Najdi forum

Bolečine

Jaz imam ves čas prisotne bolečine po telesu. Vlečejo se po vratu, ramenih, v spodnji del hrbta, v nogo (ponavadi v zadnji del mišice). Boli me leva stran vratu in rama. Zdi se mi, da so bolečine kot ptice selivke, enkrat tu in enkrat tam. Bolečinske tablete mi te težave povsem odpravijo, vendar jih ne morem kar naprej jesti.
Ponoči me pesti sindrom nemirne noge. Napisala sem noge, ker imam težave samo z levo nogo, desna je vredu. To izgleda tako , kot da sem prisiljena nogo obrniti navznoter. V podplatih pa imam občutek srbenja. Če to namažem s kremo za stopala, je takoj boljše.
Glede utrujenosti moram povedati, da sem trenutno v blagi depresiji. Zdravim jo s Šentjanževko. Bolečine ćutim tudi v prstu na roki in imam občutek, kot da me daje revma.
Vendar noben test ne kaže na revmo .
Za kaj bi po vašem sklepanju tega pisma lahko šlo ?

Odgovarja prim. Kos-Golja, dr. med., spec. revmatologinja:

Spoštovana g. Tadeja,
Vaše vprašanje glede bolečin je precej pomanjkljivo. Niste napisali koliko ste stari, kaj delate ali imate še kakšne druge bolezni ali jemljete kakšna zdravila ali ste telesno aktivni ali ste morda utrpeli poškodbe ali ste izpostavljeni pogostim stresom in podobno. Pomembno bi bilo tudi vedeti, če ste opravili določene preiskave, morda rtg slikanje skeleta (sklepov, hrbtenice), laboratorijske teste (ne samo revma teste). Vsi ti dodatni podatki so pomembni za morebitno razlago vzroka bolečin, ki jih navajate. Sicer je vse skupaj le ugibanje in ustrezni ter pravi odgovor skoraj ni možen. Na splošno je lahko zelo veliko vzrokov za bolečine po vsem telesu. Dostikrat so povezane s stresnimi dogodki, posebno če se le-ti ponavljajo. Pišete, da ste v blagi depresiji, kar lahko povzroča skeletne bolečine in tudi sindrom nemirne noge. Slednje je lahko povezano tudi s spremembami na ledveni hrbtenici. Telesna neaktivnost, ki je zelo pogosta ob depresiji, je tudi lahko vzrok za bolečine. Sklepne in mišične bolečine lahko povzročajo tudi bolezni ščitnice (preveliko ali premajhno delovanje) in nekatere vnetne bolezni mišic. Če ste stari več kot 40 ali 50 let, se že pojavljajo obrabne spremembe sklepov in hrbtenice (osteoartroza in spondiloartroza), kar prav tako lahko povzroča bolečine. Bolečine se lahko pojavljajo zaradi narave dela, npr. po neprimernih, prisiljenih položajih na delu, po stalnih ponavljajočih se gibih, pri pretežno sedečem delu in z računalnikom itd… Glede revme pa je tako. Pravi vnetni revmatizem sklepov ne povzroča le bolečin ampak tudi otekle, tople in pordele sklepe. Pri ugotavljanju sklepne revme je najpomembnejša klinična slika (otekli, boleči, topli, lahko pordeli sklepi), v pomoč so nam pozitivni revma testi. Sicer pa so revma testi praviloma negativni. Pri revmatičnem vnetju na hrbtenici pa postopoma pride do zmanjšane gibljivosti (zatrdevanja) in upognjenja hrbtenice.
Vzrokov za bolečine po vsem telesu in za druge, ki jih opisujete, je torej zelo veliko. Pogovorite se z osebno zdravnico. Morda bodo potrebne še kakšne dodatne preiskave, da bi razčistili vaše težave. Tudi sami skušajte ugotoviti morebitne vzroke za bolečine in če lahko z določenimi ukrepi vplivate na zmanjšanje vaših težav.
Lepo pozdravljeni,

Prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., specialistka interne medicine in revmatologije

Pozdravljeni,
Pred leti sem brala o nekom, ki je pripovedoval, kako dela s svojimi klienti. Vprašali so ga, kako ve, katera bolečina je povezana s čustvi in katera z razumom, na kaj nasloviti tapkanje. Odgovoril je, da so bolečine na levi strani telesa povezane s čustvi, bolečine na desni strani pa z razumom. Pa, da pogleda v knjigo Louise Hay: Telo je tvoje. Tam najde vse odgovore.
Poskusite z EFT. Vprašajte se, s katerimi čustvi bi bila ta bolečina lako povezana. Tapkanje je zelo učinkovito tudi pri fizični bolečini. Bolečina pomeni, da ni pretoka energije. Ko boste odpravili motnjo v energijskem sistemu, se bodo bolečine lahko zmanjšale ali celo izginile.

Breda

New Report

Close