Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine

Bolečine

Pozdravljeni!

Približno dva meseca me zelo močno boli hrbtenica, predvsem zgornji del in točno na sredini. Bolečina je najhujša zjutraj, občasno tudi ponoči. Včasih komaj zjutraj vstanem iz postelje, zdi se mi, da sem vsa trda, pri gibanju pa me močno zaboli točno na sredini hrbtenice. Čez dan se včasih pojavijo bolečine tudi v ledvenem delu, v zadnjici, v kolenih in v gležnjih, kjer se pa razširijo po zadnjem delu v stopalo oz. peto. Zgodi se tudi, da včasih zaradi bolečin težko hodim. Bolečine niso vsak dan enako intenzivne oz. niso prisotne vedno na vseh teh mestih. Pred pribl. 14 dnevi me je začelo boleti tudi na desni strani vratu. Prosila bi vas za vaše mnenje glede tega. Kaj bi to bilo? Rada bi odpravila te težave, ker me te bolečine in utrujenost (verjetno zaradi bolečin) zelo ovirajo pri delu.
Pred enim mesecem sem bila pri splošni zdravnici, ki je rekla, da je to anksioznost. Ni me pa napotila na nobeno dodatno preiskavo.
Zdravila sem se zaradi raka dojke. Stara sem 39 let. (če sta mogoče ta podatka pomembna)
Hvala za odgovor!

LP

Spoštovana ,
bolečina po sredini hrbtenici v zgornjem delu , kateri se pozneje pridruži še bolečina drugod po telesu je povsem nespecifičen pojav.To pomeni , da je lahko posledica neke nevrološke bolezni , večetažnih degenerativnih sprememb medvretenčnih ploščic(ki so tudi lahko zelo različne) z ali brez radikulopatij,degenerativnih sprememb medvretenčnih sklepov,vnetnih dogajanjLahko je nastala zaradi metabolnega stresa v dolgih hrbtnih mišicah,ali zaradi mehanične prekomerne obrmenitve teh mišic ali je lahko posledica kake sistemske bolezni(revmatske vaskularne ali imunske ali…).Vsekakor je v vašem primeru potrebna diagnostika in sicer zaradi vaše anamneze obvezno tudi slikovna diagnostika .Vsekakor svetujem , da se obrnete na svojega onkologa , ker vem , da je ta služba zelo dobro organizirana in zdravniki prisluhnuje svojim pacientom že na prvem koraku.
Iskreni pozdravi ,
Mensur Salihović dr med

**************************************** Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog

Konec oktobra sem začutil doslej neznano bolečino v desni nogi. Kot običajno sem si dejal, kot je prišla bo tudi odšla. Pa ni bilo tako. Najprej se mi je v ledvenem delu pojavil nekak mehurček, natro pa vsak dan še kakšen po desni nogi. Bolečina je postajala vse močnejša. Ker se po nekaj dneh ni še nič izboljšalo, sem odšel k zdravniku, ki je takoj postavil diagnozo herpes zoster. dobil sem zdravilo Valtrex 3 x 2 tableti na dan.in 2 x na dan Naklofen duo. Bolečina je postajala že skoraj neznosna, tako da cele noči nisem spal. Po sedmih dneh jemanja zdravil
so se mehurčki naselili pe celi nogi – tako kot poteka glavni živec, do palca. po 14 dneh je bolečina malo popustila, tako da sem prenehal jemati tudi Naklofen. Moram povedati, da imam zelo velik odpor do jemanja zdravil. Sedaj je od začetka bolezni preteklo že skoraj 7 tednov, bolečina pa kar noče popustiti, pri hoji sem precej nestabilen v kolku, kolenu in gležnju, tako da zaradi varnosti uporabljam bergle. Prosim za nasvet, kako ravnati, da se mi bo bolečina umirila?
Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni ,
očitno vas herpetična bolečina ni hitro zapustila tako , da zdaj že lahko govorimo o možnosti nastanka poherpetične nevralgije.V tem trenutku rabite dodatno medikamentozno terapijo ciljano na nevropatsko bolečino(gabapentin ali pregabalin) in mogoče še kakšen šibki opioid.Vsekakor bi bilo dobro preveriti učinkovitost TENS terapije , katera v akutni fazi pri večini bolnikov deluje boljše kot katerikoli drugi ukrep. Za nadaljnje vodenje zdravljenja boste verjetno rabili pomoč zdravnika iz ambulante za zdravljenje bolečin.
Lep pozdrav,

**************************************** Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog

Pozdravljeni

Zahvaljujem se vam za odgovor. Omenili ste TENS, pa bi vas lepo prosil, če mi napišete kaj več o tej možnosti; kam namestiti elektrode, kolikokrat na dan je priporočljivo delati to terapijo, po koliko časa ? Kaj menite o jemanju B vitamina NEUROBION FORTE (vitamin B1, B6, B12).

Lepo Vas pozdravljam.

Pozdravljeni ,
terapijo z enosmernimi električnimi tokovi , ki jih v telo dovajamo preko elektrod nameščenih po koži imenujemo TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation- v slovenščini je to površinsko električno draženje živcev).Elektrode lahko namestimo na določene dermatome (dele kože oskrbljene od strani ene živčne korenine) ali tako da električni tokovi gredo skozi prizadeto področje.Običajno priporočamo takšno terapijo uporabljati nekajkrat na dan in sicer skupaj v trajanju nekaj ur denimo 5-6 ur (zaželeno v vašem primeru), kar je odvisno od diagnoze in predvidenega trajanja zdravljenja.Vitaminski preparati so povsem jasno koristni pri hipovitaminozah . B- vitaminski preparati se neredko tradicionalno dodajo pri zdravljenju denimo akutnih dogajanj pri lumboišialgiji.Utemeljenje za takšno pomožno terapijo je v dejstvu , da nekateri vitamini iz B skupine igrajo zelo pomembno vlogo pri razvoju živčnega sistema.Vsekakor ne veljajo za zdravila v prvi vrsti pri akutnem pasavcu.

Lep pozdrav,

Spostovani. Pol leta me spremlja pekoca bolecina v presredku,to je predel med spolvilom in anusom in to je vedno huje.Pred 11 leti sem pri padcu utrpel zlom L1 in od takrat dalje sem na samokateterizaciji 5-6x dnevno in zaradi pogostih uroinfektov,ki me spremljajo od leta 2005 ki pa jih nekako odpravljam z ustreznimi antibiotiki,sem redni obiskovalec urologa.Zadnji obisk urologa z izvidi UZ trebusne votline,mehurja,prostate,testisov,z labaratorijskem izvidom krvi in urina,je bil rezultat bp..Pregled crevesja bp..Od zdravil jemlem redno Neurontin 300mg 3×3 dnevno,Prostide, trenutno Primotren 2×1 dnevno,po potrebi Ketonal 100mg.Ta pekoca bolecina se mi je ze prej pojavila pa je izginila,sedaj pa je zmeraj slabse in ne pojenja ampak le stopnuje.Za odgovor se najlepse zahvaljujem.

Pozdravljeni,
bolečina v področju urogenitalnega trakta kot je vaša je najbrž v večjem delu nevropatska kar pomeni da je v dobršni meri povzročena z okvaro živčne funkcije.Ta je lahko posledica večih delujočih dejavnikov , v vašem primeru verjetno tudi infekcije.Glede tega , da je trenutno infekt pod dobrim nadzorom bi mogoče bilo treba zamenjati zdravila proti bolečinam.Seveda le v primeru ,če ne pride do spontane olajšave.
Lep pozdrav,

New Report

Close