Bolečina v zadnjem delu glave med treningom
V zadnjih dveh tednih se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem v zadnjem delu glave, tilnik dobil močnejšo bolečino med zadnjimi ponovitvami v fitnesu ali bolj intenzivno spolno aktivnostjo. Prvič je bolelo kar nekaj minut, kasneje pa sem pravočasno odnehal in bolečina ni bila tako izrazita ter je hitreje ponehala.
Sem 27 letni fant, živim zdravo, nimam nobenih zdravstvenih težav in se redno gibam. Do sedaj težav s tem nisem imel. Tudi po enotedenski prekinitvi treningov, se je zadeva nato spet pojavila. Nič neznosnega, a si nekako ne upam več trenirati.
Zanima me še vaše mnenje, sicer pa nameravam obiskati tudi zdravnika, saj se mi nekaj ne zdi uredu.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni!
Z omenjenimi težavami se kot zdravnik še nisem srečal. Preletel sem literaturo a, tako na hitro, jasnega odgovora nisem našel. Vidim predvsem tri možne vzroke:
1. Neuravnoteženo mišičje vratu. Ko bi se povečala mišična napetost med fizično aktivnostjo, bi se lahko manifestirala bolečina. To se mi sicer zdi manj verjetno.
2. Težave z vratno hrbtenico. Možna bi bila začetna degenerativa vratne hrbtenice z zmerno utesnitvijo v zgornjem delu vratne hrbtenice in propagacijo težav v zatilje. Za opredelitev te možnosti bi bilo potrebno opraviti MR preiskavo vratne hrbtenice.
3. Možnost “tenzijskega” glavobola. Občasno se, v primeru že sicer prisotne relativno visoke ravni stresa, dodaten telestni stres, katerega razlog je lahko tudi intenzivna fizična aktivnost, manifestira kot glavobol. Za izključitev organskih vzrokov tega tipa glavobola, bi se lahko opravil MR glave, je pa malo verjetno, da bi preiskava prikazala patologijo.
Od naštetih možnosti se mi zdi najbolj verjetna zadnja, zdi pa se mi relativno malo verjetno, da bi šlo za organsko motnjo, ki bi povzročala težave. Morda je potrebna le začasna sprotitev treninga. Morda v treninge poleg vadbe z utežmi ter aerobne vadbe, vključitev še vadbo po principu raztezanja/sprostitve (npr. joga ali podobno) – z leti pogosto ugotovimo, da takšna vadba telesu pogosto bolj prija kot iskanje fizičnih mej, ki je bolj aktualno, ko smo mladi. Če pa bi se glavobol ponavljal, bi res svetoval obisk zdravnika ter nato verjento nevrologa. Možno je, da se razvija tudi kateri izmed kroničnih tipov glavobolov, za obvladovanje katerih je občasno potrebna tudi terapija.
Upam, da sem kaj pomagal. Če odkrijete vzrok ali pomoč pri Vaših težavah, bom vesel povratne informacije.
Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih
Pozdravljeni,
se še jaz oglasim, točno ta tip bolečine v zatilju(zadnji del glave) se meni pojavi izkljucno ob hoji po hribu navzdol. Ta bolecina(glavobol proti zatilju) spremlja skoraj vsaki sestop. Pojavi se izkljucno ob sestopu in nikoli ob hoji navzgor ali po ravnem ali kaki drugi dejavnosti. Po prihodu v dolino pa vedno izzveni. Po posvetu z zdravnikom (še) nismo uspeli ugotoviti vzroka.
Lp
Pozdravljeni!
V vašem primeru bi lahko šlo za bolečino povezano z mišično spastičnostjo, saj glava pri hoji navzdol sloni naprej, tako da mora vratna muskulatura delovati v raztegnjenem položaju, hkrati pa absorbirati tresljaje.
V vašem primeru bi svetoval kombinacijo raztezanja/manualne terapije ter krepitve vratne muskulature, najbolje po priporočilu kineziologa/trenerja, lahko pa tudi v lastni režiji (npr. vaje z elastiko).
Sporočite, kakšni bodo rezultati!
Lp, K A Pilih