Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija bolecine, kljub inekciji

bolecine, kljub inekciji

Spostovani!

Svoj problem bom poskusila predstaviti na kratko.
Pred kakim mesecem se mi je odkrhala plomba, ki je bila stara ze vsaj 15 let. Zobozdravnik mi je odstranil plombo in zadelal zob s cementom. Rekel je, da boVa pocakala, da se bo zivec odmaknil, ce ne, ga bo treba uniciti.
Cement je drzal kakih 14 dni, nakar je pocil in sem sla po novega. Pocil je tudi ta, zato sem morala ponovno v ambulato in ker je bil moj zobozdravnik odsoten, sem sla k dezurni zobozdravnici.
Ta mi je dala inekcijo in odprla zob. Med vrtanjem me je bolelo. Nakar je ta zobozdravnica rekla, da ne vidi vredu, kaj je z zobom in da bo mogla odpret kanal ali nekaj podobnega, da vidi kako in kaj je z zivcem. In takrat se je zacelo. Bolecine se bile tako grozne, rekla bi nevzdrzne. Ona sama se je sicer cudila, da me boli, ker po njenem zivca sploh ni oziroma mogoce, da so tam se kaksni ostanki in da to ne bi smelo boleti. Rekla je, da mora pridi do krvi, da bi videla pri cem je. Jaz taksne bolecine se nisem dozivela. Naj vam povem, da imam 30 let in da nimam (pravzaprav do danes nisem imela) nobenega strahu pred zobozdravnikom, sem kot sportnica prestala mnogo poskodb in bolecin in ne skacem v zrak ob vsaki bolecini. Veckrat sem imela zdravljenje zoba, tudi po veckrat letno; dala sem skozi vsa vrtanja brez kakrsnekoli inekcije, ki so bila ponavadi zelo boleca, … ampak kaj takega kot sem dozivela danes, ne znam opisati. Po posegu sem obsedela na njenem stolu popolnoma preznojena in v solzah.
V zob mi je dala carbol in cavit (to pise na lisku, ki ga moram pokazat mojemu zobozdravniku).
Problem je v tem, da moram iti v roku enega tedna k svojem zobozdravniku, ker to zdravilo naj ne bi smelo biti vec kot en teden dni v zobu. Mene je kar groza, ce pomislim, da moram iti cez vse to enkrat ali se veckrat. Inekcija pa prime zanemarljivo.
Po 30-ih letih sem dobila strah in odpor do zobozdravnika.
Kaksno je vase mnenje o mojem problemu? Ali lahko ta zob pozdravim tudi malo manj bolece?
Za vas odgovor in mnenje se vam ze v naprej najlepse zahvaljujem!

Spoštovana Nina,

žal mi je, da se morali pretrpeti take bolečine. Predvidevam, da je ta zob v spodnji čeljusti, kjer se take težave pogosteje pojavljajo. Za anesteziranje spodnje čeljusti dajemo t.im. prevodno anestezijo, s katero omrtvimo živec že pri vstopu v čeljustni kanal. Tako omrtvimo polovico čeljusti. Tako je v teoriji, v praksi pa se pojavljajo še dodatne težave. Najprej je seveda možno, da anestetik ne vbrizgamo v pravi predel in željeno področje ne omrtvimo. Nekateri ljudje imajo predvsem zadnje zobe oživčene še z drugimi živci, ki jih s tako anestezijo ne dosežemo. V takem primeru pomaga vbrizganje anestetika direktno v živec (ko je zob že odprt) ali pa ob korenini v obzobna tkiva.
Pri naslednjem obisku povejte svojemu zobozdravniku, kaj se je zgodilo. Če prva injekcija ne bo dosegla željenega učinka, boste dobili še eno. Popolnoma brez skrbi lahko dobite vsaj 3 doze anestetika.
Upam, da boste kmalu pozabili na to neprijetno izkušnjo. Zdravljenje zob je v današnjem času res lahko skoraj neboleče, včasih moramo biti le malo bolj potrpežljivi (zobozdravniki) in počakati, da z anestetikom dosežemo željeni učinkek.

Spostovani!

Najlepsa hvala za vas prijazen odgovor.
Res gre za spodjo sestico. Prav tako mi inekcija ni pomagala, ko so mi popravljali sestico na drugi strani. Po vbrizgani inekciji nisem cutila ne lic, ne jezika, ne ustnic, ampak zob sem cutila se prevec.
Mimogrede, sestica na drugi strani je bila zdravljena in je zaplombirana, vendar me vcasih zbode v njej, obcutek je kot da bi spustila skozi elektricni impulz. Ta obcutek se pojavi v razlicnih casovnih razmakih (npr. enkrat mesecno oz. vcasih enkrat na teden) in me zbode, recimo, dvakrat zapored in potem je vse ok. Upam, da gre samo za kaksno preobcutljivost zoba!

Se enkrat se vam najlepse zahvaljujem.
Pocasi ze zbiram pogum, da poklicem svojega zobozdravnika.

Lep pozdrav!

Nina

New Report

Close