Pozdravljeni,
Star sem 34 let , visok 181 cm, težak 72 kg.
Že nekaj časa imam gastrološke teževe in sicer če opišem:
1.bolečina v predelu žličke, ki se seli v spodnji del prsnega koša, včasih v hrbet med lopatice
2.nenehno spahovanje
3.občasna slabost ,vendar brez bruhanja. kadar pa se že “prislim”bruhati ,pa gre le za bruhanje kisline ali žolča ( ne vem ..kiselkasto rumena tekočina..)
3.vračanje kisline v požiralnik,včasih po zaužitju hrane tudi že del prebavljene hrane.
4.včasih zelo huda zgaga, ki peče da komaj diham ( sploh po zaužitju alkohola, gaziranih pijač Radler ali Schwepes, limonada, nekatere zelenjave ali sadja…)
5.odvajanje blata normalno, le da je velikokrat zelo lepljivo, velikokrat tudi rumenkaste barve.
Kakšen mesec pred težavami, sem opravil tudi gastroskopijo, kjer so našli le par ranic na želodcu ,ostalo b.p. Bakterije ni bilo. Predpisali so Nexium ,ki pa ni veliko pomagal.
Krvni izvidi v redu, razen malo povišanega holesterola, S-Amilaza bp, tumorski markerji bp…
Malce pomaga Ranital ,vendar je to na koncu le blaga kratkoročna rešitev .
Prosim zaupajte mi ,kakšen pregled naj še opravim ,da bi se morda rešil težav.
Alkohola sploh več ne pijem ,prav tako ne kave in gaziranih pijač, pa imam še vedno skoraj vsak dan težave z vračanjem kisline v požiralnik ,ter z bolečinami v žlički. Prevdsem na prazen želodec, z zaužitjem hrane je nekoliko bolje ,dokler se mi spet ne začne močno spahovati.
Vćasih zelo boli v spodnjem predelu prsnega koša, da mislim ,da je že kaj narobe s pljuči..pa se nato vseeno prepričam da so to le trebušne težave in da bolečina seva tudi drugam.
Bi morda lahko bilo kaj narobe z protonsko črpalko, žolčnikom, trebušno slinavko???
Bi morda pomagala še endoskopija, UZ , CT trebuha, laboratorijske preiskave blata???
Prosim svetujte, ker mi težava res dela preglavice in sem res zaskrbljen.
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Zaenkrat dodatnih preiskav ne potrebujete. Ranice na sluznici želodca so zadosten dokaz, da je preveč kisline. Zdravljenje z zdravilom Nexium ali katerimkoli drugim inhibitorjem protonske črpalke mora trajati dovolj dolgo, najbolje 8 tednov. Potreben je zdrav način prehranjevanja, več manjših obrokov na dan. Ne najejte se do sitega, po jedi ne ležite, se ne sklanjajte, skratka ne naprezajte. Če po 8 tednih zdravljenja ni dobro, naredite kontrolni pregled pri osebnem zdravniku in morebitne nadaljnje preiskave načrtujta skupaj.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič