BOLEČINE
Pozdravljeni!
Sem v sedmem mesecu nosečnosti in me že nekaj tednov mučijo hude bolečine v križu, križnih in hrbtnih vezeh oz. mišicah. Sem rizično noseča in zato veliko počivam pazim na držo in ne obremenjujem teh mišic prehudo. Vsak dan hodim na sprehod za 20-30min. Sem bolj suhe postave in tudi kilogrami pridobljeni do sedaj niso pretirani 6kg. Zamenjala sem tudi ležišče, ki je sedaj iz lateksa ter pri spanju si pomagam z blazinami in bolečine malo popustijo čez noč. Bolečine so najbolj prisotne čez dan in ne vem, kako si lahko pomagam? Telovadim zelo malo, ker imam bolečine v spodnjem delu trebuha, če delam vaje za trebušne mišice dobim boleče krče in mi je ginekolog odsvetoval te vaje. Svetujte mi kakšne razgibalne vaje, ki bi omilile bolečino v mišicah oz. kakšen drugi način saj so včahsih neznosne.
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljena Mojca!
Bolečine v križu v pozni nosečnosti so verjetno posledica spremenjenega težišča telesa zaradi trebuha. Poleg tega pa se telo pripravlja na porod in se vsi sklepi širijo, kar tudi povzroča bolečine. Odsvetujem vam kakršne koli nove raztezne vaje, ki jih ne poznate, saj si z njimi lahko naredite več škode kot pa koristi. Hodite večkrat na dan na krajše sprehode, ne dvigujte, ne likajte, izogibajte se pomivanju posode in daljšemu pospravljanju. Ko začutite, da ste utrujena, zavzemite položaj, ki vam najbolj ustreza. Ne bodite v enem položaju dalj časa, ampak spreminjajte položaje.
čestitam novi mamici!
Kot vam je verjetno že znano, ta vrsta bolečin ni nič novega pri vseh nosečnicah,le-te se odražajo bolj ali manj intenzivno, odvisno od vaše prejšnje dejavnosti (rekreacija).
Poskusite z normalnim masiranjem loka stopala dokler se polagoma bolece zatrdline, kristali ne izmasirajo, masažo ponavljajte vsak dan, tudi po porodu, oz. dokler se hrbtenicni živec ne umiri. (po dolžini loka na stopalu je namreč reflexni živec hrbtenice).
lep pozdrav Egon