Bolečina v zobu, 36t1d nosečnosti
Lep pozdrav!
Sem 36 tednov noseča in pojavlja se mi zmerna do močna bolečina v zobu (in sicer šestica levo spodaj), ki je bil v preteklosti že večkrat zdravljen, plombiran itd. Zaenkrat pomaga Lekadol in gretje, da bolečina preneha (začasno, za nekaj dni, dokler je spet ne sproži mraz, hrana…). Glede na izkušnje z ostalimi zobmi bo verjetno potrebno čiščenje kanalov/živcev in umetna krona, saj imam s tem zobom težave že vrsto let.
Pri zobozdravniku se bom na vsak način oglasila v ponedeljek, vendar pa me zanima, ali je tako pozno v nosečnosti sploh varno izvajati stomatološke posege, ali se lahko uporablja narkoza in kakšna je praksa?
Najlepša hvala za odgovore!
Pozdravljeni,
stomatološki pregled v vašem primeru je priporočljiv, kakšen bo poseg, pa se bo odločil vaš zobozdravnik na podlagi diagnostike, ki je jaz tu ne morem opraviti. Posegi v nosečnosti precej zavisijo od stanja in počutja nosečnice, sicer so najprimernejši v drugem tromesečju. Urgentnih stanj v zobozdravstvu ne gre zanemarjati. Lokalna anestezija ni kontraindicirana.
Srečno.
Pozdravljeni!
Imam podobne težave, in sicer sem v 34t nosečnosti in težave dela šestica desno spodaj. Na levi strani imam šestico že odstranjeno, zaradi ogromnih bolečin. Šestica desno pa do nedavnega ni delala težav – decembra me je bolel zob in odšla sem k dežurnemu zobozdravniku, ki mi je zob odprl in dal zdravilo. Moj osebni zobozdravnik mi je nato dal zdravilo za odmrtje živca. Ob naslednjem pregledu je ugotovil, da bi bilo to zdravilo potrebno dati še enkrat. Prejšnji petek pa se je odločil (vsaj jaz tako predvidevam), da mi odmrli del odstrani, kar sploh ni bilo mogoče.
Ker mi anestetik (injekcija) sploh ne prime (ne lokaln okoli zoba, ne mandibularna pa tudi direktno v kanale ne) je bila bolečina prevelika in sem se onesvestila. Problem je nastal pa tudi že takrat ko mi je odstranjeval šestico levo spodaj (sem dobila lepo število injekcil in eno mandibularno).
Zanima me zakaj mi anestetik ne prime in ali je možno, da se še kako drugače opravi boleče posege?
Najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
v določenih primerih anstetik slabše deluje; zato se je vaš zobozdravnik pravilno odločil, ko vam je ponovno vstavil zdravilo za odmrtje pulpe. Morda bi bilo v prihodnje pri podobnih posegih pametno poizkusiti še kak drug anestetik. Pogovorite se s svojim zobozdravnikom.
Srečno.