bolečine in zatekanje
Spoštovani!
Imam fibromialgijo in endometriozo (Logest, 4 leta), a ne vem, če so moje težave povezane le z njima. Po ne prav velikih fizičnih naporih, telovadbi, lažjem fizičnem delu ali celo pri hoji s težko torbo začutim bolečino v predelu ledvic, včasih popestreno z ostrim zbadanjem. Postane mi slabo, kakšno uro ali dve po naporu mi zatečejo noge, roke in obraz, postanem napeta okoli pasu (zatekanje?), kar traja dan ali dva, bolečine v ledvicah nekoliko dlje, a se umirijo, če veliko počivam. Tudi sicer mi voda pogosto zastaja v telesu, predvsem v področju kolen, ramenskega obroča, v spodnjem delu križa, med lopaticama in na prsnem košu, vendar poskušam te otekline razbijati z masažo, kar mi ne uspe vedno. Najbolj trdovratne otekline vztrajajo tudi mesec ali dva.
Pred šestimi leti sem bila na pregledu za ščitinico, vrednosti povišane minimalno čez dovoljeno mejo in povečana, a ne vneta ščitnica. V Italiji sem kupila tabletke in pazila na hrano, pa se je stanje, mislim, poboljšalo. Z ledvicami imam težave že deset let, pogosta vnetja, v urinu so vedno bakterije, a je pred leti test pokazal, da so ledvice funkcionalno brez težav, pred letom dni pa je bil UZ trebušne votline brez posebnosti.
Zadnja leta ne hodim več na preglede, težave rešujem s počivanjem, veliko količino popite tekočine in čakanjem, da bo minilo samo od sebe, zato ne vem, kakšni bi bili izvidi zdaj. Bi me moralo to vedno bolj trdovratno zatekanje in vse pogostejše bolečine v ledvicah malo zaskrbeti? Bi vendarle morala spet na kakšen pregled? Že leto in pol hodim na Pilates (raztezne vaje) in mislim, da sem v spodobni fizični kondiciji, tako da nisem več povsem prepričana, da me bolijo le vnete mišice v križnem delu, kot se mi je zdelo prej.
Lep pozdrav, Ina
Pozdravljeni!
Pred dvema letoma sem bila uspešno zdravljena z jodom po diagnozi: lokalizirana avtonomija š. z latentno hipertirozo. Po terapiji sem po nasvetu tirologa prenehala jemati tudi propranolol. Maja letos, pa so mi na sistematskem pregledu ugotovili povišan TSH 7,64 (fT4 17,20; fT3 6,70). Opazila sem tudi močnejše razbijanje srca pri neaktivnosti.
Zanima me zakaj se je TSH povišal, kaj to sedaj pomeni in ali zdravljenje z jodom pred prvo zanositvijo res ni priporočljivo, kar sem nekje zasledila. Kaj o tem menite vi? Hvala.
Spoštovani!
Glede na težave, ki jih navajate predvsem otekanje in ugotovljeno povečano ščitnico, priporočam obisk pri izbranem zdravniku, določitev TSH in pregled pri tirologu. Potrebno je izključiti hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice), ki včasih lahko povzroči težave, ki jih navajate.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Blago povišana vrednost TSH pomeni, da se pri vas razvija hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice), kar je dve leti po zdravljenju z radiojodom zelo pogost pojav. Potrebno bo nadomeščanje tiroksina (Euthyrox…), da se doseže normalno hormonsko stanje.
Nikakršnih zadržkov ni za zdravljenje z radiojodom pri ženah, ki še niso rodile. Obsežne epidemiološke študije so pokazale, da radiojod v odmerkih, ki jih uporabljamo za zdravljenje hipertiroze, nima nikakršnih škodljivih učinkov na potomstvo. Odsvetujemo pa zanositev v prvih šestih mesecih po zdravljenju z radiojodom.
Lep pozdrav!