Najdi forum

bolečine

Po dolgem času sem spet obiskala to stran in na njej našla veliko pomembnih informacij, čeprav ne vem, kako bom si zmogla pripravljati vso to hrano, če sem 8-12 ur v službi, to je noro…
Enega pojma pa ne razumem,…kaj je to EBV? Zanima me tudi, kaj naj recem svojemu splosnemu zdravniku, katere napotnice naj mi da (nimam se potrjene FM)? Kateri zdravnik mi lahko sploh potrdi FM? Ali je infektolog v Mariboru ?

Zares sem zelo hvaležna za napotke o makrobiotiki, srcno si zelim, da mi bo uspelo to hrano vkljuciti v jedilnik, sploh ce pomaga, kot pravite.

Zanima me tudi, kako reagirajo vasi partnerji, vseh tistih z FM ? Ali se odtujijo, ne razumejo, ali pomagajo ?

Hvala.

Aja, pa še protibolečinska ambulanta ? Kje je ? Koliko stane ? Ali so vse te storitve za zdravljenje samoplačniške, ali na napotnico?

Draga Petra, pozdravljena spet na naši strani !
Če še nimate postavljene diagnoze, vam svetujem tako, kot bi v vaši situaciji ravnala jaz :
Najprej si napišite na list vse znake (!) , ki vas obremenjujejo, vplivajo na kvaliteto vašega življenja ali pa vas celo onemogočajo. S tem spiskom se napotite k vašemu izbranemu zdravniku, ki vas bo gotovo usmeril na ustrezen specialistični pregled. Če ne bi bilo tako, lahko omenite svoj sum na fibromialgijo in prosite za revmatološki pregled, ob morebitnih znakih, ki bi kazali na event. okužbo, pa tudi k infektologu ( npr. trajajoča pov. temperatura, povečane in/ali boleče bezgavke, trajajoče vnetje žrela, huda utrujenost ipd. ). Oba pregleda boste seveda lahko opravili v Mariboru (kar sprašujete).

EBV je eden izmed herpes virusov, ki ga pogosto povezujejo s SKU/ FM. Več o tem si lahko preberete tukaj :

Glede protibolečinske ambulante : Bolečine bosta najprej skušala obvladati z vašim osebnim zdravnikom (različna protibolečinska zdravila, ki jih imate na voljo). Če vam to ne bi zadoščalo, vas izbrani zdravnik lahko napoti v protibolečinsko ambulanto, ki v MB deluje v SB Maribor, Ljubljanska ul.5, / tel. (02) 321 15 36. Vodja je prim.mag. Nevenka Krčevski Škvarč, dr.med. Torej z napotnico !

Glede partnerskih odnosov : Krizne življenjske situacije so vedno tudi preizkus trdnosti neke partnerske zveze. Če so temelji dovolj stabilni, kljubujejo preizkušnjam, lahko pa življenjske krize odnos celo utrdijo . Kadar pa bolezen deluje na odnos rušilno, je bil le-ta najbrž že v temeljih precej majav , zato ga dodaten veter hitro sesuje. Izmed 57 anketiranih bolnikov, ki smo jih doslej zajeli v raziskavo, jih je kar 10 odgovorilo, da jih partner v bolezni ne razume in jih ne podpira. Ta podatek seveda ni razveseljiv.
Večina pa nas je takšnih, ki se trudimo, da bi bolezen čim manj posegala v naše družinsko življenje, se izogibamo tarnanju, toženju, iskanju utehe v družinskih članih , iskanju “žrtev” ipd. To nam seveda uspeva včasih bolj, všasih manj.
Zato pa so lahko zelo podporne skupine bolnikov za samopomoč, kjer lahko razpravljamo o bolezni brez bojazni, da koga ne bi zanimalo ali da “težimo”. Pa še tukaj, če se le da, raje usmerjamo pogovor v iskanje konstruktivnih rešitev kakor pa v brezplodno premlevanje o dejavnikih, na katere tako in tako ne moremo vplivati.

Glede makrobiotike se vam bo gotovo oglasil kdo izmed bolnikov, ki že prakticirajo tovrstno hranjenje.

Draga Petra, kar večkrat vstopite v naš forum, kjer lahko poklepetate s sebi enakimi in se lahko počutite “spet doma” ! Le pogumno !

Vas pozdravljam,
Veronika

najlepša hvala za odgovor. Samo še to prosim. Ali mi lahko revmatolog potrdi fibromialgijo ? Spominjam se, da se je omenjalo dr. Popoviča, ki naj bi edini postavljal to diagnozo v Sloveniji.

Da, lahko . Preberite odgovor (bivšega) ministra za zdravje :

LP,
Veronika

New Report

Close