Bolečina v zobu
Pozdravljeni!
Imam en problem in upam, da mi boste lahko pomagali prek foruma.
Tako lani kot letos konec jeseni in pozimi se mi je pojavila ista bolečina. Ker sem lani ob prvi bolečini komaj dobro prišla iz Brazilije (kjer je bilo mnogo topleje) sem posumila na prehlajen zob. Ampak sedaj pa ne vem več, če to drži. Je pa res, da se mi to pojavi le pozimi.
Torej, problem je naslednji: skelita me 6ica in 7ica desno spodaj. (Povsem možno je,da me skeli le 7ica, težko mi je namreč določiti.) Bolečina je taka, da če ustnice in lice premaknem tako, da se naslonijo na boleč zob, me zob zaskeli, drugače me pa ne boli. Bolečina se pojavi tudi med ščetkanjem, vendar je manjša. Poleg tega imam vneto bezgavko – pod čeljustjo čutim poudarjeno bulico, ki se premika – vsaj sumim, da je to bezgavka? O tem sem že povprašala osebnega zobozdravnika, vendar mi je rekel, da je to najverjetneje zato, ker raste modrostni zob. Je res možno, da zob raste v etapah in me zato boli samo 2x na leto? Poleg tega je zobozdravnik rekel še, da je nevarnost, da za modrostni zob uhajajo ostanki hrane (res večinoma žvečim na desni strani) in možno,da bo zob začel gniti, okuži pa lahko še sosednji zob. Je potemtakem najbolje, da mi zob čimprej izruva? Res se mi tja zatika hrana.
Res me skrbi,kaj to je.
Hvala vam za odgovor!
Marjetka
Pozdravljeni,
žal vam ne morem odgovoriti, ker imam premalo podatkov. Manjka mi dobra rtg slika, klinični pregled, anamneza.
Sicer so možne bolečine zaradi izraščajočih modrostnikov. Glede odstranitve modrostnika vam lahko svetujem le, ko si ogledam ortopantomogramski rtg. Skeljenje zob se lahko pojavi zaradi več dejavnikov; razgaljeni zobni vratovi in kislinska erozija, reakcija na plombiranje…
Srečno.
Hvala za odgovor. Zdaj vem, kaj vse bi še rada vprašala zobozdravnika. Glede puljenja modrostnikov pa mi je zobozdravnik svetoval, da jih je dobro preventivno izruvati do 25. leta, ker radi začnejo gniti (zaradi težavnega čiščenja). Potem začnejo ogrožati še sosednje zobe. Glede ruvanja tega problematičnega modrostnika se bom torej posvetovala z njim ob naslednjem obisku.
Hvala še enkrat!
Marjetka