Bolečina za prsnico, hiperventilacija ob smejanju
Pozdravljeni!
Stara sem 19 let in imam že par mesecev bolečine za prsnico. Imam astmo že od otroštva, vendar nisem več na terapiji.
Že leto mi ob smejanju zmanjka zraka in začnem kašljati ter se dušiti. Začne mi piskati v pljučih,vendar potem po enem dnevu to izgine. Ob obisku pulmologa,mi je predpisau Relvar Ellipta 184/22 ter mi rekel,da ga to skrbi,vendar mi ni povedal zakaj (Ali bi mi morda lahko vi?). Nato se je poboljšalo,vendar se sedaj znova poslabšalo, kar je zelo moteče,saj sem dobrovoljček in se rada smejim. Na terapiji pa nisem več.
Zaradi močnih bolečin v pljučih, ki so se pojavljale že ob preprostem gibi,dihanju (dihala sem plitvo,saj me je zelo bolelo), prav tako pa sem se hitro utrudila (že ob česanju), kar mi sploh ni podobno,bolečina pa se je širila iz prsnice, D stran pljuč v D ramo in vrat, sem obiskala osebno zdravnico, ki mi je dejala,da imam vnetje plevre ter da morem prenehati s športanjem za teden dni ter mi je predpisala Brufen na 6 ur, ki sem ga morala jemati 10 dni.
Stanje se je nekoliko poboljšalo, vendar pa sedaj na čase dobim mravljince v pljuče (kot jih dobiš v noge,če sediš neprimerno) ter bolečino za prsnico, ki me ovira ob dihanju.
Prav tako sem pred mescem dni obležala,prav zaradi tako hudih bolečin v pljučih,saj me je bolela sprednja stran ter kot da bi izžarevala odzadaj in se nisem mogla niti obrnit,kaj šele vstat.
Zanima me, kaj ta bolečina za prsnico pomeni,saj vem da je lahko kar nevarno,saj je lahko angina pektoris ali pa srčni infarkt. Ter prav tako me zanimajo mravljinci v pljučih in to dušenje (hiperventilacija) ob smejanju.
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
Lep pozdrav
Barbara
Spoštovani,
dušenje ob smehu je lahko simptom astme. Treba se je odločiti, ali astmo imate, ali ne (pulmolog se mora to odločiti). Če jo imate, poten je primerno, da se redno prejema zdravilo, ki bolezen drži pod kontrolo.
Pljuča ne bolijo. Bolečina, ki jo opisujete, verjetno izhaja iz hrbtenice. Vsekakor ne razmišljati o angini pektoris ali infarktu.
Bi bilo fino diagnostiko izpeljati do konca.
Lep pozdrav
Mitja Košnik