Bolečine
Podravljeni, stara sem 34 let, brez otrok, 8 mesecev sem po enoletnem premoru jemala tablete Cerazette. Pred mesecem in pol sem na mestu, kjer mislim, da je desni jajcnik, zacutila tiščočo bolečino. Šla sem po kakem tednu h ginekologinji, ki s pregledom in vaginalnim ultrazvokom ni našla ničesar. Sluznica maternice je bila tanka, izcedka ni bilo. Nato sem šla še na UZ trebuha, kjer prav tako niso našli nič.
Potem se mi je čez kaka dva še vnel mehur, zato sem šla k osebni zdravnici. Dobila sem Primotren za 5 dni. Vmes me je pričelo boleti še ob strani trupa, zato je osebna zdravnica posumila na ledvični kamenček. Boleti me je začelo tudi na levi strani, tam, kjer bi jaz rekla, da je levi jajčnik, in tudi ob levi strani trupa. Vodo imam motno, v njej so nekakšni beli koščki in to še sedaj po pozdravljenem vnetju mehurja. Na enem od izvidu je zavedeno tudi “ploščati epitelij številni”. Zdravnica mi je svetovala ultrazvok trebuha, ki sem ga ponovno opravila, dober mesec po začetku težav. Znova niso našli nič nenormalnega, na levem jajčniku je bila 1.5mm nenevarna cista (prej sicer kaka cista ni bila nikoli omenjena). Bolečine, razen v mehurju, so ostale.
Naj opišem, za kakšne bolečine gre. Povečini me tišči “na jajčnikih”, občasno to čutim tudi v hrbtu oziroma je celo malo širše področje “tiščoče”. Enkrat sem najprej na desni strani in nato po kakih dveh tednih še na levi začutila zelo drobne lokalizirane boleče “krče”. To je bilo še pred drugim UZ trebuha. Občasno imam občutek, da me rahlo peče, na desni strani občasno čutim “nekaj” na kosti v boku. Ob straneh trupa je bolečina nekoliko manjša, kot na začetku. Imela sem tudi bolečino v levi dojki, ki jo sedaj začutim samo, če se dotaknem mesta bolečine ali pa še to ne. Prebava je takšna kot prej, razen kolikor se ustrašim ob kakem dražljaju, da bi bilo pa kaj s črevesjem. Čeprav mislim, da ni črevesje.
Ker sem pomislila, če se vse to dogaja zaradi Cerazette, sem pred 5 dnevi jih nehala jemati. Ne vem, če je bilo to najbolj pametno, ker zdaj povrh še krvavim in me “reže” še nekje bolj na desni strani maternice. Podobno me je rezalo tudi ob vnetju mehurja. Vendar sem “jajčnike” prvič začutila ravno bolj po ponovnem začetku jemanja Cerazette, kar sem pripisala hormonskim spremembam. To je potem minilo, razen občasno ob spolnih odnosih. Krvavitev v tem času od začetka ponovnega jemanja nisem imela, razen eno konec septembra. Sedaj, ko sem prenehala s Cerazette, je bolečina je po drugem dnevu krvavitev res malo popustila, vendar ne vem, če ni to samo naključje. Pred samo krvavitvijo in ob začetku te pa je bila kar huda.
Kar se tiče moje ginekološke zgodovine, sva z ginekologinjo enkrat zdravili neke ciste na jajčnikih z Diane35. Vmes mi je skozi leta ves čas zniževala moč kontracepcijskih tablet, dokler nisem pristala na Cerazette. Leta 2013 mi je na rednem pregledu (tisti na 3 leta) našla nekakšno bakterijo na maternici, pri čemer me ni nič dala v laboratorij. Če se prav spomnim, je omenila besedo mikoplazma. Diagnosticirala pa jo je po izgledu maternice, nisem pa imela kakih simptomov. Čudila sem se, da sem dobila zelo malo zdravil, eno ali dve tableti (?). Vendar sem ji zaupala in zdravila pojedla. Kontrole mi ni naročila. Pap test pa je bil v redu. Potem sem še nekaj časa jemala Cerazette, eno leto pa potem ne zaradi drugih zdravstvenih težav. Od aprila do sedaj pa sem jih jemala.
Naredila sem tudi dva Clearblue testa, da ne bi bila kaka izvenmaterična nosečnost, a sta bila negativna. Ne vem več, kaj naj naredim. Vprašala bi vas, ali mislite, da je možno, da imam ginekološke težave, čeprav mi niso našli nič z ultrazvokom? Mogoče sem šla pa tudi prekmalu h ginekologinji in se zato ni nič videlo? In če je možno, ali bi lahko prišla nekako k vam na pregled samoplačniško ter koliko bi me to stalo (kakšne preiskave so potrebne, koliko stanejo itd).
Hvala za pomoč!
Spoštovani,
joj…joj,joj…..joooooj! Brez zamere prosim, ampak toliko teksta in tako malo uporabne informacije! Ko ravno skoraj kaj poveste, s samoanalizo vse podrete, ker je ta seveda povsem “ljudska”, laična in verjetno čisto mimo in potem ne poveste nič.
Jajčniki gor, jajčniki dol, omenjate neke kosti, pa maternico, pa dojke, pa bakterije, pa mikoplazma (no, to je dodala vaša G.). …..skratka, nekaj brez repa in glave. Za vas je najnatančnejši možni našin opisa mesta bolečine v zgornjem srednjem, spodnjem trebuhu in mogoče še levo ali desno. kaj je tam, si bom mislil sam. Takšnih tekstov, dolgih kot kurja čreva, pa s pomešano vsebino, brez repa in glave res ne morem razvozljavati. Jasno povejte bistvo, brez časovnih ugank, brez ugibanj o razlogih za karkoli (to je, če že, moja naloga, ne vaša) in brez podrobnosti, ki s problemom nimajo nobene zveze. Torej:
Kje vas boli, kako vas boli, od kdaj vas boli, kam bolečina seva oziroma kako spreminja svoje lastnosti in kaj ter kdaj je bilo do zdaj narejeno, da bi se problem rešil. Seveda tudi povejte, katera zdravila ste jemali, kdaj in za kaj. Seveda časovno po vrsti in v enotnem časovnem standardu, najbolje kar z datumi. Ne mešati različnih načinov časovnega opisovanja, da je treba vsako stvar najprej prevesti, da si karkoli lahko damo na virtualno časovnico.
Priznam, da sem zaradi trajanja vsega tega, tavanja v temi in strahu bila verjetno nejasna, za kar se opravičujem. Težko je opisati vse to. Poskusila sem napisati jasno in v časovnem zaporedju, bolečino v dojki bom kar izpustila, ker ne vem, če ima sploh kaj veze. Tudi se ne spomnim vsega povsem natančno, tako da…
Ponoven poskus:
(leta 2013 diagnoza »mikoplazma« na podlagi rednega pregleda, dobila 1 ali dve tableti, brez kontrole – ne vem, ali je pomembno)
(April 2015: rahle bolečine na levi in desni strani spodnjega dela trebuha, minejo. Prvi tedni jemanja Cerazette. Občasno rahla bolečina na desni strani spodnjega dela trebuha med spolnimi odnosi. Brez mesečnih krvavitev, ena konec septembra.)
4. 11. 2015
Topa (tišči) občasna, rahla bolečina v spodnjem desnem delu trebuha, občasno rahlo špiknilo.
10. 11. 2015
Pregled pri ginekologinji, tudi z vaginalnim UZ, ne najde nič, svetovala mi je še UZ trebuha.
13. 11. 2015
Ultrazvok trebuha, nič odkrito. Tope, občasne, dokaj rahle bolečine v spodnjem desnem delu trebuha ostajajo.
26. 11. 2015
Začne boleti še ob strani trupa desno, pod spodnjim rebrom in navzdol. Mehur je vzdražen, voda motna z nekakšnimi belimi delci. Bolečina iz desne strani spodnjega dela trebuha seva tudi navzdol proti desni sramni ustnici, desni strani nožnice. Občutek rezanja nekje ob mehurju desno. Pri osebni zdravnici dobim Primotren za 5 dni zaradi uroinfekta, zdravnica sumi na ledvični kamenček in mi naroči pitje veliko tekočin.
1.12.2015
Bolečine na desni strani spodnjega dela trebuha so še vedno prisotne. Enkrat začutim zelo lokalizirane krče na desni strani spodnjega dela trebuha. Bolečine se občasno širijo tudi nazaj v križ v približno isti višini, občasno se mi zdi, kot da je bolečina nekje blizu kosti na desnem robu spodnjega dela trebuha.
Pojavijo se še tope bolečine tudi na levi strani spodnjega dela trebuha in ob levi strani trupa.
Vzdraženost mehurja popusti. Voda ostaja motna z belimi delci.
3. 12. 2015 na kontroli pri osebni zdravnici, dobim napotnico za UZ trebuha in sečil (še vedno sum na ledvični kamen)
5. 12. 2015 enkrat začutim drobne lokazirane krče na levi strani spodnjega dela trebuha. Bolečine ostajajo na levi in desni strani spodnjega dela trebuha.
8. 12. 2015 opravim ultrazvok trebuha in sečil. Našli niso nič, ne potrdijo ledvičnih kamnov. Mehur in ledvice vse normalno. Na levem jajčniku najdejo 1,5 cm cisto. Svetovano mi je bilo, da še malo počakam, če bo minilo.
Bolečine na levi in desni strani spodnjega dela trebuha se stopnjujejo in so pogostejše. Občasno se mi zdijo rahlo pekoče. V sredini v “še bolj spodnjem” delu trebuha je vse precej občutljivo.
11. 12. 2015 prenehanje s Cerazette, bolečine na levi in desni strani spodnjega dela trebuha se stopnjujejo
13. 12. 2015 krvavitev, občutek rezanja v desno sredinskem delu spodnjega dela trebuha, bolečina na levi in desni strani spodnjega dela trebuha prehodno popusti
….17. 12. 2015 spet boli na desni in levi strani spodnjega dela trebuha z občasnim širjenjem v križ in reže še malo nižje v desno sredinskem delu trebuha. Občasno so bolečine rahlo pekoče, občasno seva na desni strani do nožnice. Občutljivo področje še nekoliko nižje v sredini.
Upam, da mi je kaj bolje uspelo opisati, za kaj gre. Sem tudi precej utrujena. Če je še vedno vse skupaj ena zbrka, bom probala skrajšati, napisati “obnovo” zgodbe.
Hvala za vaš trud.
Spoštovani,
tokrat je precej boljše. Vsaj pregledno in jasno. Torej imate nek bolečinski sindrom v spodnjem delu trebuha, ki verjetno vključuje rodila, ni pa nujno. Ker je težišče na desni strani in ker je občasno dražen tudi sečni mehur, bi lahko šlo tudi za slepič, čeprav še vedno prevladuje dogma, da se slepič lahko le vname ali pa ni pomemben. Praksa pa kaže, da tudi slepič kdaj pa kdaj lahko dela dalj časa trajajoče težave. Če bi bila problem le rodila, bi Cerazette verjetno težave pomembno zmanjšal, pa jih ni tako zelo. Iz vsega skupaj bi sklepal, da bo za pojasnitev morda potrebna invazivna diagnostika, laparoskopija, s katero se vidi vse trebušne organe in tiste, ki segajo v trebuh (maternica, jajčniki, jajcevoda, črevesje s slepičem, jetra, želodec itd.
Možna razloga poleg slepiča sta še:
1. PID (pelvično vnetje), ki pa je ob Cerazette precej nelogično (žal niste nič povedali, če imate spolne odnose, kajti PID nastane le od tega, samo od sebe nikoli)
2. endometrioza
Spolne odnose imam, oziroma sedaj ne, zaradi bolečin. Novega partnerja imam od aprila, ko sem tudi začela znova s Cerazette. Samo on je imel pred mano le eno partnerko, za katero predvidevam, da je bila zvesta.
Če bi bil slepič, ali ga ne bi Primotren ukrotil? V navodilih je pisalo, da je tudi za kolero, zato me zanima.
Ali naj torej grem k splošni zdravnici? Samo dvomim, da me bo napotila na laparoskopijo, ker zelo nerada napiše kako napotnico, že za UZ je bil čudež (šla pa sem samoplačniško, ker so vrste ohohoho). Ginekologinji tudi ne vem, kaj naj rečem, ker ne verjamem, da bo vesela, če se vrnem po enem mesecu, po tem, ko mi je že povedala, da je ginekološko z mano vse ok.
Skratka, ne vem, kaj naj naredim, da bi dobila ustrezno pomoč.
v organizacijskem smislu vam žal težko pomagam. Zdravstvo pri nas pač deluje, kakor deluje. Ministri in njihovi purši pravijo, da je “odlično”, vsi pa vemo, da je “v buli”, ker deklarirana dostopnost ni = realni dostopnosti. Ampak kronična pelvična bolečina se pač obravnava z invazivno metodo – laparoskopijo, ko se pride do konca neinvazivni diagnostiki in se ničesar z njo ne najde. Splošna zdravnica vam seveda ne more napisati napotnice za laparoskopijo, lahko pa jo vaša ginekologinja, ki bi naj vse to vedela in nenazadnje tudi bila zainteresirana, da se reši vaš problem. Neprofesionalno je sredi obravnave skomigniti z rameni in se delati, da se nič več ne da narediti.
Prav, bom šla do ginekologinje. Upam, da ne bo zahtevala, da prej opravim še kolonoskopijo, magnetno resonanco in ne vem kaj še vse je možno. Ali mislite, da magnetna resonanca ima kakšno diagnostično vrednost? Upam, da bom kaj dosegla, resnično.
Nameravala sem vseeno še do osebne zdravnice že da ji nesem zadnji izvid UZ. Mislim, da bi mi znala ponuditi kakšne antibiotike, če bo na krvi videti kakšno vnetje. Naj to sprejmem in jih pojem ali bo to samo podaljšalo agonijo? Kaj pa če mi ponudi antibiotike ginekologinja? Na morebitni laparoskopiji potem ne bi bilo zanesljivih izvidov?
Prenehanje s Cerazette pa je bil verjetno udarec mimo, kajne? Ali to vsaj kaj koristi diagnostiki ali je bolje, če jih jemljem? Na splošno mi ustreza, da nimam mesečnih krvavitev, čeprav se to mogoče sliši čudno.
Spoštovani,
da vam ustreza biti brez menstruacij ni nič čudnega. Tako misli velika večina Skandinavk, medtem ko pri nas žal težko prepričamo kakšno žensko, da so menstruacije nepotrebna izguba krvi in časa s higieno, kadar se ne načrtuje nosečnosti. Cerezette bi torej uvedel nazaj. Od NMR bi lahko pričakovali uporabno informacijo le, če bi imeli globoko endometriozo, površinska in običajne zarastline v okolici rodil pa se z NMR ne odo videle. Zato mislim, da je ta pot samo draga in malo koristna. Je bolje, če se naredi neposredno laparoskopijo, ki v ginekologiji velja za dokaj rutinski poseg.
ne morem se vpletati v obravnavo na daljavo. Lahko le komentiram predpisovanje antibiotikov na pamet. Najmanj, kar je potrebno, preden se odločimo za antibiotik, so ustrezni izvidi laboratorijskih preiskav, ki morajo kazati na zelo verjetno bakterijsko infekcijo, da ne govorim o potrebnem skladanju med kliničnimi znaki, simptomi in laboratorijskimi izvidi, kar je osnovno v medicini. Samo na podlagi kliničnih znakov se sme antibiotik predpisati le, ko gre za časovno dilemo: ali bomo dovolj hitro lahko dobili laboratorijske izvide, preden se bo že tako kritično stanje pacienta še poslabšalo. Takšnih stanj pa je v medicini zanemarljivo malo in so v glavnem prisotni na terenu, daleč od zdravstvenih ustanov.
Torej, zaenkrat sem bila pri osebni zdravnici. Pozna kronično vnetje slepiča, ampak pravi, da bi se videl na ultrazvoku in krvi. Dala mi je ravno napotnico za kolonoskopijo.
S krvjo je pa tako, levkociti 12,4 (do 10), nevtrofilci 8,44 (do 7), monociti 1,14 (do 1). Glede na prejšnje bolezni mislim, da je pomemben podatek še CRP, ki je 1, torej nizek (do 8). Sedimentacije mi pa ni izmerila. Urin malo P bakterij in 1 eritrocit (ostanek od M?).
Ali bi taka krvna slika lahko kazala na pelvično vnetje? Zdravnica je rekla, da ni kaj posebnega, je bolj za spremljat.
tokrat se strinjam z vašo zdravnico, da očitno ne gre za vnetje (kakršnokoli), če so praktično vsi vnetni parametri negativni, zlasti CRP, ki se relativno hitro dvigne nad 5 oziroma 8.
ne, če gre za osamljen izvid brez CRP in brez pomika v levo v diferencialni beli krvni sliki. Levkociti se lahko hitro zvišajo začasno že ob vznemirjenju.
Prav, hvala za odgovore. Seveda bom opravila kolonoskopijo. Čakalne dobe so vsaj 3 mesece, če bo hudo, naj pa baje kličem 112.
Kakorkoli, če na kolonoskopiji ne bo nič, bi pa morala vztrajati na laparoskopiji, kajne? Endometrioze krvi izvid najbrž ne izključi. Si ne predstavljam, da tja do menopavze živim s temi bolečinami.
ne, endometrioze res zanesljivo ne pokaže nič drugega kot laparoskopija. No, globoko endometriozo debelega črevesja lahko pokaže tudi kolonoskopija…
Pozdravljeni znova. Skoraj sem se že sprijaznila, da je problem v črevesju in čakam kolonoskopijo, vendar sedaj spet nisem sigurna. Danes se mi je pojavil rjav izcedek, bolečina pa je spet malo hujša. Ali je možno, da imam samo malo zmešan cikel zaradi moje prekinitve s Cerazette? Zdaj jih spet jemljem, jih pa sedaj seveda nisem začela jemati prvi dan odtegnitvene krvavitve.
Spoštovani,
ne vem kaj še lahko dodam k že povedanemu. Diagnoze vam ne morem postaviti na daljavo, itak čakate na kolonoskopijo, ki bo povedala nekaj več, ugotovila sva, da je za vas najbolje, če s Cerazette nadaljujete in to je to. Ni pomembno, če niste začeli na začetku ciklusa, saj jih boste itak uporabljali neprekinjeno.
seveda je možno, ampak to zdaj niti ni več pomembno.