Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortovital, Center za ortopedijo in regenerativno medicino Bolecine in slabsa gibljivost po tenotimiji dolge glave bicepsa

Bolecine in slabsa gibljivost po tenotimiji dolge glave bicepsa

Pozdravljeni, v zacetku februarja sem imela atroskopsko operacijo rame, tenotimijo tetive dolge glave biceps brachii, subakromialna dekompresija, akromioplastika

Diagnoza:

Tenisinovitis caput longi bicipitis brachii omae dec

impinhement omae dex

Posamezne inzicije na desni rami , po artroskopiji intaartikularno ugotovimo, da je tetiva dolge glave bicepsa mocno vneta ob njenem narasyiscu na glenoid, zato jo prekinemo na narastiscu, da zdrkne v svoj kanal na nadlahtnici , kjer se zagozdi. potem uvedemo artroskop subakromialno kjer ugotovimo vneto in hipertroforano subakromialni burzo, ki jo reseciramo. Subakromialni prostor je nekokliko znixan, zato napravimo se akromioplastiko. Tudi s subakromialne strani pregledamo rotatorno manseto, ki ni nikjer poskodovana.

Po posegu sem deseti dan pricela s fizioterapijami in do danes opravila 10 obiskov pri fizioterapevtu, zdravilisce mi niso odobrili, vaje delam na dnevni ravni doma.

Kljub temu, da je od operacije ze 6 tednov pa opazam, da je napredek zelo slab ali pocasen. To mi je potrdila tudi zdravnica na Soci, kamor bom hodila na rehabilitacijo namesto v zdravilisce. Najvecji izziv mi predstavlja odmik roke od boka vstran ter gib z roko za hrbet, do koder sploh ne sezem. Zdravnica na Soci mi je Glede na poseg rekla, da bi bilo pricakovati manjse bolecine in boljso gibljivost kot prej pa je pri meni ravno kontra. Se bolj me boli in se manj gibljiva je rama kot pred operacijo. Naj povem da je bolecina prisotna skozi ves dan, najhuje pa je ponoci. 

Moj kirurg:ortoped pravi da je vse normalno in da lahko bolecina traja tudi do enega leta. Ampak ne razumem zakaj me boli bistveno bolj kot pred operacijo, pa tudi gibljivost je vsaj za 30% slabsa. 

Malce sem googlala pa me zanima, ce je mogoce da imam zamrznjeno ramo oz tako imenovan frozen shoulder? Bi morala morda na MR?

Bojim se, da bom za vedno ostala s tako negibljivo ramo, prijazno prosim za vase mnenje. 

Pozdravljeni,

tudi razvoj zamrznjene rame je mogoč, mogoče pa je tudi, da gre le za vnetno reakcijo sklepa po operaciji, ki običajno traja do 3 mesece.

Priporočam pa, da si redno na 8 ur merite telesno temperaturo in da v primeru povišanja le-te, preko izbranega osebnega zdravnika opravite krvne laboratorijske preiskave  (pokazatelje vnetja – hemogram – predvsem število levkocitov (belih krvničk) in njihovo diferencialno sliko, CRP – C reaktivni protein).

Če povišane telesne temperature ne boste izmerila in laboratorijske preiskave ne bodo pokazale vnetja, priporočam redno jemanje nesteroidnega protivnetnega zdravila.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

ortoped mi priporoča tenatomijo bicepsa, po kateri bi naj postal biceps nesimetričen. Žal pa mi nihče ne ve povedati dejansko kakšen izgled bo potem biceps imel, namreč fotografije na netu so grozne. Mene pa to zelo moti.

Sem pa tudi zasledil poseg tenodeza, katerega mi pa ortoped ni omenil.

Zanima me, če se pri tenodezi videz bicepsa ne spremeni, ter kateri poseg mi bol priporočate, saj bi se rad rekreativno še naprej okvarjal s športom.

Za odgovor se že v naprej zahvaljujem.

Lp

Alex

Spoštovani,

tenotomija bicepsa (prerezanje kite dvoglave nadlahtne mišice) se lahko naredi na dva načina – prerezanje same kite (v tem primeru se mišica praviloma spusti in nastane boj ali manj opazen Popeye-v znak (na internetu so prikazani ekstremni primeri, običajno je znak sicer precej manj opazen) ali pa prerezanje kite z delom vezivno-hrustančne ustnice (labruma), pri čemer je prerezani konec kite zadebeljen in se običajno zagozdi na zgornjem delu žleba na sprednjem delu nadlahtnice. Na ta način nastane Popeye-v znak bistveno redkeje. Tretja možnost je tenodeza, pri čemer se prerezano kito dvoglave nadlahtne mišice pritrdi na začetni del nadalhtnice. Pri tem načinu do Popeye-vega znaka ne pride. Po mojih izkušnjah prvi dve rešitvi bolj predvidljivo odpravijo bolečine.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. Vprašal bi pa, kakšne so možnosti, da se s prerezanje kite z delom vezivno-hrustančne ustnice (labruma), le ta zagozdi. Ker me res skrbi Popeye izgled.

Hvala

Alex

Spoštovani,

ne morem reči v procentih, saj tega podatka nimam. Če želite možnost nastanka Popeye-vega znaka povsem izničiti, priporočam tenodezo.

New Report

Close