Najdi forum

Bolečine 5 letnik

Najprej lep dober večer.
Oglašam se vam prvič,ker sem resnično obupana.Starejši sin je dopolnil 5 let in ima grozne težave z zobki.Naj takoj v začetku povem da redno in dosledno,ampak to res dosledno skrbimo za njegovo ustno higieno.Prvi zobek je dobil pri 13 mesecih in od leta in pol smo redno vsak mesec hodili na premaze katere mu je delala njegova zobozdravnica.Zelo hitro so se začeli kazat znaki kariesa,kajti kot zelo zgoden in rizičen nedonošenček je popil dosti antibiotikov,železa in ostalih zdravil in posledično temu so se po besedah zobozdravnice pri sinu tako hitro začele težave oziroma karies.
Naj povem da sedaj že mesec in pol sin trpi neznosne bolečine.Vsi ampak res vsi zobki ga bolijo.Bili smo že večkrat pri svoji zobozdravnici.Najprej ga je dala na slikanje zob-Ortopan oziroma vseh zobkov.Na slikah je videt da sili 6 stalnih zobkov ven,oziroma je na čeljusti videt že stalne zobke.Tako nam je pojasnila zdravnica.Mene pa zanima ali je to normalno da se pusti otroka z takšnimi bolečinami in da nas zobozdravnica odpravi z besedami-JA NIČ DRUGO NE MORAMO NAREDIT KAKOR PA DA MU DAJATE STREDSTVA PROTI BOLEČINAM?Mislim ali je to sploh normalno?Meni osebno se ne zdi.Najprej mu je zadostoval sirup Naprosyn,sedaj mu moram že dajat svečke Voltaren in se prau bojim kaj bo ko mu niti to več nebo pomagalo.Naj povem da ga je po naprosynu že začel bolet želodček in revček tako ali tako ni mogel že zaradi zobkov jest,po sirupu pa so ga zobki nehali bolet in je začel želodec.Povejte mi kaj naj naredim ker se mi resnično trga srce ko ga gledam kako ga boli.Tudi iz vtrtca že hodi najmajn 2 krat tedensko domov že po dveh ali treh urah bivanja tam,ker ima bolečine.
Kaj mi je storiti?Ali se res ne sme tako malim otrok pulit zobke in se jih hkrati lahko pusti v takšnih mukah?Ali naj zamenjam zobozdravnika?Res več nevem kaj naj storim in verjemite da ni lahko ko se dete ob 2 zjutraj zbudi in kriči in tuli od bolečin.Za odgovor se vam iskreno in iz srca zahvaljujem,ter vas lepo podravljam.

LP žalostna mami

Spoštovana mamica,

nedonošenčki imajo znano več skleninskih okvar na mlečnih zobeh, ker se rodijo v obdobju, ko sklenina na mlečnih zobeh ravno zori (uporabljamo izraz: zorenje). Če se je otrok rodil v obdobju, ko poteka zorenje na vseh zobeh, so tudi okvare lahko prisotne na sklenini vseh zob. Zob s skleninsko okvaro ima do nekajkrat večje tveganje za nastanek kariesa kot zob z nedotaknjeno sklenino.
Očitno je imel vaš fantek okvarjeno sklenino, ki je kmalu pričela tudi kariozno propadati. Verjamem, da ima fantek bolečine. Ukrepi zobozdravnice, ki jih je izvajala na začetku – premazovanje,…, se mi zdijo pravilni, ker je poskušala prerpečiti kariozno propadanje zob. Če pa so zobki že propadli, je potrebno zdravljenje in ne opustitev le-tega ter nasvet o jemanju analgetikov. Pri dečku je potrebno takoj razrešiti bolečine in sicer na način, ki ustreza samemu stanju zoba (odstranitev vnete pulpe – živca, ekstrakcija zoba ali kariozne korenine,…), nato pa poskusiti popraviti tiste zobke, ki jih je še možno plombirati.
Glede ekstrakcij pa je tako – svetovane res niso, ampak če je situacija nerešljiva, jih naredimo, ker tako otroka rešimo bolečin (ki jih sicer lahko trpi neka let – dokler se zobje pač ne zamenjajo, kar je seveda nedopustno).

New Report

Close