečanih ali metabolno aktivnih bezgavk, mehkotkivnih metabolno aktivnih lezij. Fiziološka metabolna aktivnost v tonzilah, žlezah slinavkah, glasilkah.

V mediastinumu (ostanek timusa v anteriornem mediastinumu, brez povišane metabolen aktivnosti) in obeh pljučnih hilusih ni videti povečanih ali metabolno aktivnih bezgavk. V pljučnem parenhimu ni videti metabolno aktivnih lezij. V torakalni steni, tudi obojestransko mamarno, aksilarno, (sub)pektoralno ni videti metabolno aktivnih lezij.

Preglednost abdomna je konstitucijsko zelo omejena; v okviru možne ocene v jetrih, vranici, obeh nadledvičnicah, trebušni slinavki ni videti metabolno aktivnih lezij. V abdomnu ni videti jasno povečanih ali metabolno aktivnih retroperitonealnih ali mezenteričnih bezgavk, drugih metabolno aktivnih ekspanzivnih mehkotkivnih lezij. Metabolna aktivnost v poteku GIT izgleda fiziološka. Metabolna aktivnost v uterusu in v anatomskem področju adneksov izgleda fiziološka.

Metabolna aktivnost v levem sternosklavikularnem stiku/manubriju izgleda blago povišana (SUV max. 3,4), po lokalizacijskem CT izgleda nekoliko sklerotično spremenjen; blago povišana metabolna aktivnost tudi v posameznih kostohondralnih stikih (SUV max. do 2,7). Sklerotično spremenjen korpus L5 desno (sega proti pediklu vretenca), ipsilateralno vidne začetne degenerativne spremembe (osteofiti) proti priležnima nivojema (L4, S1), kjer je metabolna aktivnost blago povišana (SUV max. 3,1); v priležnih mehkih tkivih ni videti povišane metabolne aktivnosti, jasnih strukturnih sprememb na lokalizacijskem CT. Blago povišana metabolna aktivnost proti spodnji terminalni plošči TH7 levo (SUV max. 3,1), kjer po lokaizacijskem CT ni videti jasnih strukturnih sprememb; nekoliko višje v nivoju TH5-TH6 ter manj izrazito v nivoju TH9-TH10 je v nivoju terminalnih plošč videti sklerotične spremembe (predvsem anteriorno), kjer pa jasno povišane metabolne aktivnosti ni videti. Blago povišana metabolna aktivnost (SUV max. 1,6) v nivoju kožnega pokrova desno supraskapularno, po lokalizacijskem CT nekaj nodularnih oz. papularnih sprememb (okoli 0,6 cm).

MNENJE:

Povišana metabolna aktinvost in sklerotične spremembe torakalne in lumbalne hrbtenice, v nivoju L5 sočasno prisotne; primerljive spremembe v levem sternoklavikularnem stiku/manubriju. Jasnega fokalnega metabolno aktivnega procesa kot morebitnega origa ni videti; glede na distribucijo in strukturne spremembe je bolj verjetna sistemska etiologija (SAPHO?, pridružene kožne spremembe?; druga sistemska etiologija?, po multifokalnem osteomielitisu?),oz druga infektivna/inflamatorna etiologija – korelacija s klinično sliko, kliničnim potekom.

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Težko komentiram izvid brez da bi videl slike. Napisali so, da je možno neko sistensko obolenje, tako da svetujem pregled pri zdravniku, ki vas je poslal na to preiskavo, ker bodo potrebne še dodatne preiskave, lahko tudi pregled pri revmatologu, hematologu, dermatologu.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58
Objava čaka odobritev

New Report

Close