Najdi forum

Spoštovani

Stara sem 28 let in nimam kakšnih posebnih zdravstvenih težav. Pred približno tremi tedni sem cel dan kar precej intenzivno pospravljala (naj omenim, da imam kar nekaj kondicije in da možnost musklfibra izključujem in ni bilo prvič, da sem tako intenzivno pospravljala oz. fizično delo mi ni “tuje”) in proti večeru, ko sem hotela vstati s stola po približno 15 minutnem sedenju, mi je to komaj uspelo, kot bi me nekaj v križu držalo…bolečina pa se je širila tudi v desno polovico zadnje plati…..nadaljevanje sobote je minil nekako tako, kot da imam 90 let…vsaj kar se tiče sklanjanja, bolečine so bile tako hude, da mi je postajalo kar vroče….ravno tako nedelja (med hojo nisem čutila takšnih bolečin, bistveno manjše). V ponedeljek je bilo v službi vedno slabše….ker imam bolj sedeče delo, sem komaj zdržala….najtežje pa je bilo seveda pri vstajanju in vsedanju.Odšla sem k zdravnici, ki mi je dala naklofen in neko mazilo (voltaren). Naklofen sem porabila v celoti in tudi voltaren, bolečina je še vedno prisotna….in ni niti malo bolje. V petek sem bila zopet pri zdravnici, ki pa mi je napisala napotnico za slikanje in pa delovni nalog za fizioterapevta. Bolečina sedaj nastaja v sredini zadnje plati…nekje tam, kjer se začne noga in se nadaljuje v nogo….včasih imam občutek, kot da me nekdo zbada…..zelo težko sem dlje časa v enem položaju…… zjutraj moram vstati vsaj 15 minut prej, da se nekako “sestavim”. Resnično sem že vsega sita in sem že rahlo nervozna, saj niti enega koraka ne morem narediti ne da bi prej dobro premislila.
Zanima me kaj me je to “zagrabilo” in vzrok le-tega? Je to išias in v koliko časa lahko pričakujem, da bo spet normalno? S čim naj si lajšam bolečine? Dobila sem neke vaje za utrjevanje hrbtenice…ali je primerno, da to začnem izvajati že sedaj ali potem, ko bo vse (upam, da čim prej) mimo.
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

V vašem primeru gre za zelo tipično situacijo, zgodilo se vam je le relativno kmalu.
Dostikrat se ta problem pojavi po določenem fizičnem naporu, še preje če je zraven prisoten še prepih, prej prenesena rahla viroza ali kaj podobnega. Večinoma gre za težave, ki so bile sicer prisotne že prej, takrat jih ne zaznamo, potem pa se relativno hitro (2. do 3. dan po naporu) aktivirajo.
Slike so seveda zaželjene, z njimi se lahko tudi oglasite v naši ordinaciji.
Ne obstojajo splošne vaje za hrbtenico (razen za preventivo), vaje morajo biti popolnoma individualne glede na diagnozo in običajno se izvajajo samo po zdravljenju za krepitev mišic in ohranjanje stanja. Do odprave bolečin ne svetujem nobenih vaj, razen seveda rahle razgibovalne vaje (sestavljanje, kot temu pravite).

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Po opravljnem rentgenu sem dobila sledeči izvid:

“Sinistrokonveksa skolioza ledvene hrbtenice in izravnana ledvene lordoza s povdarjenim kotom med ledveno hrbtenico in sakrumom.
Intervertebralni prostori so primerno široki.
Manjše Schmorlove hernije v sp. terminalnih ploščicah korpusov L1, L2 in L3.
Začetne degenerativne spremembe malih sklepov spo.segm.ledvene hrbtenice.

Zaključek:
Sinistrokonveksna skolioza ledvene hrbtenice.
Začetna spondilartroza sp. segmentov ledvene hrbtenice.

Kaj vse to pomeni, kako lahko poteka zdravljenje….oz. kaj mi je storiti da se zadeve uredijo, saj so bolečine še vedno nespremenjene kljub temu, da je že krepko tri tedne mimo.

Hvala vam za odgovor in lep pozdrav.

New Report

Close